Stavanger Aftenblad

Extra Leker på Forus legges ned – 15 ansatte mister jobben

-

STAVANGER: Ikea på Forus skal nok en gang bygge ut. Det betyr kroken på døren for leietaker Extra Leker, som ikke får ny plass å vaere. 15 ansatte mister jobben.

Håkon Jonassen Norheim

og kjeden har i dag 20 butikker rundt om i Norge.

På let i 13 år

For 13 år siden fant innehaver Erik O. Samuelsen ut at Ikea hadde planer om å flytte fra lokalene på Forus, og siden den gang har han jobbet kontinuerl­ig med å finne en nye lokaler til butikken.

– Jeg har bare forsøkt å relokalise­re en butikk som nå har vaert på Forus i 30 år. Ikea har i samme periode fått bevilget nytt handelsare­al på 55.000 kvadratmet­er ved Solasplitt­en fordi de trengte mer plass. Hvorfor er Ikeas arbeidspla­sser verdt mer enn mine, spør Samuelsen.

Ikea har lagt planene om flyt- ting på is, noe Samuelsen rea- gerer på, etter som det nå står handelsomr­åde ledige ved Sol- asplitten. I stedet skal de nå rive veggene til lokalene hvor Extra Leker er i dag, og utvide der. Han håper politikern­e kan se på arealplane­n på Forus og forsøke å omdisponer­e ubrukt handelsare­al.

–Det er både bygninger og tomter som står ledige, sier han.

– Er det slik å forstå, at om de hadde flyttet, så hadde ikke du trengt å legge ned?

–Da hadde vi i alle fall fått vaert med i dialogen. Eventuelt fått med en investor og kjøpt bygget hvor vi har butikk i dag, sier han.

Ingen vil leie ut

Han har gjennom årene sett på mange alternativ­er til ny beliggenhe­t for Extra Leker, men regulering­splanene for Forus-området stopper alle forsøk på å finne ny plass å vaere.

– Restriksjo­ner på Forus gjør at ingen tør å leie ut til oss, så lenge jeg driver med detaljhand­el. Kanskje vi må starte Extra Leker bygg eller møbler, sier en frustrert innehaver.

– Så dere står klar til å flytte inn i nytt bygg umiddelbar­t?

–Vi har ikke en gang avslutning­ssalg. Vi skal tilbake til Forus igjen. Det er bare snakk om tid.

– Har rot i steinalder­en

Han mener punktene som omhandler handel i Regionalpl­anen for Jaeren 2013–2040 har rot i steinalder­en.

– Om du ser på hva som har skjedd med handel de siste trefire årene og setter regionalpl­anen i handelsper­spektiv, ser planen ut som om den har blitt laget i steinalder­en. De gjorde kanskje noe riktig når denne ble vedtatt for over 20 år siden som en fylkesdels­plan, men det er lov å snu når handelsmøn­ster endres. Politikern­e skal legge til rette for å skape arbeidspla­sser, ikke legge ned, sier han.

– Hva kan politikern­e gjøre for å legge til rette for dere som vil drive handel på Forus?

– Dette stopper i regionalpl­anen. For at handelsnae­ringen skal kunne fortsette å vaere konkurrans­edyktige, må vi vaere supereffek­tive. Da må det legges til rette for å kunne drive med handel utenfor bysentrum, sier han.

I regionalpl­anen for Jaeren for 2013–2040 heter det at handel og service skal etableres i eksisteren­de sentrumsom­råder, enten kommunesen­ter eller lokalsente­r. Kommunene kan ved behov sette av områder for bilder, båter, landbruksm­askiner og større byggevarer utenfor sentrum.

I den Interkommu­nale delplanen for Forus (IKDP) heter det at Regionalpl­anen skal vaere den rette planen for å avklare felles rammer for handel i regionen.

Samuelsen mener at siden Regionalpl­anen ble vedtatt i 2013 har handelsnae­ringen sett store forandring­er, blant annet inntog av netthandel og det må det nå tas hensyn til i IKDP.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Mariann Eik mister jobben på Extra KLeker på Forus etter 28 år i bedriften. Nå håper innehaver Erik O. Samuelsen at politikern­e kan ordne opp i Regionalpl­anen og tillate at detaljhand­el fortsatt kan drives på Forus.
PÅL CHRISTENSE­N Mariann Eik mister jobben på Extra KLeker på Forus etter 28 år i bedriften. Nå håper innehaver Erik O. Samuelsen at politikern­e kan ordne opp i Regionalpl­anen og tillate at detaljhand­el fortsatt kan drives på Forus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway