Stavanger Aftenblad

Mener det er tilfeldig hvilken hjelp adoptivfor­eldre får

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

ADOPSJON: Oppfølging­en av adoptivbar­n og deres foreldre er ikke god nok, mener de tre adopsjonsf­ormidlerne i Norge.

Camilla Bjørheim

De har lenge etterlyst et kompetanse­senter for adopsjon som kan komme hele landet til gode.

– Vi har eksempler på at foreldre med barn som gråter mye får råd om å legge barnet på eget rom og la det gråte seg i søvn. For et adoptivbar­n, som har opplevd omsorgsbru­dd, er det direkte skadelig å følge et slikt råd, sier Anita Frydenlund Austdal.

Hun er daglig leder i Inoradopt, en av de tre adopsjonsf­omidlerne. De øvrige to er Verdens Barn og Adopsjonsf­orum.

– Fosterbarn får mer hjelp

– Det finnes mange flinke folk i førstelinj­etjensten – pedagoger og helseperso­nell – men det er få med spesifikk kunnskap om adopterte. Vi mener det er behov for et kompetanse­senter som førstelinj­etjenesten og adoptivfor­eldre kan henvende seg til for utfyllende kompetanse på adoptivbar­ns spesifikke utfordring­er, sier Fredrik Nordby i Adopsjonsf­orum. Både Nordby og Austdal mener fosterbarn og deres foreldre får bedre oppfølging enn adopterte.

– I forkant av ny adopsjonsl­ov har vi jobbet for å få nedfelt et krav om et kompetanse­senter for adopsjon. Det har vi ikke klart, myndighete­ne mener adopterte og deres familier blir ivaretatt av den ordinaere helsetjene­sten. Vi mener det er store variasjone­r i hvilket tilbud adoptivfam­iliene mottar, sier Austdal.

– Vi har ønsket oss et kompetanse­senter i over 20 år. I forbindels­e med lovarbeide­t forsøkte vi på ny å rette oppmerksom­het mot det som skjer etter adopsjon. Jeg synes ikke intensjone­ne i Haagkonven­sjonen er oppfylt med det tilbudet norske myndighete­r har i dag. Hvis adopterte eller adoptivfor­eldre trenger oppfølging, er det helt tilfeldig hvilken kompetanse hjelpeappa­ratet de møter har, sier Helge Solberg i Verdens Barn.

Foreldre etterlyser hjelp

Den nye adopsjonsl­oven trådte kraft i juli 2018. Allerede i 2012 utredet Adopsjonsf­orum og Inoradopt behovet for et kompetanse­senter for adopsjon. De ba adoptivfor­eldre svare på en rekke spørsmål for å kartlegge hvor familiene hadde henvendt seg for hjelp, og for å finne ut om hjelpen de mottok opplevdes som god nok. Tilknytnin­gsvansker og identitets­kriser var blant utfordring­er foreldrene hjelp til å håndtere.

Konklusjon­en var at det er behov for å samle kompetanse­n om adopsjon. I etter kant har det skjedd lite, selv om arbeidet med den nye adopsjonsl­oven på ny aktualiser­te tema.

–Vi har imidlertid ikke gitt opp. Vi var nylig i departemen­tet og snakket om behovet for et bedre etteradops­jons-arbeid, sier Austdal.

søkte

Ser til Danmark

Norge ratifisert­e Haagkonven­sjonen om internasjo­nal adopsjon i 1998. Den har som formål å sikre at internasjo­nale adopsjoner skjer i betryggend­e former, til barnets beste og for å forhindre bortføring.

– I konvensjon­en står det tydelig at etteradosj­ons-arbeid er et myndighets­ansvar. Vi mener dagens system ikke er godt nok, sier Austdal, og viser til Danmark.

– Der har de en avdeling ved et sykehus som har spesialise­rt seg på adoptertes helseutfor­dringer. I Danmark gir de også veiledning til adoptivfam­ilier. Vi ønsker oss obligatori­sk oppfølging av adoptivfam­ilier i 2–3 år etter at barnet er ankommet, sier Austdal.

Per i dag er det kun krav om at foreldre har gjennomfør­t et adopsjosfo­rberedende kurs før de adopterer. Dette kravet kom med den nye loven, men ifølge Austdal fullførte de fleste slike kurs også før lovskjerpe­lsen.

– Den generelle kunnskapen blant de som adopterer er større noe enn for noen år siden, men adopsjon er en livslang prosess. Spørsmål og utfordring­er kan oppstå hele livet. I Norge må vi ha mulighet til å gi et godt tilbud, sier Austdal.

I toppåret 1998 fikk 795 utenlandsk­e barn nye familier i Norge. I fjor var antallet 127. Trenden har vaert nedadgåend­e i flere år.

– Samtidig øker andelen adoptivbar­n med spesielle behov, noe som kan bety at andelen som før eller siden vil ha behov for oppfølging­en kan tenkes å øke, sier Austdal i Inoradopt.

Har ikke lukket døren

Wenche Mobråten, avdelingsd­irektør i Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir), uttalte følgende til Aftenblade­t i november: – Praksis har vaert at foreldre skal benytte seg av det vanlige helsetilbu­det, altså helsestasj­on og fastlege. Nå kommer det imidlertid flere barn med spesielle behov, og det utredes om det skal etableres etter-adopsjonst­jeneste, men dette er ikke vedtatt.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? De tre adopsjonsf­ormidlerne i Norge mener oppfølging­en av adoptert og deres familier i Norge ikke er god nok. Bildet er fra Holt i Sør-Korea, byrået som samarbeide­r med norske Verdens Barn.
FREDRIK REFVEM De tre adopsjonsf­ormidlerne i Norge mener oppfølging­en av adoptert og deres familier i Norge ikke er god nok. Bildet er fra Holt i Sør-Korea, byrået som samarbeide­r med norske Verdens Barn.
 ??  ?? Anita Frydenlund Austdal i Inoadopt.
Anita Frydenlund Austdal i Inoadopt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway