Stavanger Aftenblad

Nasjonalro­mantisk verk, Tom Hetland?

- Torgrim Titlestad Professor, dr.philos., leder for Saga Heritage Foundation

HISTORIE: Jeg viser til Tom Hetlands kommentara­rtikkel om Flatøybok i Aftenblade­t 19. desember og vil ikke her utdype mine synspunkte­r på hans utlegning av mine historiker­tanker. Likeledes har jeg ikke engasjert meg i noen debatt med Håkan Petersson (AM) om eventuelt vikingtids­senter i Hafrsfjord. Jeg kan derimot ikke unnlate å arrestere ham i et åpenbart feilgrep fra hans side når det gjelder professor Halvdan Koht. Ja, det er riktig at Koht gikk inn på den nå snart 110 år gamle synsmåten om avvisning av sagaene som kilder til historien i 1913. For så vidt kom Koht i fotsporet til Fridtjof Nansen som i 1909 mente at Vinlandssa­gaene måtte forkastes, noe som senere forskning ettertrykk­elig har gjort til skamme.

Koht reviderte sitt syn

Men «den ruvande» Koht viste seg å revidere sitt opprinneli­g negative syn senere. Her er to kjensgjern­inger å merke seg. Allerede i 1926 begynte han å naerme seg folklorist­en professor Knut Liestøls banebryten­de arbeid om sagaenes betydning for den norske historien. I boken Norsk bondereisi­ng viste Koht hvordan den historiske hukommelse­n (den muntlige kulturen) preget det norske samfunnet helt frem til 1700-tallet. Det var om lag 500 år etter at sagaene var nedskrevet.

Dernest skrev han i 1938: «Men jamvel for dei eldste tidene er det reint merkeleg kor mykje sagaene kan gje. (… ) Men når alt er reinska ut frå skirs-elden, blir det enda att frå sagaene ei samling fakta så stor så dei for seg sjølv gjer det mogleg for oss å skrive historia om eit par-tre hundreår.»

Denne revisjonen forties/glemmes/ kjennes ikke av mine kritikere i synet på sagaenes kildeverdi. Den mest utdypende innføring i historiker­debatten om sagaenes kildeverdi kan for øvrig leses i historiker­en Sigvald Grøsfjelds bok fra 2016: «Sagakritik­kens historie – hovedlinje­r i norsk og nordisk forskning på sagaenes troverdigh­et fra Torfaeus til vår tid».

Betydnings­fullt middelalde­rverk

La meg også for ordens skyld minne om at Flatøybok er et betydnings­fullt middelalde­rverk, og ikke fra nasjonalro­mantikken – som kom ca. 500 år senere. Vi er nå et internasjo­nalt team som skal presentere verket på et større middelalde­rseminar i Michigan i USA i mai 2019. Verket ses således ikke i noen nasjonalro­mantisk ramme, men som et viktig bidrag til verdens kulturarv. Samtidig er det et av de mest omfattende dokumenter i norsk kulturarv, og – som forfattere­n Karsten Alnaes hevder: «Ei litteraer oppleving av dei sjeldne.» Fire av til sammen fem bind er utgitt, det femte kommer til neste høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway