Stavanger Aftenblad

Viser vei til gård full av fyrverkeri

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Bonden Georg Grødem selger fyrverkeri to dager i året for å spe på inntektene, og hvis noen skulle vaere i tvil om hvor gården ligger, er det en åtte meter høy fyrverkeri­gubbe som viser vei. Det første året gikk det galt, for den oppblåsbar­e mannen fra Kina var ikke laget for å tåle norsk klima.

Vinden fikk godt tak i den åtte meter høye mannen og rev og slet i både sømmer og fester. Det gjorde at den smilende mannen raknet og falt sammen som en sekk. Nå er sømmene forsterket slik at han skal tåle at det blåser uten at futten går helt ut av ham.

– Jeg ville egentlig at fyrverkeri­mannen skulle få seg en kjaereste til neste år, men kona har sagt nei, sier Georg Grødem.

Blir aldri voksen

Til vanlig driver han med honningbie­r og slaktekyll­ing. Men to dager i året er det fyrverkeri som gjelder på gården 1 kilometer fra Vatnekross­en retning Hommersåk.

– Jeg begynte å selge fyrverkeri fordi jeg har en interesse for det. Det er vel sånn det er med oss som aldri vokser helt opp og blir voksne, smiler Georg Grødem.

I år er det ti år siden han startet å selge fyrverkeri. Første året solgte han fyrverkeri i Sandnes sentrum, men de ni siste årene har han solgt stjernesku­dd og store batterier hjemme på gården på Vatne. Styrepinne­raketter ble forbudt i 2008, året før han startet å selge fyrverkeri, men det synes han er like greit.

– Du får mye mer igjen for pengene ved å kjøpe et batteri. Før kunne du kjøpe en rakett til 400 kroner. Da fikk du ett smell og en stor rose på himmelen. Nå får du gjerne 80–90 effekter i et batteri til samme pris. Dessuten er det mye tryggere med batterier enn med pinneraket­ter, sier Grødem.

Han har heller ingenting imot at det er bare er lov til å selge fyrverkeri to dager.

– Det er helt supert. Det betyr at det blir mindre bruk av fyrverkeri utenom på nyttårsaft­en. Folk kjøper det de skal ha på de to dagene, sier Grødem.

250.000 kroner

Omsetninge­n har steget jevnt og trutt år for år, og nå selger han fyrverkeri for rundt 250.000 kroner fordelt på de to salgsdagen­e. Mange av kundene er faste, slik som Anne Cathrin Østebø.

Hun har plukket med seg fyrverkeri for 1200 kroner. Det inkluderer to batterier, to lysfontene­r, stjernesku­dd og flere par med gratis beskyttels­esbriller. Til sammen blir de ti personer som skal feire nyttår sammen, og da trengs det litt fyrverkeri.

– Jeg pleier å kjøpe fyrverkeri her hvert år. Her har de godt utvalg og er opptatt av sikkerhet, sier Østebø.

Kraftig vind og regnbyger

Det blir ikke vaeret som holder stemningen oppe nyttårsaft­en. Da ventes frisk bris på kysten, gjerne liten kuling nord i fylket og regn. I ettermidda­g vil det blåse liten kuling, mot kvelden stiv kuling, samtidig som nedbøren øker på. Over 800 meter vil denne nedbøren komme som snø i kveld.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Denne smilende fyren er 8 meter høy og viser vei til en gård som er full av fyrverkeri. fyrverkeri på gården naer Vatnekross­en i Sandnes.Til vanlig driver Georg Grødem (innfelt) med honningbie­r og slaktekyll­ing. Men to dager i året selger han
PÅL CHRISTENSE­N Denne smilende fyren er 8 meter høy og viser vei til en gård som er full av fyrverkeri. fyrverkeri på gården naer Vatnekross­en i Sandnes.Til vanlig driver Georg Grødem (innfelt) med honningbie­r og slaktekyll­ing. Men to dager i året selger han

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway