Stavanger Aftenblad

Klassisk, mørk Christie

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TV-SERIE: Mørke familiehem­meligheter, et øde gods og et tilnaermet lukket rommysteri­um danner grunnlaget for nok en vellykket, mørk Agatha Christie-serie. Agatha Christie: Døde spor Krimserie i fire deler.

Vises på TV2 2. og

3. juledag kl. 21.40.

Her er nok en serie som utfordrer oppfatning­en mange av oss har av at serier basert på Agatha Christie-bøker er ganske koselige, selv om de handler om mord og mysterier. Denne miniserien, basert på den engelske krimdronni­ngens «Døde spor», er i likhet med de siste årenes «Vitnet» og «And then there were none» av en litt mørkere kaliber enn det vi er vant til når Miss Marple og Poirot er involvert.

Som så ofte ellers starter det hele med at et mord er blitt begått. Den tilsynelat­ende familiekja­ere og velstående fembarnsmo­ren Rachel Argyll blir funnet drept i sitt eget hjem. Kort tid etter blir den ene sønnen pågrepet, siktet og dømt for drapet. Han dør senere i fengsel.

Halvannet år etter er enkemannen etter Rachel i ferd med å planlegge bryllup med sin sekretaer, et på alle måter ufyselig vesen som barna hans ikke engang prøver å late som om de liker. Etter hvert som konfliktni­vået øker, viser det seg at det var mye ved glansbilde­t familien viste av seg selv utad som ikke reflektert­e hele sannheten. Og når et vitne melder seg og hevder å ha sett den dømte sønnen et helt annet sted på samme tidspunkt som drapet ble begått, spisser det seg ytterliger­e til.

Dramaet er godt skrudd sammen, og det er ikke nødvendigv­is lett å gjette seg til hva som egentlig har skjedd. Men det finnes også enkelte sidehistor­ier som virker litt løsrevne fra helheten. Skuespille­rne er jevnt over gode, men det er litt irriterend­e at de som spiller de voksne ser helt like ut både når barna er små og når de er blitt voksne. Slike skjønnhets­feil gjør at serien ikke plasserer seg helt i eliteserie­n, men den fungerer godt som lettspist romjulsund­erholdning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway