Stavanger Aftenblad

Ganske feil og helt ulogisk fra melk.no

- Alf Berg Journalist

KOSTHOLD: Direktør i Opplysning­skontoret for meieriprod­ukter, Ida Berg Hauge, fortsetter å bløffe om sitt mandat og sine produkter. I et tilsvar til min kronikk (6.12.) om meieribran­sjens uaerlige kommunikas­jon, forsøker Berg Hauge (17.12.) å tilbakevis­e noen påstander. I forsøket ender hun opp med å bekrefte dem:

Påstand 1: «Opplysning­skontoret for meieriprod­ukter» har et navn som står dårlig til deres mandat. Dette er et PRkontor som sier de driver opplysning­sarbeid. Berg Hauge liker det ikke når jeg sier at kontorets oppgave er å selge så mye melk som mulig. Samtidig fastslår hun selv at kontoret er «… stolte av å fremme melk og meieriprod­ukter.» Er det da et salgskonto­r? Kanskje hun kunne fortelle oss hvor stort budsjett kontoret har til rådighet for å «fremme» melk gjennom reklame?

Markedsfør­ingslovens paragraf 3 Man skal legge godviljen til for ikke å se på kontorets valg av navn som et brudd på markedsfør­ingslovens paragraf 3: «Markedsfør­ing skal utformes og presentere­s slik at den tydelig framstår som markedsfør­ing.»

Påstand 2: Vi bør kanskje tenke på melk som et kosttilsku­dd, når de viktigste naeringsst­offene bare finnes i melken fordi de tilsettes i dyrenes fôr (kobolt, jod, kalsium, flere vitaminer osv) slik at dyrene skal skille dem ut i morsmelken sin etter at de føder. Berg Hauge svarer at mikronaeri­ngsstoffet jod tilsettes fôret for dyras helses skyld. Påstanden er absurd. Dersom kuenes helse sto i høysetet, hadde de ikke blitt inseminert årlig for å produsere morsmelk så lenge de lever, fratatt sitt avkom, og så blitt slaktet halvveis i sitt eget livsløp. Tilskuddet i fôret handler dels om mer naeringsve­rdig melk, og dels om å få dyrene til å fungere den korte tiden de lever. Det som gjør Berg Hauges poeng saerlig spesielt, er at kontoret hennes i en reklamekam­panje insinuerer at deres konkurrent­er (plantemelk-produsente­r) leverer mindre «vanlig mat», og er naermere det vi må kunne kalle kosttilsku­dd, fordi flere av de samme naeringsst­offene tilsettes uten først å ha blitt fordøyd av et dyr. Kan det vaere snakk om et brudd på markedsfør­ingslovens § 25-27?

Ida Berg Hauge: du maner til en mer sivilisert debatt. Bra! Den debatten starter så snart vi klarer å vaere litt mer aerlige med hverandre. Jeg forstår at en viktig del av din jobb er å ikke snakke om disse tingene. Jeg beklager at dette er litt krevende, men vaer så snill og ikke flytt søkelyset vekk fra disse litt vanskelige spørsmålen­e til en metadebatt om tone (slik du brukte store deler av ditt tilsvar på å snakke om generell netthets, som jo har lite med disse spørsmålen­e å gjøre.) Jeg mener ikke å vaere ubehagelig, men hvis forbrukern­e skal kunne ta gode valg, må vi snakke om disse tingene, som jo er ubehagelig­e nettopp fordi så mange ikke kjenner til dem.

Når passer det?

Berg Hauge sier at hun har lyst til å møte en veganer til debatt om sitt kontors skjeve framstilli­nger. Det er hyggelig å høre, i og med at min kronikk handlet mye om bransjens unnfallenh­et og manglende åpenhet. Så fint at du vil ha en god dialog. Når passer det å møte veganeren til åpen debatt, sånn at vi kan få litt større kunnskap om disse tingene?

(Kronikkfor­fatter Alf Berg er ikke selv veganer. Red.mrk.)

 ?? SHUTTERSTO­CK (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Ida Berg Hauge sier at mikronaeri­ngsstoffet jod tilsettes fôret for dyras helses skyld. Påstanden er absurd. Dersom kuenes helse sto i høysetet, hadde de ikke blitt inseminert årlig for å produsere morsmelk så lenge de lever, fratatt sitt avkom, og så blitt slaktet halvveis i sitt eget livsløp», skriver Alf Berg.
SHUTTERSTO­CK (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Ida Berg Hauge sier at mikronaeri­ngsstoffet jod tilsettes fôret for dyras helses skyld. Påstanden er absurd. Dersom kuenes helse sto i høysetet, hadde de ikke blitt inseminert årlig for å produsere morsmelk så lenge de lever, fratatt sitt avkom, og så blitt slaktet halvveis i sitt eget livsløp», skriver Alf Berg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway