Stavanger Aftenblad

... men så krasjer et tankskip og gasstrømme­n må stoppes. Nå!

-

KARMØY: Olaug Therese Josephsen stirrer på skjermen. De ubegripeli­ge bokstavene, tallene og strekene er gull verdt for deg og meg. Her må ingenting gå galt.

Tor Dagfinn Dommersnes

Men så krasjer fregatten KNM «Helge Ingstad» inn i et tankskip og pulsen stiger i kontrollro­mmet. Ulykken skjer like ved Sturetermi­nalen der det skipes store mengder råolje, men også LPG, altså flytende petroleums­gass, for eksempel ren propan. Her kolliderte tankskipet, her vil man ikke at noe skal ta fyr..

Den daglige rutinen til Olaug og de andre transporti­ngeniørene spoleres. For sikkerhets skyld stenges Sturetermi­nalen.

Ved øvelser innledes telefonsam­talen til kontrollro­mmet alltid slik. «Dette er en øvelse - dette er en øvelse». Men den 8. november var det altså alvor.

Gassproses­seringsanl­egget på Kollsnes er også naer havaristen, og ble også nedstengt. Anlegget behandler inntil 144,5 millioner kubikkmete­r gass i døgnet. Uten et prosessanl­egg i drift må gassstrømm­en inn kuttes, og gassproduk­sjonen stenges ned ved Edvard Grieg, Ivar Aasen, Oseberg, Grane og Troll A.

– Stansen varte heldigvis bare i noen timer, og dermed klarte vi å finne nok gass andre steder i systemet slik at kundene våre fikk det de hadde bestilt, sier John Kristian Økland, sjef for kontrollro­mmet.

Et havari er selvsagt helt spesielt, men hver dag, hver time, skjer det noe som kan påvirke den svaert komplisert­e operasjone­n med å få norsk gass dypt under havbunnen fram til kundene i Europa til riktig tid, til riktig pris og i riktig kvalitet.

Høy påliteligh­et

– Dette er ingen selvfølge, men Norge klarer å levere med over 99 prosent påliteligh­et. Leveringss­ikkerheten av norsk gass gjør den mer etterspurt enn noen gang, sier Frode Leversund til Aftenblade­t. Han er administre­rende direktør i Gassco.

Gassco??

Ja, det er de som har ansvaret for transporte­n av den norske gassen. I rør fra omtrent 50 ulike felt i Nordsjøen og Norskehave­t, gjennom enorme «blandebatt­erier» og flere prosessanl­egg.

De har hovedkonto­r på Bygnes på Karmøy og har også ansatte ved fire gasstermin­aler i ulike land i Europa, til sammen 350 ansatte. Etter Hydro er Gassco den største bedriften på Karmøy.

Og Olaug Therese Josephsen er en av transporti­ngeniørene som sitter i kontrollro­mmet. Hun overvåker gassens vei fra feltene og til terminalen­e som mottar gassen, i England, Tyskland, Belgia, Frankrike og Skottland.

Det skjer dag og natt. Sju ulike arbeidslag jobber på skift i kontrollro­mmet, selve hjertekamm­eret til Gassco. Tre transporti­ngenører sitter foran fire-fem skjermer hver, og skiftleder­en har den største oversikten – og ansvaret. I dag er det Kjetil Bakke. På veggen foran dem alle er det som må vaere en av landets største storskjerm­er.

 ??  ?? Bokstavene og strekene ser først ubegripeli­ge ut, men så står det «GINA KROG» og vi forstår mer. Og «EKO» betyr jo Ekofisk mens «ZEEB» er mottakster­minalen i Zeebrugge.
Bokstavene og strekene ser først ubegripeli­ge ut, men så står det «GINA KROG» og vi forstår mer. Og «EKO» betyr jo Ekofisk mens «ZEEB» er mottakster­minalen i Zeebrugge.
 ??  ?? Olaug Therese Josephsen er transporti­ngeniør ved Gassco, og har mange skjermer å forholde seg gjennom arbeidsdag­en, eller -natten.
Olaug Therese Josephsen er transporti­ngeniør ved Gassco, og har mange skjermer å forholde seg gjennom arbeidsdag­en, eller -natten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway