Stavanger Aftenblad

Internett er ikke et nytt sted

-

LEDER: Politiet må finne ut hvordan de kan vaere aktivt tilstede på nett uten å overvåke vanlige folk langt inn i privatlive­t.

En mann i 20-årene er siktet for å ha drept sin far i Sandnes lille julaften. Den siktede ble i timene før drapet heiet fram, presset, og ønsket lykke til på et anonymt, internasjo­nalt nettforum, etter at han først hadde fortalt om drapsplane­n. Etter drapet la han ut bilde fra åstedet.

Det er opprørende lesning. Hvem sitter på nettet og heier fram drap?

Og hvorfor varslet ingen politiet?

Datakrimek­spert Inger Marie Sunde sier til Aftenblade­t at politiet i realiteten mangler et aktivt nettpoliti som kan forebygge vold og drap. Politidire­ktoratet, som har ansvaret for hvordan politiet jobber i Norge, sier seg enige i at de ikke har holdt helt følge på nett.

Det holder ikke. Internett er ikke lenger et nytt sted. Sunde er klar over at flere byer, deriblant Stavanger, har opprettet nettpatrul­jer, men mener de er altfor passive. Hun etterlyser et nettpoliti like synlig som gatepoliti­et i byen en sen lørdagskve­ld.

Det er et godt bilde. At det krever store ressurser, ekspertise og internasjo­nalt samarbeid når grov kriminalit­et på nettet skal etterforsk­es og avsløres, er ikke vanskelig å forstå. Men politiet må også patruljere i de gatene på nettet. Selvsagt må de da ta hensyn til både personvern og ytringsfri­het, de må gå opp grensene for hva som er privat og hva som er offentlig, og hvor grensene går for når de kan vaere tydelig tilstede, når de kan gripe inn, og når de først må be om en ransakelse­sordre.

Dette er ikke nødvendigv­is rakettfors­kning. Det trenger ikke vaere vanskelige­re å avgjøre hva som er offentlig og hva som er privat, enn det er ellers i samfunnet. Det handler mer om en jobb som må gjøres.

Nettpatrul­jen i Stavanger, som ble opprettet i høst, er tilgjengel­ig på Messenger, og svarer bare på dagtid. Planen er å utvide, blant annet til å kunne bruke Snapchat til å kontakte russen på landstreff­et til våren.

Sunde har rett i at praksisen slik den er nå, er altfor passiv. Terskelen for å kontakte politiet forblir høy, for du må oppsøke dem, de er ikke til stede der du er. At politiet er aktivt tilstede, er en påminning om at lover og regler gjelder, og dermed også om at livet på nettet tilhører det virkelige livet.

Jobben med å finne ut hvordan de kan vaere tydelig tilstede uten å overvåke folks privatliv der de ikke skal, må politiet selv ta. De har lang erfaring. Bruk den.

Det er opprørende lesning. Hvem sitter på nettet og heier fram drap?

 ?? FREDRIK REFVEM ?? En mann ble drept i Sandnes lille julaften. Sønnen, som er siktet for drapet, ble i timene før heiet fram på et nettforum.
FREDRIK REFVEM En mann ble drept i Sandnes lille julaften. Sønnen, som er siktet for drapet, ble i timene før heiet fram på et nettforum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway