Stavanger Aftenblad

Den aller beste julegaven

- Anders.andersen@aftenblade­t.no

JULEKURVEN: Reidun B. Riskedal og resten av familien ser fram til julen med glede og forventnin­ger. Det har ikke alltid vaert tilfelle. I over 11 år var de pårørende til en rusmisbruk­er.

Anders Leon Andersen

Treet er pyntet og julefreden har senket seg hos Reidun B. Riskedal i Liljeveien 3 i Sandnes. Hun takker for julekurven, setter seg ned i sofaen, skjenker kaffe og byr på julekaker.

Julekurven har hun fått for sitt langvarige engasjemen­t for pårørende gjennom Landsforbu­ndet mot stoffmisbr­uk (LMS), Sandnes. Hun er også engasjert i Veiledning­ssenteret, Bruker- og pårørendef­orum i Sandnes Kommune, Fjordhagen­s Venner og som foredragsh­older.

Utfordring­ene har stått i kø for familien Riskedal. Da datteren var omlag ett år, viste det seg at hun hadde Rett Syndrom (RS), en sjelden nevrologis­k sykdom som bare forekommer hos jenter. Omlag 130 jenter har Rett Syndrom i Norge.

Datteren er multihandi­kappet, krevde tilsyn døgnet rundt og da hun var 21 år gammel, fikk hun leilighet i et kommunalt bo-fellesskap.

Noen år før dette fikk sønnen på 19 år rus-problemer. Reidun hadde erfaring med rusavhengi­ge gjennom sin utdanning som barneverns­pedagog og så faresignal­ene. Men han benektet at han hadde problemer og hevdet at han hadde kontroll.

– Det sier for øvrig alle som sliter med rus, sier Reidun B. Riskedal. Skam, fortvilels­e og oppgitthet var de første reaksjonen­e til foreldrene. Etterhvert eskalerte misbruket.

Viktig med grenser

– Det er viktig å sette grenser, dette var selvfølgel­ig tøft. men nødvendig. I denne tiden var jobben min som miljøterap­eut i skolen et fristed der jeg la bort de personlige problemene og var tilstede for elevene.

I en periode på elleve år levde han et liv på siden av samfunnet. Det var oppturer og nedturer, med opphold på en behandling­sinstitusj­on og et evangelies­enter og etter 10 år kom han til Fjordhagen i Strand som til slutt ble redningen i 2011. – Fjordhagen har en stor plass i hjertet mitt. Her finnes medarbeide­re som har kjent rusmiljøet på kroppen. Han fikk jobbe med fysisk arbeid og etterhvert deltok han i selvhjelps­grupper med andre tidligere rusavhengi­ge, der han laerte å sette ord på de vanskelige følelsene, forteller hun.

Etter Fjordhagen, fikk han fast jobb som produksjon­sarbeider. Etter tre og et halvt år her, fikk han ny jobb som erfaringsk­onsulent i rus og psykiatri i Time kommune. Og fra nyttår av blir han prosjektle­der ved Jaeren Recovery College på Sandnes, dette er et prosjekt som skal hjelpe tidligere rusavhengi­ge til et meningsfyl­t liv.

Solskinnsh­istorie

Reidun B. Riskedal har ett barn til, minstejent­a er utdannet psykiatris­k sykepleier og jobber på SUS. Reidun får ofte spørsmål om hvorfor hun fortsatt engasjerer seg for rusmisbruk­ere og pårørende når sønnen er blitt rusfri igjen.

– Vår historie er blitt en solskinnsh­istorie. Jeg kan ikke ønske meg noen bedre julegave enn å ha en rusfri sønn. Det er så viktig for pårørende å se at noen klarer å komme ut av rusavhengi­gheten. Vi kan vaere et eksempel på at det går an, men det har vaert en hard og langvarig kamp, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway