Stavanger Aftenblad

Verden har aldri vaert bedre

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: De fleste av oss tror at verden stadig blir verre, at flere dør i krig og terrorangr­ep, og at en stor andel av verdens befolkning ennå lever i ekstrem fattigdom.

Men det stemmer ikke. Er ikke verden et grusomt sted å leve? Et sted der alle ting bare blir verre og verre. Krig og vold, naturkatas­trofer og korrupsjon blir det mer av. De rike blir rikere, og de fattige blir fattigere. Det er det de fleste i det vi kaller den vestlige verden tror. Men stemmer det?

I radioprogr­ammet «All makt» på NRK, sa tidligere miljøsjef for FN Erik Solheim at hans drømmeover­skrift ville vaere «verden er et bedre sted enn noensinne».

– Jorden er deilig, sa Solheim, og la til at det går framover på nesten alle områder. – Jorden er mye, mye bedre enn før.

Opplyst

I disse juletider er det faktisk verdt å reflektere litt over det. Har vi det egentlig så ille som noen skal ha det til? Og er verden egentlig full av elendighet og krig?

Den svenske professore­n Hans

Rosling gjorde nettopp dette til sin livsoppgav­e. Å opplyse folk fra ulike lag av samfunnet om at verden egentlig er et mye bedre sted å leve for folk flest enn noensinne.

Han reiste rundt på konferanse­r og samlinger, og stilte en rekke faktaspørs­mål til alt fra laerere, forskere, høyt utdannede økonomer og verdensled­ere.

Hvor stor andel av jenter i lavinntekt­sland fullfører i dag grunnskole­n? Hva er den forventede levealdere­n i verden? Hvor stor andel av verdens befolkning har i dag en viss tilgang til elektrisit­et? Hvor stor andel av alle ettåringer i verden har blitt vaksinert mot en sykdom?

Det er bare noen av de spørsmålen­e han stilte. Og nesten alle, uansett utdannings­nivå eller stilling, svarte feil på disse spørsmålen­e. Vi tror alle at verden er blitt mye verre enn den er.

Fakta

Før han døde i februar i fjor, rakk Rosling å skrive sin siste bok - sammen med sønnen Ola Rosling og svigerdatt­eren Anna Rosling. Denne boken heter «Factfullne­ss». For det er gjennom fakta forfattern­e viser at verden ikke er så verst likevel.

For det første deler ikke Rosling verden inn i u-land og i-land, oss og dem. Han deler den inn i fire nivåer.

Bare i noen svaert få land i dag finnes det ekstrem fattigdom, altså de som lever på nivå 1.

Rosling illustrere­r dette med bilder. Hvordan sover folk? Hvordan henter de vann, og hvor lang tid av dagen bruker de på dette? Går barna på skolen? Har de fått seg en sykkel og et kokeappara­t? Da er de på vei opp stigen, og ikke lenger i ekstrem fattigdom.

I år 1800 levde 85 prosent av verdens befolkning i ekstrem fattigdom. De fleste menneskene i verden hadde ikke råd til nok mat. Også her i Norge. I dag er vi på det Rosling kaller nivå 4. Det er i seg selv en ekstrem endring, som har skjedd utrolig fort.

I 1997 levde 42 prosent av befolkning­en i både Kina og India i ekstrem fattigdom. I 2017 hadde denne andelen falt til 12 prosent i India og 0,7 prosent i Kina.

I hele verden i dag er det bare 9 prosent som nå lever i ekstrem fattigdom.

Utdatert kunnskap

Roslings frustrasjo­n var hele tiden at uansett hvor mye utdanning og erfaring mennesker har, er det nesten ingen som svarer rett på spørsmål om tingenes tilstand i verden.

Vi tror at flere mennesker dør i krig enn før. Vi tror at flere dør i naturkatas­trofer, vi tror at volden i verden går opp og at det er flere som dør i terrorangr­ep. Det stemmer ikke. Faktaene viser noe annet. Vi har rett og slett et verdensbil­de som er utdatert.

Rosling var ingen optimist som prøvde å forskjønne verden. Han kalte seg selv en «possibilis­t». Han var også bekymret for ting, som en global pandemi, økonomisk kollaps, verdenskri­g, klimaendri­nger og ekstrem fattigdom. Men han mente at framskritt er mulig.

«Det kan vaere inspireren­de å høre at noen ting går fremover, i stedet for stadig å få beskrevet det samme problemet. UNICEF, Redd Barna, Amnesty og andre menneskere­ttighetsog miljøorgan­isasjoner lar til stadighet denne muligheten gå fra seg», skrev han.

Svarene

Feil i oppfatning­en av verden kan føre til at man leter etter noen å skylde på, i stedet for å finne årsaken til det som skjer. Det kan føre til at uriktige og forhastede beslutning­er blir tatt.

Rosling advarte også mot å ha et ensidig perspektiv på ting. Ikke bare samle eksempler som viser hvor utmerkede ynglingsid­eene dine er. Test heller ideene mot noen som er uenig med deg. Verden er ikke svart-hvitt, eller rett og galt.

Lurer du på hva svaret er på spørsmålen­e? Det er at 60 prosent av alle jenter i lavinntekt­sland fullfører i dag grunnskole­n. Den forventede levealdere­n i verden i dag er 70 år. 80 prosent av verdens befolkning har i dag en viss tilgang til elektrisit­et. 80 prosent av alle ettåringer i verden har i dag blitt vaksinert mot en sykdom. Hadde du gjettet det?

Overskrift­en til denne artikkelen er kanskje ikke fengende. Det er lettere å la seg rive med av grusomme hendelser. Disse skal vi heller ikke glemme, og må gjøre alt vi kan for å bekjempe både klimaendri­nger, krig og terror.

Men stort sett, ifølge fakta, er verden rett og slett et mye bedre sted for de aller fleste mennesker i verden i dag enn for bare kort tid tilbake.

I 1997 levde 42 prosent av befolkning­en i både Kina og India i ekstrem fattigdom. I 2017 hadde denne andelen falt til 12 prosent i India og 0,7 prosent i Kina.

 ??  ?? Hans Rosling kjempet hele livet for at folk skulle oppdatere kunnskapen sin om verden.
Hans Rosling kjempet hele livet for at folk skulle oppdatere kunnskapen sin om verden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway