Stavanger Aftenblad

Firlingene er den største gaven Silje har fått

- Ola Fintland journalist ola.fintland@ aftenblade­t.no Pål Christense­n fotograf pål.christense­n@ aftenblade­t.no

JULEFEIRIN­G: Silje Omgård fyller 46 år på julaften. Men den største gaven hun har fått er fire jenter som lå godt innpakket i hennes egen kropp. – Når jeg synker ned i sofaen for å se på Disney-filmer sammen med jentene, med en stor kopp kakao, og en rød og hvit polkastang til å røre med, er det jul og bursdag på en gang, sier Silje Omgård.

Sannsynlig­heten for å fylle året på julaften, er ganske enkel å beregne. Det er 365 dager i året, og en av dem må man nødvendigv­is ha bursdag. I skuddår er det en dag ekstra, men det påvirker ikke regnestykk­et saerlig mye.

– Jeg vet ikke hvordan det er å ha bursdag på andre dager, men jeg fikk ofte en halvårspre­sang på St. Hans. Et år fikk jeg fiskestang, og jeg hadde fiskelykke­n med meg, sier Silje.

Da hun var sju år gammel, nappet det skikkelig i snøret, og sjokket var stort da hun dro opp en torsk på 5 kilo. Men den store torsken kan ikke måle seg med overraskel­sen hun fikk for snart elleve år siden. Hun var bare ni uker inn i svangerska­pet, men følte at magen var blitt veldig stor på kort tid.

– Du kommer til å bli øvegidde, sa hun som tok ultralyd.

– Kan det vaere tvillinger? sa Silje.

– Du kommer til å bli øvegidde, gjentok dama.

I magen var det ikke bare to små hjerter som slo 177 slag i minuttet. Det var fire.

Sjansen for å få firlinger er betydelig mindre enn å vinne i Lotto, men Silje føler at hun har vunnet i livets lotteri selv om de siste ti årene har vaert travle. Hvis noen hadde satset én krone på at Silje skulle få firlinger, hadde de vunnet 68 millioner kroner dersom sannsynlig­heten for å få til det, uten assistert befruktnin­g, skal legges til grunn. Så høy er egentlig oddsen.

Ingen mal å følge

Polarskuta «Gjøa» ble det første skipet som seilte gjennom hele Nordvestpa­ssasjen etter en strabasiøs reise på tre år med sju personer om bord. I rekkehuset i Gjøas gate 8D i Bekkefaret i Stavanger bor et mannskap som består av en mor og fire ti år gamle jenter. De har også fire dvergschna­uzere, men bare to av dem bor hjemme.

– Det har vaert en reise som har gått seg til underveis. Jeg hadde ingen mal eller mentor jeg kunne spørre. For jeg kjenner ingen andre som er alene med firlinger. Jeg har laert mye på veien, og det er spennende å følge utviklinge­n. Alle har ulik personligh­et. De er ikke støpt i samme form. De utfyller, støtter og hjelper hverandre, sier Silje.

– Da de ble født, sa du at det er en gave å få barn og at fire barn er en enda større glede. Er det fortsatt det?

– Å, ja. Det å få fire samtidig er en fantastisk gave, men jeg har fem barn, sier Silje.

Hun er snar med å legge til at sønnen Christoffe­r (23) var en like stor gave. Men i samlet vekt vinner de fire jentene som den største gaven. Sønnen var riktignok over 5 kilo da han ble født, men jentene var 6,653 kilo til sammen da de kom til verden 30. juli 2008.

Like gamle, men ikke like Jentene er like gamle, men ikke like. Noen har sikkert sett dem i dokumentar­en «Alene med firlinger» som ble sendt på TV2 høsten 2015 og gikk i reprise i august.

De har også vaert med på «Sinnasnekk­er’n» på TVNorge. Det er lett å se forskjell når de sitter i ro i sofaen, men vanskelig å vite hvem som er hvem når de flytter seg rundt i rommet og hopper på trampoline­n i hagen, spesielt når man møter dem for første gang. Det hender at de sier feil selv også.

At Nora sier Sarah når hun egentlig mener Isabelle. At Isa-

 ??  ?? Nora, til venstre, mor Silje, Sarah, Isabelle og Ida.
Nora, til venstre, mor Silje, Sarah, Isabelle og Ida.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway