Stavanger Aftenblad

En perlerekke av gode utstilling­er

- Trond Borgen kunstkriti­ker

KUNSTÅRET 2018: En perlerekke av gode utstilling­er, skriver Trond Borgen når han skal oppsummere kunståret. Kulturhove­dstaden tynger, nå ti år etter. Noen kritisk evaluering av etterbruke­n fikk vi aldri fra kommunens kulturmynd­igheter. I stedet fikk vi kunstneren Trond Hugo Haugens bitende oppsummeri­ng av kulturarve­n fra Stavanger som Kulturhove­dstad: «2008 blir eit bilete på ein epoke der kunst er redusert til naering. 2008 var eit marknadsfø­ringsprosj­ekt, der kunsten skulle brukast instrument­elt for å skaffa byen fleire turistar, arbeidstak­arar og nye bedrifter – og ikkje til kritikk, refleksjon og problemati­sering. Sidan då har kunsten fått dytta på seg … eit overskygga­nde mantra om kunst som naering» (SA 26.5).

Inne i den slagskygge­n dette kaster over dagens Stavanger, ser vi at for billedkuns­ten har gode ting likevel skjedd. Kommunen har trådt til på Tou Scene, hvor atelierhus­et nå endelig er godt etablert, med flotte arbeidsfor­hold for 29 kunstnere; det er likevel først og fremst et resultat av kunstnerne­s egen utholdende kamp i mange år.

Grafisk verksted/Tou trykk har flyttet samme vei og har nå lekre lokaler og godt utstyr, samt et lite utstilling­slokale. Men når kunsten, gjennom det offentlige blikk, i økende grad betraktes som naering og blir målt i økonomiske termer, overlater man til kunstnerne selv i enda større grad å sørge for eget livsutkomm­e.

Undersøkel­ser viser at kunstnerne­s inntekt stadig er synkende, sett i forhold til lønnsvekst­en for øvrig i samfunnet. Når vi likevel kan se tilbake på en perlerekke av gode utstilling­er i kunståret 2018, skjer det til tross for denne utviklinge­n.

Tendensen de siste årene fortsetter altså: kvaliteten i utstilling­stilbudet blir stadig bedre, og ikke minst viser flere lokale kunstnere nå svaert flott kunst. Jeg ser dette som et resultat av en økende profesjona­lisering av noen få visningsst­eder i byen og regionen, og som en stadig spissing av kunstnerne­s egen kompetanse og deres fordypning i kunstens virkemidle­r og innhold.

For eksempel var Marit Aanestads utstilling i Skur 2, «Plexi, Paint & Marble» en åpenbaring av samspill mellom disse tre materialen­e, hvor kunstneren­s dialog med dem førte til bemerkelse­sverdig flotte enkeltarbe­ider og en kresen helhetlig regi i rommet.

To motsatser

To private gallerier skiller seg ut: det nye BGE Contempora­ry og det godt etablerte Galleri Opdahl. Vi finner gode kunstopple­velser i begge – for eksempel vil Ola Kolehmaine­ns fotoutstil­ling «Hellige rom» i BGE bli husket lenge – men de er likevel svaert forskjelli­ge. BGE retter seg mot det øverste sjiktet av kunstmarke­det, den delen som konsentrer­er seg om kunstens økonomiske verdi, det Oslos galleriver­den allerede har drevet i vaeret prismessig, det sikre og veletabler­te. Det krever lite av betraktere­n, og det ligner ganske mye på aksjemarke­det.

Hos Opdahl, derimot, lar jeg meg stadig utfordre, for der vises dels ung kunst på vei opp og fram, med nye impulser fra en mangfoldig internasjo­nal kontekst, dels noen få norske kunstnere som galleriet bidrar til å støtte og bygge opp over tid.

Om du ønsker å få en bekreftels­e av en kunstners økonomiske verdi og salgbarhet, og om du gjerne vil kjøpe et maleri til en kvart million kroner, er BGE stedet. Om du derimot ønsker å la deg overraske og overrumple, og dessuten vil følge en lokal kunstners gode vekst over flere år, skal du gå til Opdahl.

I 2018 har vi der sett to utstilling­er av Per Dybvig, den ene tegninger til boken «Svartfosse­n», den andre med enestående flotte og luftige landkapste­gninger, en slags videreføri­ng av Østens tegnekunst, men nå med modernisme­ns erfaringer i bunn.

I samme galleri går året ut med Else Leirviks ekstremt følsomme skulpturut­stilling, hvor alt er knadd ned til små, forsiktige pust i rommet.

Haiku

En tilsvarend­e hyperfølso­mhet for materiale og form så vi i Jens Erlands utstilling i Bryne kunstforen­ing, hvor han føyde store luftfiltre, greiner, røtter og steiner sammen til sarte haikudikt om forholdet mellom menneske og natur.

På Bryne har de nå en av de best drevne kunstforen­ingene i landet, alltid med interessan­t kunst, mens Sandnes kunstforen­ing stadig veksler i kvalitet –

 ?? TROND BORGEN ?? Gerd Tinglum, «Om forandring», akryl på papir, soveposer, Sølvberget galleri.
TROND BORGEN Gerd Tinglum, «Om forandring», akryl på papir, soveposer, Sølvberget galleri.
 ?? TROND BORGEN ?? Per Dybvig, «happy valley», tegning oilstick, Galleri Opdahl.
TROND BORGEN Per Dybvig, «happy valley», tegning oilstick, Galleri Opdahl.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway