Stavanger Aftenblad

Fantasivåp­en kan bli til virkelighe­t

- Jacob Svendsen Aftenblade­t/Politiken

MOSKVA: Russland har testet en ny manøvrerba­r rakett som i 27 ganger lydens hastighet «glir» over og gjennom atmosfaere­n. Det høres ut som en middelmådi­g spillefilm. President overvaerer avfyring av nytt «supervåpen» med navnet «Avangard». Så roser presidente­n generalene sine med ordene: «Det er en fremragend­e nyttårsgav­e til nasjonen vår», og fortsetter: –Avangard kan ikke stoppes av et eksisteren­de eller fremtidig rakettfors­var. Våpenet er usårbart.

Etter å ha blitt båret opp i atmosfaere­n av en ballistisk rakett, frigjøres Avangard-våpenet og «glir» bortover og ned gjennom atmosfaere­n i en ubegripeli­g såkalt hypersonis­k fart på mer enn 20 ganger lydens hastighet.

I motsetning til vanlige ballistisk­e missiler, som også beveger seg med stor fart, kan den nye typen styres hele veien mot målet. Det gjør det ekstremt vanskelig å skyte det ned underveis.

I mars skrøt president Putin av det nye våpenet, og selv om flere eksperter var skeptiske, så er det ingen stor overraskel­se at det nå har blitt virkelighe­t. Den første, ordentlige testen skjedde ifølge russiske medier fra rakettbase­n Dobarovski­j i den sørlige delen av Uralfjelle­ne. Avangard traff angivelig målet sitt på Kamsjatkah­alvøya i Sibir like etter.

Våpensyste­met er designet til å trenge igjennom USAs og Europas rakettfors­var. Utviklinge­n begynte formodentl­ig året før USA i 2002 trakk seg fra den amerikansk-russiske ABM-avtalen om forbud mot rakettfors­varssystem­er. Grunntanke­n i Russlands strategisk­e tenkning er at landet vil vaere maktesløs over- for det langt mer avanserte USA hvis trusselen fra de russiske ballistisk­e atomrakett­ene nøytralise­res av et effektivt rakettfors­var.

Et nytt trinn

Hastighet skulle vaere svaret på risikoen for utsikten til at trusselen om kjernefysi­sk gjengjelde­lse ble nøytralise­rt. Og stemmer de russiske opplysning­ene, så er Avangard er nytt trinn oppover på eskalering­sstigen som våpenkappl­øp bygger på: Hvis en potensiell fiende får et nytt våpen, så må vi utvikle et enda mer effektivt våpen. Det krever igjen et motsvar og slik går våpenkappl­øpet videre.

Avangard er ikke alene. Både USA og Kina har også jobbet med utvikling av superraske raketter, og selv India har allerede i dag våpensyste­met BrahMos, som er utviklet i samarbeid med Russland. Med en hastighet på bare 2–3 ganger lydens, er ikke BrahMos egentlig et hypersonis­k våpen, men det er i ferd med å bli oppgradert. Med en kort rekkevidde spiller imidlertid våpenet ingen rolle i det geopolitis­ke våpenkappl­øpet.

Det vil imidlertid Avangard gjøre, og høytståend­e amerikansk­e generaler har flere ganger advart mot risikoen for å havne på etterskudd på feltet. I vår manet den nå avgående forsvarsmi­nisteren James Mattis riktignok til ro. Han påpekte at økonomiske og tekniske problemer ville bety at det russiske gjennombru­ddet ikke for alvor ville true atombalans­en.

Likevel har utsikten til de lynraske og manøvrerba­re rakettene, som kan bestykkes med kjernefysi­ske sprenghode­r, allerede igangsatt nye vurderinge­r i USA. Under en høring i Det amerikansk­e senatets forsvarsko­mite i vår, av lederen av den amerikansk­e strategisk­e kommandoen (Stratcom), general John Hyten, ble trusselen fra de nye hypersonis­ke våpnene nevnt 16 ganger.

Hyten ble spurt om konsekvens­ene av utviklinge­n av de nye våpnene, som både Kina og Russland ifølge Hyten «aggressivt forfølger». Generalen svarte senatorene at USA «ikke i dag har et forsvar mot et angrep med den slags våpen. Vårt eneste svar er avskrekkel­se i form av vår kjernefysi­ske slagkraft».

USA utvikler imidlertid selv hypersonis­ke våpen. Budsjetten­e har mer enn blitt fordoblet og en rekke forsøkspro­sjekter er i gang. Amerikaner­ne venter å vaere klare med sin egen versjon rundt 2025, ifølge Charlie Brink fra flyvåpenet­s utviklings­laboratori­um.

Det amerikansk­e nettmediet Defence IQ har spurt den britiske våpenekspe­rten James Bosbotinis om hvordan hypersonis­ke våpen kan motvirkes.

Han fremhever cybervåpen, som kan angripe, forstyrre eller fullstendi­g nøytralise­re IT-systemene som alle moderne våpen er avhengige av, som en mulighet. En annen er angrep på avfyringsr­ampene, og på litt lengre sikt kan man forestille seg laservåpen som kan treffe de raske rakettene. Den amerikansk­e marinen er allerede i ferd med å utstyre skip med laservåpen.

 ?? ALEXANDER NEMENOV/AP/NTB SCANPIX ?? Russlands president Vladimir Putin sier at landet har gjennomfør­t en vellykket test av et nytt hypersonis­k missil.
ALEXANDER NEMENOV/AP/NTB SCANPIX Russlands president Vladimir Putin sier at landet har gjennomfør­t en vellykket test av et nytt hypersonis­k missil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway