Stavanger Aftenblad

– Jeg har alltid sagt at jeg ikke skulle ha en styrtfødse­l til

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

E39: Litt før klokken halv ni fredag morgen kom lille Carmen til verden. Men fødselen skjedde ikke der en fødsel vanligvis skjer. Fredag 21. desember ble en dag Eivår og Mats-Henning Reppen neppe kommer til å glemme.

Dag-Henrik Fosse

– Jeg hadde termin 29. desember, men vi håpet at babyen ville komme til verden før jul, sier Eivår Reppen fra Ålgård.

Natt til fredag våknet hun klokken tre.

– Jeg hadde litt vondt i magen, gikk ut av sengen, men la meg igjen. Så våknet jeg igjen klokken fem, tok en dusj, og pakket sakene vi skulle ha med oss til sykehuset.

Tett mellom riene

– Klokken kvart over seks var det to minutter mellom riene, men vi hadde blitt fortalt at det var trygt å vente. Vi har vaert på fødselsfor­beredende kurs, og der fikk vi inntrykk av at de ville ha oss hjemme lengst mulig, sier mannen hennes, Mats-Henning Reppen.

– Jeg ringte sykehuset klokken 7, og de ville ha oss innover, sier Eivår. Familien på bor på Helland i Gjesdal, og de ville først kjøre datteren på 12 år til skolen på Ålgård som ligger 11 kilometer hjemmefra.

Vi satte henne av ved skolen klokken ti på åtte, og kjørte mot Stavanger.

– Jeg har alltid sagt at jeg ikke skulle ha en styrtfødse­l til, sier hun, og tenker på fødselen for 12 år siden da Live kom til verden. Hun kom raskt, veldig raskt, og vi nådde så vidt frem til sykehuset før fødselen, sier hun.

Fødselen i gang i bilen

– Reiene kom hyppigere nå, og de økte vanvittig fort. På Bråstein startet pressriene, og vi forsto at vi ikke hadde noen tid å miste. Ved Kvadrat gikk vannet, og etter det husker jeg ingen ting, sier kvinnen som var i ferd med å oppleve sin mest dramatiske fødsel - en fødsel som ikke var tatt helt ut etter laereboka. Jeg fryktet at fødselen kunne skje før vi nådde frem.

– Tenk om navlestren­gen er rundt halsen, svirret gjennom holdet mitt. – Jeg sto naermest i setet, og forsto at vi neppe ville nå frem i tide.

– Da vi passerte Kvadrat, ringte jeg AMK ( Akuttmedis­insk kommunikas­jonssentra­l ved Stavanger universite­tssjukehus, red.anm.), sier Mats-Henning Reppen.

– Jeg trykket litt ekstra på gassen i bilen vår, en Alfa Romeo, sier han.

Men det var fortsatt et stykke igjen til sykehuset.

Like før diagonalen etter den gamle Heliporten var det ikke noen annet å gjør enn å stoppe bilen. Jeg svingte så langt ut til siden fra motorveien som jeg kunne, og forberedte meg på fødselen som var i gang. Jeg hadde aldri vaert jordfar før, men fikk gitt klar bekjed i telefonen til sykehuset:

– Jeg var klar til å ta imot

– Når må ambulansen komme fort, sa jeg, fikk dratt av Eivår buksene inne i bilen, og var klar for å ta imot ungen, sier han.

Det gikk ikke mer enn to minutter, så kom det to ambulanser og en legebil, med jordmor, lege, og annet helseperso­nell. Åtte personer var på plass fra SUS.

– Jeg så at en lys kvinne stikke hodet inn i bilen, sier den fødende kvinnen. Og jeg ropte ut: - Hjelp meg.

Ett døgn seinere møter Aftenblade­t paret fra Gjesdal på St. Svithun hotell ved SUS. De smiler, gleder seg over at Live har fått en lillesøste­r, og er kjempeglad­e over at alt gikk så godt, til tross for all dramatikke­n rundt fødselen. Den skjedde en bilbredde fra den trafikkert­e motorveien E39 i formiddags­rushet på Forus fredag.

– Det blir nok en bil-jente, sier Mats-Henning, som ikke legger skjul på at han er bilentusia­st på sin hals.

Men at han skulle oppleve å se sin nyfødte datter komme til verden i en Alfa Romeo, det var i overkant nervepirre­nde.

Hadde han stoppet bilen halvannet minutt seinere, hadde fødselen skjedd uten helseperso­nell til stede.

Trafikken suste forbi

– Jeg var nok i sjokk, redd og følte meg alt annet enn komfortabe­l der jeg fødte på motorveien med trafikken susende forbi på utsiden av bilen, bare noen meter fra oss, sier mamma til Carmen.

– Klokken 08.24 fredag var Carmen født, sier den nybakte faren, og ser ned på den lille hjerteknus­eren på 3220 gram og 48 centimeter.

«Fødd i bilen»

«Fødd i bilen til mamma og pappa» står det på kortet som er festet til trilleseng­en i rom 107 på hotellromm­et.

– Alt har gått så bra, over all forventnin­g, og uten komplikasj­oner. På kontrollen lørdag formiddag sa barnelegen at alt er fint, sier de nybakte to-barnsforel­drene

Og lørdag formiddag er ekteparet Reppen og Carmen klar til å reise hjem for å feire jul. Og så har de med seg den vakreste julegaven noen kan få, smiler de mot oss.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway