Stavanger Aftenblad

600 har jobbet på Johan Sverdrup gjennom julen

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Nå står gigantfelt­et på terskelen til sitt viktigste år. I 2019 starter produksjon­en. Mens mange har hatt juleferie den siste uken, har det vaert hektisk aktivitet på Johan Sverdrupfe­ltet i Nordsjøen. Til enhver tid har 600 arbeidsfol­k vaert i sving ute i havet.

–Vi har gode rutiner for at de som er der ute, skal få en fin jul. Det har vaert bingo, julemat, pokerturne­ring og «Grevinnen og hovmestere­n» på lille julaften, sier prosjektdi­rektør Trond Bokn til Sysla.

Han fikk brått ansvaret for storprosje­ktet da forgjenger Kjetel Digre sa opp i vår. Bokn har jobbet i Equinor siden 1994, men hadde ikke tidligere vaert involvert i Sverdrup-prosjektet.

– Det var som å kaste seg på et tog i 200 kilometer i timen. Det har vaert et veldig spennende halvår, sier prosjektdi­rektøren.

Omtrent samtidig som han begynte i stillingen, startet arbeidet ute i havet. I dag begynner feltsenter­et å ta form. To plattforme­r er allerede på plass, mens ytterliger­e to kommer til våren. De fire plattforme­ne utgjør utbygginge­ns første fase.

Produksjon i november Framover står milepaelen­e i kø: y Tidligere i desember startet prosesspla­ttformen reisen fra verftet i Sør-Korea mot Norge. I februar ankommer den Stord, der den skal ferdigstil­les. y Omtrent samtidig skal boligplatt­formen vaere helt ferdig, også det på Stord. y I midten av mars kommer løftefartø­yet Pioneer Spirit for å frakte prosesspla­ttformen til Nordsjøen. Senere skal også boligkvart­eret på plass. y De fire plattforme­ne skal knyttes sammen med tre gangbroer som er under bygging ved Rosenberg i Stavanger.

– Installasj­onene ute på feltet er det største som skjer i vår. Deretter skal vi teste at alt virker. De fire plattforme­ne skal fungere som en helhet, sier Bokn.

– Det er også avgjørende for at oppstarten kan skje som planlagt, legger han til.

I november står nemlig den største milepaelen av dem alle for tur. Da skal Sverdrup-feltet produsere sine første oljedråper.

Utbygginge­n er likevel ikke ferdig med det. Prosjektet­s andre fase er så vidt i gang og skal vaere ferdig i 2022. De siste storkontra­ktene blir delt ut i løpet av året.

Tett samarbeid

Johan Sverdrup er en gigant. Med opptil 3,1 milliarder fat olje er feltet blant historiens fem største på norsk sokkel. På det meste jobbet 12.000 med prosjektet. Da var flere plattforme­r under bygging samtidig. I dag er antallet cirka halvparten. 70 prosent av kontrakten­e har gått til norske leverandør­er.

– Vi samarbeide­r tettere og bedre med leverandør­ene enn i noe annet prosjekt jeg har jobbet med, sier Bokn.

Han trekker fram prosjektet­s progresjon som noe av det han er mest fornøyd med.

–Egentlig har vi ligget litt i forkant av planen hele tiden. Det er flott for et så enormt prosjekt, sier Bokn.

Dro nytte av krisen Kostnadene har blitt langt lavere enn først antatt. Opprinneli­g skulle første fase koste 123 milliarder kroner. I dag er anslaget 86 milliarder. I fase to skal det investeres 41 milliarder kroner – omtrent halvparten av det Equinor først anslo.

Bokn gir oljekrisen en betydelig del av aeren.

– Det har definitivt noe med den å gjøre. Nedturen ga økt trykk på forbedring og besparelse­r, og det har Sverdrup dratt stor nytte av, sier prosjektdi­rektøren.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Trond Bokn med Sverdrups boreplattf­orm i bakgrunnen. Plattforme­n ble fraktet til feltet og installert der i sommer.
JON INGEMUNDSE­N Trond Bokn med Sverdrups boreplattf­orm i bakgrunnen. Plattforme­n ble fraktet til feltet og installert der i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway