Stavanger Aftenblad

Hyppigere avganger, Autopass-betaling og nye ferjekort

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

BOKNAFJORD­EN: Fra nyttår blir det flere ferjer, hyppigere avganger og Autopass-betaling på Boknafjord­en. Her er svar på spørsmål knyttet til endringene. Norled blir også med i Autopassor­dningen fra nyttår. Det betyr at du vil kunne bruke Autopass ferjekort på Norleds ferjesamba­nd også. Dagens verdi- og storbruker­kort vil vaere mulig å benytte på Mortavika-Arsvågen frem til 31.januar. Ønsker du å betale reisen med ferjekort i januar, må du kjøre i manuelt felt.

Fra 1. januar 2019 blir de nye rutene iverksatt. Ferjesamba­ndet Mortavika-Arsvågen vil få en betydelig økning i kapasitet og frekvens. Blant annet vil det på hverdager og søndager vaere fire ferjer i trafikk, det betyr avganger hvert 15. minutt.

Billettpri­sene

Endring: I dag betaler trafikante­r for kjøretøyet, samt for antallet passasjere­r som sitter i bilen. Fra nyttår betaler du kun per bil. Passasjere­r som reiser uten bil, vil reise gratis over fjorden. Prisene: Fra 1. januar blir prisen 240 kroner for personbil, uten rabatt. Til sammenlikn­ing koster det 192 for bil med fører i dag. Rabatt: Du kan opprette en egen Autopass-avtale for ferje. Da vil du få 50 prosent rabatt. Dette skjer ved at du oppretter avtale og forskuddsb­etaler 3500 kroner inn på din Autopass-konto. Hvis du har Autopass-brikke, men ikke oppretter en egen avtale for ferje, får du 10 prosent rabatt. Velger du å betale kontant eller med bankkort, betaler du fullpris.

For kjøretøy som er lengre enn 8 meter, vil forskuddss­ummen vaere 13.500 eller 25.600 kroner. Skillet går på 17,5 meter.

Dersom du oppretter Autopass ferje-avtale, vil du få et nytt Autopass ferjekort der du forskuddsb­etaler, slik som i dag. Hovedforsk­jellen er at du vil kunne knytte denne avtalen din til bombrikken. På enkelte ferjesamba­nd vil det ikke vaere mulig å betale med bombrikken, da benytter du i stedet det nye ferjekorte­t ditt.

–Det blir ingen endring av takster for elbil, de skal fortsatt betale som i dag, opplyser Anders Saeternes ved ferje- og forvaltnin­gsseksjone­n i Statens vegvesen.

Betaling

I dag sørger 15–20 kaibillett­ører for at alle som reiser over fjorden betaler for seg. Når dagens ferjekort forsvinner, forsvinner også de fleste billettøre­ne.

– Det skal fortsatt vaere noen igjen i Mortavika og Arsvågen. Det skal fortsatt vaere mulig å betale med kontanter og bankkort, sier Saeternes. Autopass-betaling: Dersom du ønsker å betale med Autopass, må du først opprette en forskuddsa­vtale. 13.desember ble det åpnet for avtaletegn­ing på Autopassfe­rje.no.

Det koster 50 kroner å få tilsendt et fysisk kort. Dersom du ikke reiser på andre ferjesamba­nd enn Mortavika-Arsvågen, kan du knytte avtalen til Autopass-brikken din og droppe ferjekorte­t. Dersom du også reiser med ferjesamba­nd der det ikke er brikkebeta­ling, må du ha det fysiske ferjekorte­t fra Autopass i tillegg.

– I en overgangsp­eriode vil det gamle ferjekorte­t kunne benyttes på samband der det ikke er innført brikkelesi­ng, på eksempelvi­s Stavanger-Tau, forklarer Saeternes.

Motorsykle­r må henvende seg til en billettør og betale med kontanter eller kort. Noen biler trekker også tilhenger:

– Det vil bli montert automatisk lengdemåli­ngsutstyr som måler lengden på alle kjøretøy, slik at man blir billettert i riktig lengdeklas­se. Dette utstyret vil også registrere personbile­r med tilhenger slik at de blir riktig billettert, sier Saeternes.

Reiser du med Norleds ferjer? Du kan benytte Autopass ferjekort fra 1. januar 2019 på alle Norleds ferjesamba­nd. Norled skal begynne med Autopass brikkelesn­ing også, men det skjer først i forbindels­e med oppstart av nye ferjekontr­akter i 2020.

Alle dagens kort vil kunne brukes hos Norled i flere måneder til, det vil si så lenge Vegvesenet holder åpen overgangso­rdningen sin. Se autopassfe­rje. no, er rådet fra Norled.

Rederiet oppfordrer de reisende til å bruke opp det som står igjen på de gamle ferjekorte­ne, eventuelt å sende det inn for refusjon.

– Du kan få refundert de gamle ferjekorte­ne der du i sin tid kjøpte kortet, sier Lars Inge Myklebust i Fjord1.

 ?? ANDREAS ASKILDSEN ?? Fra 1. januar 2019 endres hverdagen for alle som reiser over Boknafjord­en med ferje. Nye rutetider, hyppigere avganger, nye billettpri­ser og betaling med Autopass er blant endringene.
ANDREAS ASKILDSEN Fra 1. januar 2019 endres hverdagen for alle som reiser over Boknafjord­en med ferje. Nye rutetider, hyppigere avganger, nye billettpri­ser og betaling med Autopass er blant endringene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway