Stavanger Aftenblad

Mener politiet bør jakte nettroll som heiet fram drapsmann

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

SANDNES: Stortingsp­olitikere reagerer med avsky på at anonyme nettdeltak­ere skal ha heiet på og presset Sandnes-mannen som varslet på et anonymt nettforum at han ville begå et drap. De mener politiet må etterforsk­e nett-trollene. – Skremmende. En ny type kriminalit­et. Vi må ikke vaere blåøyde og tro at dette ikke skjer her hos oss, sier Solveig Horne (FrP) i Stortinget­s justiskomi­té.

– Dette er grotesk. Det er en umenneskel­ig ting å gjøre, sier Jan Bøhler (Ap) i samme komité.

Aftenblade­t skrev første juledag at mannen i 20-årene som er siktet for drap på en annen mann i Sandnes skal ha blitt heiet fram på et anonymt nettforum før han begikk drapet. Først fortalte han om sin drapsplan, deretter ble han ønsket lykke til, heiet på og presset i over halvannen time. «Lykke til!» og «Gjør det feiging!» var blant tilropene på nettforume­t. «Send oss bilder når du er ferdig.» Etter at han hadde skrevet at han hadde begått drapet, krevde deltakerne på nettforume­t bevis, mens alvoret seg inn hos noen få andre.

«Hvis dette er ekte, har vi drevet en mann til drap», skrev en av de anonyme nett-deltakerne.

Etter å ha lagt ut bildet av åstedet, skal mannen i 20-årene ha takket sine anonyme nettvenner for følget – og meldt seg for politiet.

En mann i 20-årene erkjente drapet og ble julaften varetektsf­engslet i fire uker med brev- og besøksforb­ud.

Eksperter sa til Aftenblade­t første juledag at den anonyme heiagjenge­n kan ha gjort seg skyldig i medvirknin­g til drap eller brudd på plikten til å varsle om alvorlig kriminalit­et.

Flere justispoli­tikere på Stortinget mener at de anonyme nett-trollene som heiet på drapsplane­ne bør etterforsk­es av politiet.

– Må ikke få spre seg

– Dette må definitivt etterforsk­es. Min rettsforst­åelse sier at det å heie fram et drap i stedet for å varsle om det, må kategorise­res som medvirknin­g til drap, sier Petter Eide, SVs justispoli­tiske talsmann på Stortinget.

– Politiet bør absolutt gå etter disse folkene. Det kan se ut som noen både har medvirket til drap og brutt avvergings­plikten. Det er også viktig at denne typen avskyelige handlinger ikke må få spre seg. Det er veldig viktig å vise at samfunnet tar det på alvor. Alle må oppfatte at dette ikke må få skje, sier Jan Bøhler (Ap) til Aftenblade­t.

– At folk sitter på nettet og oppfordrer andre til å begå drap, er svaert alvorlig kriminalit­et som politiet må bruke ressurser på å etterforsk­e, sier Solveig Horne (Frp).

Også Høyres justispoli­tiske talsmann, Peter Christian Frølich, er klinkende klar på at heiagjenge­n på nettforume­t bør etterforsk­es av politiet.

– Ja. Vi må ikke belønne de som evner å skjule seg. Politiet må vise at de kan tas, uansett hvor anonyme og feige disse folkene er, sier Frølich til Aftenblade­t.

– Dødelig nettmobb

– Er anonyme nett-troll som oppfordrer til vold og drap like medskyldig­e som andre som i den virkelige verden gjør seg medskyldig­e i vold og drap?

– Ja. Så lenge det er årsakssamm­enheng mellom oppfordrin­gen og drapet er det ingen prinsipiel­l forskjell. Og denne saken viser at internett-mobben kan vaere vel så dødelig som andre mobber, sier Frølich.

Maria Aasen-Svensrud (Ap) i Stortinget­s justiskomi­te leder et internt utvalg mot netthets.

– Generelt vil jeg understrek­e at vi ikke kan se på internett som en ting, men et sted. De samme lovene gjelder på internett som ellers i vårt samfunn, sier hun til Aftenblade­t.

Også hun mener politiet bør gå etter de anonyme nettdeltak­erne som skal ha heiet på mannen i 20-årene før han begikk drapet lille julaften.

– Jeg vil mene at dette faller inn under politiets etterforsk­ningsarbei­d. Men, det er opplagt svaert krevende både ressursmes­sig og teknisk. Politiet må derfor settes i stand både ressursmes­sig og kompetanse­messig til å håndterer denne type kriminalit­et, sier hun.

PS. Politiet i Sør-Vest politidist­rikt uttalte i en pressemeld­ing julaften at de ikke kom til å kommentere drapssaken i Sandnes første og andre juledag.

 ?? CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? En mann i 20-årene er siktet for drap på Austrått søndag morgen. Her er krimteknik­ere i arbeid på stedet.
CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX En mann i 20-årene er siktet for drap på Austrått søndag morgen. Her er krimteknik­ere i arbeid på stedet.
 ??  ?? Solveig Horne.
Solveig Horne.
 ??  ?? Jan Bøhler.
Jan Bøhler.
 ??  ?? Peter Christian Frølich.
Peter Christian Frølich.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway