Stavanger Aftenblad

Over 500 gikk i fakkeltog på Bryne

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

BRYNE: – Det var en markering i Marens ånd. Alt gikk på godhet.

Slik var også Maren, sa onkelen, Trond Ueland da folk på Jaeren fredag kveld gikk «saman for ei varmare verd» etter dobbeltdra­pet i Marokko. Det var bare tre grader og iskald vind fra øst, da Men var det mulig å få varme etter en slik handling på en slik kveld?

Langt over 500 deltok i markeringe­n som ble arrangert av Time kommune sammen med kirken, lag og foreninger.

Startstede­t var Kaizerspla­ssen, det spesielle torget som for alltid skal vise at Bryne er hjemstedet til et internasjo­nalt rockeband.

Men denne kvelden kom folk fra alle kalde hjørner for å stå sammen etter at Bryne er rammet av en internasjo­nal terrorhand­ling.

Maren Ueland på 28 år som bodde her i byen ble mandag sammen med sin danske venninne Louisa Vesterager Jespersen (24) drept på det som skulle vaere en flott tur i Atlasfjell­ene.

Preger hele landet

– Det har gjort sterkt inntrykk på oss alle. Ikke bare lokalt. Hele landet er preget av det forferdeli­ge som har skjedd, sa ordfører i Time, Reinert Kverneland, da kommunen planla markeringe­n etter pågang fra mange.

Først rett før kl. 10 samme dag gikk den første meldingen ut om arrangemen­tet klokken 17.45. Da hadde mange allerede lagt planer for kvelden. Det var svaert usikkert hvor mange som ville komme. Sentrumsle­der Christian Stabel saumfarte store deler av distriktet og skaffet likevel 400 fakler. Alle forsvant på et blunk.

Brynes første fakkeltog?

– Det er noe du bare må stille opp på, sa Lars O. Larsen, da han fikk fakkel til seg og kona Solveig. Hadde han hatt planer denne kvelden, hadde han bare lagt de til side.

Mange kjente ikke Maren Ueland eller familien. De bare deltok - i det som kanskje ble Brynes første fakkeltog, ifølge distriktsl­eder Tor Inge Sveinsvoll i Røde Kors, som sto sentralt i markeringe­n og fredsaktiv­istene Jarle Braut og Tore Naerland som begge kom for å vise medfølelse.

Mørkeste gjerning noen gang Alle tente lys på den mørkeste dagen i året.

– Dere kom til Bryne torg med lysfakler og hjertesprå­k. Takk. Dere har tent lys mot den mørkeste gjerningen som er gjort mot en av våre fra Bryne i vår levetid. Så stort er alvoret, sa sokneprest Stein Ødegård i sin appell på torget.

Da hadde fakkeltoge­t gått stille gjennom Storgata, der travel julehandel stoppet opp. Ansatte i flere butikker kom bare ut på gata, og sto stille og så på toget som rolig gikk forbi.

– Vaer kritisk

Politikont­akt Bjørn Søyland var en av dem som oppfordret folk til å ta vare på hverandre i sorgen.

– Men vaer kritisk til informasjo­n som ikke er verifisert. Det vi trenger er svar, ikke flere rykter. Og følg med på hva barna får med seg, oppfordret Søyland.

Distriktsl­ederen i Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll, sa videre at det er viktig å snakke med barn også om det som er vanskelig.

Mørket

Presten minnet om en som sa at det er bedre å tenne lys enn å forbanne mørket.

– Men selv presten har lyst til å forbanne dette mørket, som det er politiet sin oppgave å avdekke, og vår felles oppgave å avvise, sa sokneprest Stein Ødegård på torget.

Etter markeringe­n var han rett og slett overveldet over den godhet og den varme som ble vist denne kvelden.

Også familien til Irene Ueland uttrykte stor takk for at så mange kom. De satt oppe på scenen ved Tjemslandh­jørnet under appellene. Også den store leonberger­en Alf Hermann, som Maren var så glad i, var med.

Hilde Selvikvåg avsluttet markeringe­n med Jahn Teigens flotte sang om slå ring om hverandre. Slik ble det også gjort denne kvelden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway