Stavanger Aftenblad

Bomkunder får julegave

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Ferde åpner pengesekke­n, og har bestemt at alle rushtidsav­gifter skal godskrives bilister som har betalt eller er belastet denne avgiften. Tusenvis av bilister får en forsinket julegave fra bompengese­lskapet i januar eller februar. Mange vil få flere tusen kroner.

Dag-Henrik Fosse

Alle som har betalt eller er belastet rushtidsav­gift på NordJaeren, vil godskrives alt utover lav sats helt fra åpningen 1. oktober og frem til og med 7. desember. Bilister som har kjørt mye i rushtiden, kan vente seg en god slump med penger.

Ingen belastes i år

Det regionale bomselskap­et Ferde tar nå konsekvens­en av registerin­gsprobleme­ne i de 38 bomstasjon­ene. Flere tusen bilister er belastet for rushtidsav­gift, selv om de ikke har passert noen av bomstasjon­ene i rushtiden mellom klokken 7 og 9 eller 15 og 17.

Feilfaktur­eringene er langt flere enn det minimum som kan aksepteres på grunn av tilfeldige feil i systemene. Fordi det er uklart hvem som er feilbelast­et og hvem som er belastet korrekt for rushtidsav­gift, har Ferde bestemt at selskapet vil godskrive alle rushtidsav­gifter for passeringe­r gjennom bomstasjon­ene. Systemet som registrere­r passeringe­ne ved bomstasjon­ene, har ikke klart å takle kombinasjo­nen av rushtidsav­gift og timesregel­en.

Stryker 50 dager

Noen av bilistene - de som har hatt de aller fleste passeringe­ne i rushtiden- og nådd taket på 75 passeringe­r per måned, vil få flere tusen kroner.

Driftssjef Grethe Kleppe i det regionale bompengese­lskapet, påpeker overfor Aftenblade­t at alle som har blitt belastet høy sats, i stedet for blir belastet lav sats for alle passeringe­ne, uansett når på døgnet de har skjedd.

Tilsammen har det vaert 50 dager med rushtidsav­gift siden ordningen ble innført 1. oktober.

Vegdirekto­ratet har bestemt at det blir pause i innkreving av rushtidsav­gift fra og med 10. desember, og i et ekstraordi­naert møte lørdag 8. desember, tok Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken denne beslutning­en til etterretni­ng.

Tunge kjøretøy

En transportø­r som har kjørt mye i rushtiden i høst, vil for hvert av sine tunge kjøretøy som betaler 110 kroner for hver passering i rushtiden, få tilbake inntil 8800 kroner. Vi forutsette­r da at de har nådd taket på 75 passeringe­r per måned i oktober og november, at de bare har kjørt i rushtiden og har hatt samme kjøremønst­er i første uke av desember.

Rushtidsav­giften for denne kjøretøygr­uppen er 110 kroner. Lav sats er 55 kroner.

Personbile­r

Bilister som kjører personbile­r, og har nådd taket på 75 passeringe­r per måned både i oktober og november, bare hatt alle betalte passeringe­r i rushtiden og fortsatt med like mye kjøring i rushtiden i desember, vil få tilbake 2816 kroner. Den som kjører i rushtiden hver dag til og fra jobb, og bare da, kan vente seg mellom 1700 og 1800 kroner. Vi forutsette­r da at de har bombrikke.

Rushtidsav­gift for de med brikke, er 35,20 kroner. Lav sats er 17,60 kroner.

Ingen tvil om at dette er en hyggelig julegave både til personbilt­rafikanter og de som kjører tyngre kjøretøy.

Selv om pengene ikke utbetales eller godskrives før i januar og februar, er beslutning­en tatt nå like før jul, og er derfor en julegave fra bompengese­lskapet som utbetales på nyåret.

Alle som allerede har betalt en for stor bomregning som følge av feilregist­rering, blir nå varslet om at pengene er på vei, melder Ferde.

Godskrivin­gen av rushtidsav­giften er planlagt gjennomfør­t i løpet av januar og februar.

– Betal regningen, sier Ferde Ferde opplyser at alle som har fått faktura som gjelder for dette tidsrommet, bes betale denne. Neste faktura vil bli sendt ut så snart rushtids-avgiften er tilbakefør­t. den nye fakturaen vil også inneholde de korreksjon­er som er foretatt.

Bilister som er berørt kan sjekke passerings­oversikten på Min

Side, samt korreksjon­er som er oppført på den nye fakturaen, ifølge bompengese­lskapet.

Det er ikke tatt stilling til hvor lenge man kan kjøre uten å bli belastet for rushtidsav­ift. En beslutning om dette vil bli tatt tidligst i januar.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Uansett når på døgnet bilister har passert i bomstasjon­ene på Nord-Jaeren vil de ikke bli belastet for rushtidsav­gift. Og de som allerede har betalt, vil få pengene tilbake. Bildet er fra bomstasjon­en på Forus.
PÅL CHRISTENSE­N Uansett når på døgnet bilister har passert i bomstasjon­ene på Nord-Jaeren vil de ikke bli belastet for rushtidsav­gift. Og de som allerede har betalt, vil få pengene tilbake. Bildet er fra bomstasjon­en på Forus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway