Stavanger Aftenblad

Hver fjerde sykehustim­e i Helse Vest blir ikke brukt

- Kari Pedersen Aftenblade­t/Bergens Tidende

BERGEN: Sykehusene på Vestlandet har hatt nesten 600.000 ubrukte timer i år.

I snitt er hver fjerde time på poliklinik­kene uten pasienter. – Mange tror visst det er omtrent som å avbestille en frisørtime, sier sykehussek­retaer Sissel Iversen og rister oppgitt på hodet.

Iversen og kollega Mai Britt Fyllingen sitter i skranken til medisinsk poliklinik­k på Haukeland og håndterer hundrevis av pasienter daglig. Hver dag er det noen som uteblir eller avbestille­r i siste liten.

Sykehusene sliter med å kutte køene. Samtidig har sykehusene mye unyttet kapasitet, viser tall Bergens Tidende har hentet fra Helse Vests prosjekt «Alle møter».

– Kan kutte køene

Innen utgangen av november i år hadde sykehusene i Helse Vest 592.000 ubrukte timer i poliklinik­kene. Det utgjør en firedel av kapasitete­n.

– En stor del av disse timene kunne vaert benyttet. Her ligger et potensial til både å redusere ventetiden og unngå fristbrudd, sier Hilde Christians­en, direktør for medarbeide­r, organisasj­on og teknologi i Helse Vest.

Helse Vest eier sykehusene i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland. De største sykehusene er Førde sentralsju­kehus, Haukeland universite­tssjukehus, Haugesund sjukehus og Stavanger universite­tssjukehus.

Årsakene er flere til at timene ikke blir brukt. y 212.000 ubrukte timer skyldes at pasientene selv har endret timebestil­lingen så kort tid før at sykehuset ikke har klart å tilby timen til annen pasient. y 18.000 timer skyldes at

pasienten er for syk. y 30.000 timer er avlyst av legen som rekvirerte undersøkel­sen. y 100.000 utbrukte timer er plassert i en sekkepost for andre begrunnels­er. Det kan vaere at pasienten har fått behandling annet sted eller selv mener problemet har løst seg og avlyst. y 79.000 pasientkon­takter er tapt på grunn av sykefravae­r hos personalet. y 78.000 timer er tapt fordi pasienten uteble uten å gi beskjed.

Noen avdelinger og sykehus har dårligere kapasitets­utnyttelse enn andre, men Christians­en vil ikke utpeke verstinger.

– Selv om vi ser at noen fagområder har stålkontro­ll, er utfordring­en rimelig jevnt fordelt, sier hun.

For fem år siden satte Helse Vest fokus på pasienter som uteble. Våren 2013 var det nesten seks prosent som ikke stilte når de var innkalt til time.

Faerre glemmer å avbestille

I 2015 ble gebyret for manglende oppmøte doblet fra 320 til 640 kroner. I tillegg gjorde Helse Vest det lettere å avbestille legetimer gjennom nettsiden Vestlandsp­asienten.no.

I år er 78.000 timer gått tapt på grunn av manglende oppmøte. Siden 2013 er andelen halvert og utgjør nå 3 prosent.

Nå fokuserer Christians­en på flere steder.

– Vi går bredt ut for å redusere dette gapet, sier hun.

Neste år lanserer helseregio­nen «Mitt timevalg» på Vestlandsp­asienten.no. Gjennom den nye dataløsnin­gen skal pasientene få booke om time på nett. Håpet er at dette skal få ned tallet på avbestilli­nger på kort varsel.

Nyordninge­n vil i starten vaere forbeholdt pasienter som kun trenger enkelttime­r og som selv kan styre kontakten med sykehuset. For grupper av kronikere blir det gjort forsøk med brukerstyr­te poliklinik­ker, der pasientene selv setter opp timer når de trenger det.

– Den viktigste grunnen til ubrukte timer er at pasientene endrer avtalen så seint at sykehuset ikke rekke å tilby den til andre. Har dere ikke laget ris til egen bak ved å tillate timeendrin­ger så tett oppunder?

– Vi ønsker jo å yte god service for pasientene. Det er heller ingen regler som begrenser pasientene­s rett til å endre time. Strammer vi inn her, risikerer vi at flere uteblir uten å avbestille, sier Christians­en.

Lengre horisont

Helse Vest-ledelsen legger i stedet vekt på at sykehusene skal ha lengre planleggin­gshorisont, slik at pasientene får tildelt time i så god tid på forhånd at de ikke trenger avbestille.

Christians­en minner om at sykehusene ved å utnytte kapasitete­n blir bedre rustet til å møte utfordring­ene som venter i form av flere eldre med større behov for spesialist­helsetjene­ster.

– Når alle møter, går ventetiden ned. Vi ønsker at dette skal vaere et felles motto for oss og befolkning­en på Vestlandet. Vi tror åpenhet om potensiale­t vi har blir oppfattet positivt, sier hun og avslutter:

– Vi ønsker dessuten at våre medarbeide­re skal få konsentrer­e seg om gode pasientmøt­er og ikke bekymre seg over pasienter som stadig endrer timer og uteblir.

– Jo før, jo bedre

Kollegene i skranken på poliklinik­ken ønsker seg også faerre avbestilli­nger i siste liten.

– Når noen avbestille­r, går vi inn på venteliste­n til den aktuelle legen og prøver å hanke inn en ny pasient. Noen avtaler er så komplisert­e å sy sammen at det er vanskelig å fylle hull på kort varsel, sier Iversen.

Mai Britt Fyllingen forteller om stadig travlere dager. Faerre skal legges inn, flere skal få hjelp på poliklinik­kene. Daglig er minst 200 innom luken deres. Telefonen kimer støtt.

– Hvis ikke timen passer, må folk gi beskjed. Jo før, jo bedre.

 ?? ØRJAN DEISZ ?? Sissel Iversen og Mai Britt Fyllingen ringer og sender sms-er for å fylle timelisten­e. – Når noen avbestille­r, prøver vi å hanke inn en ny pasient, sier Iversen.
ØRJAN DEISZ Sissel Iversen og Mai Britt Fyllingen ringer og sender sms-er for å fylle timelisten­e. – Når noen avbestille­r, prøver vi å hanke inn en ny pasient, sier Iversen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway