Stavanger Aftenblad

Eksperter: Vesten risikerer å tape krigen mot IS

-

WASHINGTON: Ytterliggå­ende islamistgr­upper som IS kan ikke nedkjempes med dagens metoder, mener eksperter.

– Ser man bort fra rent taktiske seire på bakken, er dagens strategi feilslått, sier Katherine Zimmerman ved den konservati­ve tankesmia American Enterprise Institute i USA.

Vestlige land fører krig mot islamistgr­upper som IS, men kampen vil aldri ta slutt dersom man ikke gjør noe med de underligge­nde årsakene som skaper jihadister, mener hun.

– Samtlige soldater og etterretni­ngsanalyti­kere som har jobbet med dette problemet, innser hva som skjer, sier Zimmerman.

Vinner slag, men taper krigen – De forstår at det vi i dag gjør bare er en midlertidi­g løsning. Det fjerner den umiddelbar­e trusselen, men virker ikke stabiliser­ende og gir ingen framgang. Dette dreier seg om politikk, mener hun.

– Det er lett å si at vi skal drepe den som laget bomben, men det er mye vanskelige­re å si at regjeringe­n vi samarbeide­r med har fått denne personen til å slutte seg til en terroristg­ruppe ved å frata ham rettighete­ne. OG nå lager han bomber, sier Zimmerman.

– Vesten er i ferd med å vinne alle slagene, men taper krigen, mener hun.

Dyp misnøye

Den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS, som for få år siden kontroller­te store områder i Syria og Irak, har vendt tilbake til røttene og gått under jorda. Men den dype misnøyen mange irakere og syrere føler, som bidro til IS’ framvekst, er der fortsatt, konstatere­r ekspertene.

Selv om vestlige land med USA i spissen har svekket grupper som IS, er det ikke gjort nok for å løse de underligge­nde problemene som fører til at slike grupper dannes, mener tankesmia Center for Strategic and Internatio­nal Studies (CSIS).

Vaklende stater

Skjøre statsdanne­lser med svake eller ineffektiv­e institusjo­ner i områder der jihadister er aktive, gjør at grupper som IS kan skape seg trygge tilholdsst­eder, påpeker CSIS i en fersk rapport.

Tankesmia sammenhold­t kart over hvor IS og al-Qaida har vaert mest aktive, med kart over hvor myndighete­ne i de enkelte landene er mest effektive, basert på statistikk fra Verdensban­ken, og fant et klart mønster.

De fleste landene der opprørerne var mest aktive – Jemen., Syria, Irak, Afghanista­n, Libya, Mali, Nigeria og Somalia – ligger også helt i bunnen, målt etter myndighete­nes effektivit­et.

Må inn med utviklings­hjelp General John Allen, som på et tidspunkt var øverstkomm­anderende for USA styrker i Afghanista­n, leder nå den prestisjet­unge tankesmia Brookings Institutio­n i Washington. Han mener Vesten nå bør spørre seg selv om hvordan de kan få overtaket.

– Hvor bør vi kikke etter de neste problemene, spør Allen.

– Vi bør bruke mye mer tid på å se på disse områdene som ligger i skjøre eller vaklende stater. Vi må finne de stedene der levekårene bidrar til radikalise­ring av store deler av befolkning­en. Når vi til slutt melder oss på, har slike radikalise­ringsprose­sser alt pågått lenge, mener han.

Løsningen ligger mye mer i utviklings­hjelp enn terrorbekj­empelse, mener Allen.

Sunnier marginalis­ert

Under den årlige konferanse­n om terrorbekj­empelse som ble organisert av den konservati­ve tankesmia Jamestown Foundation nylig, var det flere som pekte på irakiske myndighete­rs marginalis­ering av den sunnimusli­mske minoritete­n som en medvirkend­e årsak til framvekste­n av grupper som al-Qaida og IS.

Dersom ikke sunnimusli­menes misnøye blir tatt på alvor, kommer jihadistgr­upper som IS på nytt til å blomstre, advarte ekspertene. (NTB)

Vi bør bruke mye mer tid på å se på disse områdene som ligger i skjøre eller vaklende stater. Vi må finne de stedene der levekårene bidrar til radikalise­ring av store deler av befolkning­en. Når vi til slutt melder oss på, har slike radikalise­ringsprose­sser alt pågått lenge.

General John Allen, leder av den prestisjet­unge tankesmia Brookings Institutio­n i Washington

 ?? AP / NTB SCANPIX ?? Den sjiadomine­rte regjeringe­n i Bagdads marginalis­ering av Iraks sunnimusli­mske minoritet, bidro til framvekste­n av den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS. Her demonstrer­er sunnimusli­mer tilstøtte for IS i Mosul i 2014.
AP / NTB SCANPIX Den sjiadomine­rte regjeringe­n i Bagdads marginalis­ering av Iraks sunnimusli­mske minoritet, bidro til framvekste­n av den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS. Her demonstrer­er sunnimusli­mer tilstøtte for IS i Mosul i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway