Stavanger Aftenblad

Vismennene­s gaver

- Helga Fykse

TRADISJON: 24. desember 1818 ble det som trolig er verdens mest kjente julesang, «Stille nacht», oppført for første gang i Østerrike.

Feiringen av «Stille nacht» ble julaften markert med en konsert i Stille Nacht-kapellet i Oberndorf i Østerrike, om lag 20 minutter unna Salzburg, skriver NRK. Det er flere oversettel­ser av «Glade jul» til norsk, men det er Bernhard Severin Ingemanns til dansk fra 1850 som blir mest brukt. Sangen er opprinneli­g skrevet av Joseph Mohr og er oversatt til mer enn 300 språk og dialekter, ifølge BBC. I 2011 ble sangen lagt til på Unescos verdensarv­liste. (NTB) DAGENS ORD: Jesus fikk gull, røkelse og myrra i gaver, men hvorfor? Var det tilfeldig? Etter å ha hørt en tale om vismennene­s gaver, fasineres jeg atter en gang over den røde tråden i Bibelen. Gavene forteller oss nemlig på forunderli­g vis noe om Jesu liv.

Vismennene hadde med gull til Jesus fordi han er konge. Stjernen hadde vist dem veien, og de ville tilbe den nye kongen. «Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi har sett stjernen hans gå opp, og vi er kommet for å hylle ham.» Matteus 2,2. Jesus er i Bibelen kalt Kongenes konge. 1.Tim. 6,15.

Jesus fikk røkelse, som tegn på at han skulle vaere prest. I tempelets hellige rom stod det et røkelseska­r og prestene ofret røkelse til Guds behag. Luk.1,8-10. Jesus omtales i Bibelen som øverstepre­st som betyr brobygger. Han elsker oss «og ga seg selv for oss som en offergave, en velluktend­e duft for Gud.» Ef. 5,2. Da Jesus døde bygde han en bro fra oss til Gud. Gjennom hans død ble all vår synd, skyld, og skam tatt bort. Tilgitt!

Jesus fikk også myrra i gave. Myrra var et tegn på at Jesus skulle lide og dø. Det ble brukt til å lage den hellige salvings-oljen, og av mennesker var det bare øverstepre­sten som skulle bli salvet med denne oljen. Jesus kom til verden «…..så han kunne vaere en barmhjerti­g og trofast øverstepre­st for Gud og sone folkets synder. Fordi han selv led og ble fristet, kan han hjelpe dem som blir fristet.» Hebr.2,17-18.

Jesus døde for oss for at vi skulle bli frelst.

y

y

y

y

y

y

y

y

y

y

y

 ??  ?? Franz Gruber skrev i 1818 musikken til teksten fra presten Joseph Mohr .
Franz Gruber skrev i 1818 musikken til teksten fra presten Joseph Mohr .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway