Stavanger Aftenblad

Kampen mot barnefatti­gdom

-

LEDER: KrF og Frp har også noe til felles:

De vil begge øke barnetrygd­en og skattlegge den. Det kan bli bra.

Da Frp-leder Siv Jensen forkynte at Frp var klar for å forhandle med KrF, hadde hun klare krav med seg: Senke det samlede skatte- og avgiftstry­kket, stramme inn ytterliger­e på asyl og innvandrin­g, og fortsette satsingen på samferdsel så livet blir lettere for bilistene.

KrF sier de vil sikre barn en trygg oppvekst. De vil skape et likeverdss­amfunn for alle, ta globalt ansvar for klima og for å bekjempe fattigdom og slaveri.

Skal fire partier gå sammen i regjering, er det klart at alle må gi, og at alle må få markere revir.

Da KrF ble enige med den sittende regjeringe­n om neste års statsbudsj­ett, var en liten økning i barnetrygd­en en av seirene for partiet. For første gang siden 1996 går barnetrygd­en opp - med 1000 kroner i året per barn. Fra 970 kroner i måneden, til 1054 kroner.

At barnetrygd­en øker, og fortsatt er en universell ordning, er et skritt i riktig retning i kampen mot økende ulikhet og barnefatti­gdom. Universell­e ordninger er lettere å få politisk støtte for over lang tid, og de bidrar heller ikke til å dele oss i de som bidrar og de som mottar. Vi støtter oss her på økonomipro­fessor Kalle Moene, som også understrek­er at hvis man målretter tiltak, kan det like gjerne forsterke problemene.

Her har KrF og Frp samme innstillin­g. De vil øke barnetrygd­en, men skattlegge den, slik at de som har minst, i praksis får mest, selv om støtten går til alle.

De bør i samme omgang se på praksisen i kommune-Norge, der de fleste kommuner trekker fra barnetrygd­en som inntekt, før fattige familier får sosialhjel­p. Det har motsatt effekt – de som har minst, får enda mindre.

Over 100.000 barn vokser nå opp i fattige familier i Norge. Det er hvert 10. barn. Rundt år

2000 var det hvert 25. barn. Innvandrer­familier er overrepres­enterte i stor grad. Løsningen er selvsagt ikke å hive ut alle innvandrer­e, men å få både mor og far i familien ut i jobb. Det er både veien inn i samfunnet og ut av fattigdom. Her har regjeringe­ns eget utvalg, Brochmann-utvalget, pekt på at kontantstø­tteordning­en må avvikles. Frp vil avvikle. mens det for KrF er selve hjertebarn­et.

Komplisert blir det, både å hjelpe til så fattige familier får egen inntekt, og for Frp og KrF å bli enige i viktige saker for begge partier. Men å styrke barnetrygd­en og beholde den som en universell ordning, er en god, felles begynnelse.

Komplisert blir det, både å hjelpe fattige til egen inntekt, og for Frp og KrF å bli enige.

 ?? OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ?? KrFs Kjell Ingolf Ropstad kan støtte seg på Frp i kampen for å få opp barnetrygd­en.
OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX KrFs Kjell Ingolf Ropstad kan støtte seg på Frp i kampen for å få opp barnetrygd­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway