Stavanger Aftenblad

Kim ønsker hyppige møter med Sør-Korea

-

SEOUL: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har sendt et sjeldent brev til Sør-Koreas president. Der lover han å ha hyppige toppmøter med Moon Jae-in i året som kommer.

Kim sier han håper de to presidente­ne kan møtes ofte for å sammen løse utfordring­en med å gjøre Korea-halvøya atomvåpenf­ri. Det opplyser den sørkoreans­ke presidente­n Moons kontor søndag.

Lederen av det isolerte NordKorea møtte Moon tre ganger i 2018 under en historisk innsats for å skape forsoning. To av møtene skjedde i grenseland­sbyen Panmunjom, det tredje skjedde under Moons aller første besøk i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang i september.

Den gang lovet Kim å besøke Seoul «så snart som mulig». Den unge lederen beklager sterkt at reisen ikke fant sted i år, ifølge nyttårsbre­vet til den tidligere menneskere­ttsadvokat­en Moon.

Krig

Presidente­ns kontor opplyser ikke hvordan brevet ble levert. De to nabolanden­e ligger teknisk sett fortsatt i krig med hverandre. Korea-krigen fra 1950 til 1953 endte med en våpenhvile, men ingen fredsavtal­e.

Moon har frontet dialog som verktøy for å presse det fattige nabolandet til å gå med på å kvitte seg med sine atomvåpen.

I løpet av 2018 har Kim svart med en rekke forsonende gester, og i sommer møtte han USAs president Donald Trump i Singapore.

Løftebrudd

Når det gjelder atomnedrus­tning har imidlertid framgangen stagnert mens Washington og Pyongyang har beskyldt hverandre for løftebrudd. Kritikere påpeker dessuten at Nord-Korea ikke har kommet med noen konkrete forpliktel­ser, og mange tviler på at Kim vil slipp på sitt atomvåpena­rsenal.

Like før jul uttalte regimet i Nord-Korea at de aldri vil gi opp sine atomvåpen før amerikaner­ne selv opphever sin atomtrusse­l mot landet.

Samtidig har USA fortsatt å oppretthol­de presset gjennom sanksjoner som rammer NordKorea hardt.

Trump sa sist uke at han ser fram til å møte Kim igjen. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway