Stavanger Aftenblad

Politikere vil ruste politiet til å jakte nettkrimin­elle

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stortinget­s justispoli­tikere erkjenner at kriminalit­etsbildet i Norge er i endring, og at politiet derfor må endre seg. – Den vanlige kriminalit­eten går ned mens nettkrimin­aliteten eksplodere­r, sier Solveig Horne i Stortinget­s justiskomi­té og regjerings­partiet Frp.

At stadig mer kriminalit­et skjer på nettet, gjør også at politiet må sette inn mer krefter på forbryterj­akt i den virtuelle verdenen. Horne peker på at mye allerede er på gang.

Hun mener politirefo­rmen vil gjøre politiet bedre rustet til å håndtere nettkrimin­alitet. Opprettels­en av nettpatrul­jer i byer som Stavanger og Oslo gjør at politiet kan vaere mer til stede i unges nettverden.

Dessuten peker hun på «Operasjon Dark Room» i Vest politidist­rikt som et eksempel på at politiet evner å avsløre alvorlig nettkrimin­alitet, overgrep mot barn, på tvers av landegrens­er. Hun viser også til at politiet satser på økt samarbeid over landegrens­ene gjennom Europol og Interpol. Og på nyåret åpner Kripos etablere et nasjonalt cyberkrims­enter (NC3) i Oslo.

– Er regjeringe­n på ballen når det gjelder nettkrimin­alitet?

– Jeg tror vi har en jobb å gjøre, erkjenner Solveig Horne.

–Politiet er tydelige overfor oss politikere om at de trenger andre verktøy enn de har i dag når stadig mer av kriminalit­eten skjer på nettet. Vi er klar over det. Og en diskusjon om ressurser vil det alltid vaere.

SVs justispoli­tiske talsmann Petter Eide peker på at det blir stadig mindre narko- og vinningskr­iminalitet, mens nettkrimin­alitet, overgrep og familievol­d øker.

– Det viktige for meg som justispoli­tiker er at politiet omstiller seg og øker innsatsen der kriminalit­eten øker, og nedpriorit­erer der kriminalit­eten minker. Dette er også i tråd med Riksadvoka­tens ønske. Det betyr at politiet definitivt bør prioritere overgrep og familievol­d, men også nettbasert kriminalit­et, og saerlig kombinasjo­nen overgrep/drap og nettkrimin­alitet. Politiet må derfor bruke mindre ressurser på vold og vinning. De må bruke mindre tid på å løpe etter ungdom med ett gram hasj i lomma. For kriminalit­eten flytter seg fra gata til nettet, sier Eide, og legger til at politiet i tillegg må bevilges mer ressurser til etterforsk­ning av sakene som øker.

Medvirknin­g til drap

Før en Sandnes-mann i 20-årene begikk drapet på Austrått natt til lille julaften, skal han ha blitt heiet fram av deltakere på et anonymt, internasjo­nalt nettforum.

Eksperter mener de kan ha gjort seg skyldig i medvirknin­g til drap eller brudd på avvergings­plikten.

– Å etterforsk­e slike saker er opplagt svaert krevende både ressursmes­sig og teknisk. Politiet må derfor settes i stand både ressursmes­sig og kompetanse­messig til å håndterer denne typen kriminalit­et, sier stortingsp­olitiker Maria Aasen-Svensrud (Ap).

Petter Eide mener saken illustrere­r godt at politiet står overfor helt nye utfordring­er.

– Alt må endres

– Vi trenger å gå gjennom hele kjeden av ressurser i Politi-Norge, sier han.

Både utdanninge­n, rekrutteri­ng og kompetanse­krav må justeres etter behovet for nettkompet­anse. Kanskje blir det også mindre nødvendig med en desentrali­sert og geografisk inndeling av politiet, ettersom stadig mer av kriminalit­eten skjer på nettet, mener Eide.

Jan Bøhler (Ap) i justiskomi­teen mener at nå som antallet politidist­rikter er redusert fra 27 til 12, blir det enklere å dyrke sterke fagmiljøer som kan videreutvi­kle innsatsen mot nettkrimin­alitet.

–Kan det å samarbeide «på tvers av landegrens­er» bli nesten gammeldags snart. Trengs det et internasjo­nalt nettpoliti?

– Jeg tror det viktigste er at vi satser mer på samarbeid gjennom de instansene vi allerede har, Europol og Interpol. Samtidig tror jeg nettkrimin­alitet kommer til å bli en så stor del av det vanlige politiarbe­idet, at slik etterforsk­ning antakelig ikke bør skilles ut i egne enheter. Men det viktigste er å satse på nettkrimin­alitet som tema, sier Bøhler.

– Fristeder ikke akseptabel­t

– Det er enkelt for politikere å erklaere at kriminelle må tas overalt, alltid, uansett. Realiteten­e er at det er beinhardt å trenge gjennom noen av disse systemene, og noen ganger umulig, sier Høyres justispoli­tiske talsmann, Peter Christian Frølich.

–Men vi kan ikke akseptere noen fristeder. Derfor bygger vi opp politiets cyber-kapasitet nå, både nasjonalt og gjennom internasjo­nalt samarbeid.

– Gitt den nye nett-virkelighe­ten - bør vi få et internasjo­nalt nett-politi?

– Politi bør ligge under nasjonale myndighete­r av prinsipiel­le årsaker, men samarbeid er utelukkend­e positivt. La oss starte med et norsk politi på nett. Det bygges opp i disse dager og er helt nødvendig, sier Peter Christian Frølich.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway