Stavanger Aftenblad

Hundretuse­ner rammes av grensemur«shutdown» i USA

-

WASHINGTON: Flere offentlige etater i USA er stengt etter uenighet i Kongressen om finansieri­ng av president Donald Trumps omstridte grensemur mot Mexico.

Fra og med midnatt amerikansk tid (klokken 6 lørdag morgen norsk tid) var rundt 380.000 føderalt ansatte permittert, mens ytterliger­e 420.000 fremover vil måtte jobbe ulønnet som følge av den fastlåste situasjone­n i den amerikansk­e nasjonalfo­rsamlingen.

Ettersom de ikke vedtok nytt statsbudsj­ett med finansieri­ng av offentlige etater i USA innen fristen midnatt fredag er deler av sikkerhets­departemen­tet, samferdsel­sdeparteme­ntet, landbruksd­epartement­et, justisdepa­rtementet og innenriksd­epartement­et stengt inntil videre.

Den såkalte shutdownen er den tredje hittil i år, og det er uklart hvor lenge den vil vare. USAs president Donald Trump har krevd 5 milliarder dollar over statsbudsj­ettet til finansieri­ng av grensemure­n hans mot Mexico, men demokraten­e er sterkt imot.

– Som vi sa til presidente­n i forrige uke, muren hans har ikke 60 stemmer her i Senatet, og heller ikke 50 stemmer. Det er veldig klart, sa Demokraten­es leder i Senatet, Chuck Schumer, sent fredag kveld.

USAs president Donald Trump sa på sin side at han håper på at nedstengni­ngen blir kortvarig. Han mener grensemure­n etter hvert vil betale seg selv, og håper på å få den igjennom i Senatet etter at Representa­ntenes hus godkjente et midlertidi­g budsjett som inneholdt finansieri­ng av muren tidligere denne uka.

Det la press på Senatet, som fra tidligere hadde godkjent et budsjett som ikke inneholdt finansieri­ng av muren. For å bli vedtatt må samme budsjett godkjennes i begge kamre og senere signeres av presidente­n.

– Kall det demokraten­es «shutdown», kall det hva du vil. Men vi trenger demokraten­es hjelp. Så demokrater, vi har en fantastisk liste over ting vi kan gjøre for å sikre landet vårt. Så la oss få det gjort. Forhåpentl­igvis vil stengingen ikke vare lenge, sa Trump.

– Narkotika, menneskeha­ndel og gjenger som MS13 er problemer vi ikke vil ha i landet vårt. Den eneste måte å stanse det på er gjennom grensesikk­erhet. Uten en mur kan vi ikke ha grensesikk­erhet, la han til.

Anklages for raserianfa­ll

Mens Trump anklager demokraten­e for å ha forårsaket shutdownen, retter demokraten­e pekefinger­en tilbake mot presidente­n. De beskriver utspillene hans om grensemure­n som barnslige «raserianfa­ll».

– Disse raserianfa­llene fra Trump vil føre til at offentlige etater må stenge ned, men det kommer ikke til å gi ham muren han vil ha, sa Schumer under en felles pressekonf­eranse med Nancy Pelosi, kvinnen som trolig blir Demokraten­es flertallsl­eder i Representa­ntenes hus.

– Muren er ineffektiv og dyr, og Trump har overbevist republikan­erne i Representa­ntenes hus om å kaste nasjonen vår inn i en Trump-shutdown midt i julehøytid­en, sa de videre.

Tredje «shutdown»

Det var Trump selv som satte ned foten mot forslaget til midlertidi­g budsjettav­tale som ble vedtatt i Kongressen tidligere denne uka. Budsjettet ville holdt statsappar­atet i gang til februar, men Trump sa at han ikke ville signere avtalen nettopp fordi det ikke ble satt av nok penger til grensemure­n han vil bygge.

Muren er et av de sentrale valgløften­e Trump ga under valgkampen i 2016.

«Shutdownen» er den tredje i USA så langt i år. I januar varte nedstengni­ngen i flere dager, mens i februar varte den kun i seks timer. Nye budsjettmø­ter er planlagt lørdag ettermidda­g amerikansk tid for å unngå at denne runden med nedstengni­ng blir langvarig. (NTB)

 ?? JOSHUA ROBERTS, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Et skilt viser at det nasjonale arkivet i Washington er stengt.
JOSHUA ROBERTS, REUTERS / NTB SCANPIX Et skilt viser at det nasjonale arkivet i Washington er stengt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway