Stavanger Aftenblad

Japan gjenopptar kommersiel­l hvalfangst etter 32 års forbud

-

TOKYO: Japan forlater Den internasjo­nale hvalfangst­kommisjone­n (IWC) og gjenopptar i likhet med Norge og Island kommersiel­l fangst av hval.

Norge og Island er fortsatt medlemmer av IWC, men har reservert seg mot hvalfangst­kommisjone­ns 32 år gamle forbud mot kommersiel­l hvalfangst.

Norge setter en årlig kvote for vågehval, og kvoten har i 2018 vaert på 1.278 dyr. Island har for perioden 2016 til 2018 hatt en kvote på 224 vågehvaler.

Japans beslutning om å forlate IWC og gjenoppta kommersiel­l fangst var ventet ettersom landet ble nedstemt da de i september forsøkte å få de øvrige IWClandene til å åpne for slik fangst.

Etter at forslaget ble nedstemt, truet Japans visefisker­iminister Masaaki Taniai med å forlate IWC, noe landet nå akter å gjøre 30. juni neste år.

– Vi har besluttet å trekke oss fra Den internasjo­nale hvalfangst­kommisjone­n for å gjenoppta kommersiel­l hvalfangst i juli neste år, opplyser den japanske regjeringe­ns talsperson Yoshihide Suga.

Japans beslutning innebaerer at landet nå gjenopptar fangst av vågehval og andre arter som IWC for øyeblikket holder sin beskyttend­e hånd over.

Fangsten vil vaere begrenset til Japans territoria­lfarvann og eksklusive økonomiske soner. Japan vil ikke kunne jakte hval i Antarktis eller på den sørlige halvkule.

Smutthull

Japan har fram til nå utnyttet et smutthull i IWCs regelverk og drevet såkalt forsknings­fangst i Antarktis, til protester fra Greenpeace og andre miljøverne­re.

Kritikerne mener forsknings­fangsten har vaert fordekt kommersiel­l fangst og viser til at hvalkjøtte­t har havnet på markedet i Japan.

Når Japan forlater IWC, kan landet imidlertid ikke fortsette med denne fangsten. IWC-medlemskap er en forutsetni­ng for å få unntak fra Antarktist­raktaten, som forbyr alle former for hvalfangst.

Det er ulike syn på hvalfangst blant IWCs medlemmer. Japans forslag om å åpne for kommersiel­l fangst fra 2020, på hvalarter som ikke er utrydnings­truet, ble nedstemt med 41 mot 27 stemmer.

Den

sterkeste

motstanden kommer fra USA, EU-land og Australia.

– Dagens kunngjørin­g viser at Japan er ute av takt med verdenssam­funnet og heller ikke innser at framtida for havene våre og disse majestetis­ke dyrene trenger beskyttels­e, sier lederen for Greenpeace­s japanske avdeling, Sam Annesley.

Kritiseres

Australia protestere­r også på Japans beslutning og ber landet omgjøre beslutning­en om å forlate IWC.

– Australia er og blir bestemt imot alle former for kommersiel­l fangst og såkalt forsknings­fangst på hval, sier miljøvernm­inister Melissa Price.

Også i Japan, som tradisjone­lt har hatt høyt forbruk av hvalkjøtt, er synet på fangst varierende, og forbruket har gått kraftig ned de siste tiårene. En stor andel av befolkning­en sier nå at de sjelden eller aldri spiser hvalkjøtt. (NTB)

 ?? KYODO NEWS/AP/NTB SCANPIX ?? Hvalfangst er til nå kun bedrevet i forsknings­øyemed i Japan. Likevel har hvalkjøtt funnet veien til markedet. Her fra Kushiro, på øya Hokkaido.
KYODO NEWS/AP/NTB SCANPIX Hvalfangst er til nå kun bedrevet i forsknings­øyemed i Japan. Likevel har hvalkjøtt funnet veien til markedet. Her fra Kushiro, på øya Hokkaido.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway