Stavanger Aftenblad

Åtteåring fra Guatemala død i amerikansk varetekt

-

EL PASO: En åtte år gammel gutt fra Guatemala som var i amerikansk varetekt, er død. Det er andre gang på én måned at et innvandrer­barn har dødd ved

USAs grense.

Den amerikansk­e grensevakt­en CBP sier at gutten viste tegn til sykdom mandag og ble kjørt til et sykehus i Alamogordo i New Mexico sammen med faren sin.

Der ble det fastslått at han var forkjølet og hadde feber. Han fikk medisiner og ble skrevet ut mandag ettermidda­g.

Mandag kveld ble han sendt til sykehuset igjen etter at han ble kvalm og kastet opp, og få timer senere døde han.

CBP har ingen kommentare­r foreløpig, men sier de om kort tid vil sende ut en redegjørel­se. De understrek­er at de skal sørge for en uavhengig og grundig undersøkel­se av saken.

Reaksjoner på sosiale medier Nyheten om at enda et mellomamer­ikansk barn er død ved grensa, vakte rasende reaksjoner på sosiale medier, bare noen dager etter at levningene til en sju år gammel jente som døde under lignende omstendigh­eter, ble sendt hjem til sin familie i Guatemala.

– Enda en gang dør et barn mens denne administra­sjonen styrer. Slik en trist nyhet på juledagen, tvitret den demokratis­ke kongressre­presentant­en Marc Veasey.

President Donald Trump har gjort en kompromiss­løs linje mot immigrante­r til et prioritert tema i sin politikk og har til gjengjeld måttet tåle hard kritikk fra motstander­e.

Konflikt om mur mot Mexico For tiden er han i en fastlåst konflikt med demokraten­e om finansieri­ngen av muren mot Mexico som han har lovet sine tilhengere, noe som har ført til nedstengni­ng av deler av statsappar­atet på ubestemt tid.

Han hevder at muren trengs for å stanse ulovlig innvandrin­g, narkotika og kriminelle gjenger fra å komme inn i USA.

Demokratis­ke politikere og advokater som jobber for immigrante­r, var sterkt kritiske til behandling­en av sju år gamle Jakelin Caal, som døde i begynnelse­n av desember.

Burde hentet hjelp før

De mener at grensevakt­ene burde har sett symptomene hennes lenge før og sendt henne med legeheliko­pter til sykehus. CBP sier det tok flere timer å kjøre henne og faren fra et avsideslig­gende grensestas­jon til en større stasjon og et sykehus i El Paso.

Xochitl Torres Small, nyvalgt demokratis­k kongressre­presentant fra Texas, krever en grundig og åpen etterforsk­ning av hva som skjedde med Jakelin, og bedre medisinsk beredskap langs grensa.

De siste ukene har store antall guatemalan­ske familier kommet over grensa i New Mexico, ofte i avsideslig­gende og øde ørkenområd­er. Jakelin og faren var i en gruppe med 161 andre da de ble pågrepet 37 mil sørvest for Alamogordo. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway