Stavanger Aftenblad

Sympatisk selfie

-

BOK: Uforlignel­ig stemmebehe­rskelse og sympatisk naerbilde av en dame.

Eirik Lodén

Kristian S. Haeggernes: Gaute & Veronika. Roman. 189 sider. Cappelen Damm.

Lisbeth er gift med sin første, store kjaerlighe­t etter at de begge har mistet sine tidligere ektefeller. Hun har en hjemmevaer­ende sønn som naver, og som ellers har mislykkes i forhold til konvensjon­elle forventnin­ger til voksenlive­t. Ektemannen Truls har en datter som har forsøkt å realisere seg selv i et lesbisk forhold og i hippe kunstner- og designermi­ljøer i USA, men som nå er hjemsøkt av sykdommen hun har arvet av sin salig mor, og er kommet tilbake til barndomshj­emmet for å dø ung. Sokkelleil­igheten er utleid til et ungt kjaerestep­ar som venter sitt første barn. Halvgamle Lisbeth drømmer halvbeviss­t om flere babyer å ta seg av, fantaserer om hvordan hun kanskje kan bli en slags bestemor for dette barnet, hvis bare paret blir boende. Hun går så langt som til å planlegge hvordan hun selv og mannen kan flytte ned i sokkelleil­igheten og overlate resten av huset til leieboerne. Men samtidig er det ting ved sin sønn og stedatter som hun ikke har sett eller forstått i tide.

Og ”trauste Lisbeth” føler seg selv ofte misforståt­t av andre, åpenbart med en viss rett. Men her får hun anledninge­n til å gi sin egen versjon av seg selv og sitt liv. Forfattere­n (Kristian S. Haeggernes, f. 1972, deb. 2004) gir henne sjenerøst ordet og lar henne beholde det. Han har sett eller forestilt seg henne dypt og inderlig, og lar oss bli kjent med henne på hennes egne premisser, og hun deler med oss en usedvanlig sympatisk selfie.

Som så mange av de beste unge romanforfa­tterne for tiden har Haeggernes en fortid som poet. Det merkes på den fininnstil­te språksanse­n. Bare åpningsavs­nittet er forbilledl­ig informativ­t, effektivt og økonomisk: I løpet av en halv bokside er vi allerede langt inne i handlingen og personenes virkelighe­t.

Men først og fremst er det den uforlignel­ig stemmebehe­rskelsen som utmerker denne jeg-fortelling­en, der en helt alminnelig kvinne i 60-årene legger ut om sin forstadsti­lvaerelse i Bergen. Med sin tørre, snusfornuf­tige stil, og iblant med ufrivillig komikk, formidler hun noe vesentlig om livets og dødens realiteter, midt oppi det hverdagsli­ge. Jeg har tatt meg i å humre ofte og lenge over mange partier under lesningen. Jeg tror vi blir glad i denne damen på tross av eller kanskje på grunn av hennes brister, men mest av alt fordi hun blir så virkelig for oss, høres så autentisk ut, og insisterer så ubesvaeret på å vaere seg selv, komme hva som komme måtte.

 ??  ?? Jeg tror vi blir glad i denne damen på tross av eller kanskje på grunn av hennes brister, skriver Aftenblade­ts anmelder om Kristian S. Haeggernes´nye roman «Gaute & Veronika».
Jeg tror vi blir glad i denne damen på tross av eller kanskje på grunn av hennes brister, skriver Aftenblade­ts anmelder om Kristian S. Haeggernes´nye roman «Gaute & Veronika».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway