Stavanger Aftenblad

– En kul rekord å ha

-

ST. PETERSBURG: Magnus Carlsen storspilte og vant lynsjakkVM uten tap. Han er førstemann til å vinne fire VM-titler i sjakkens raskeste «fartsdisip­lin». Den norske tittelfors­vareren tok teten alene fra søndagens første parti og slapp aldri taket. Spenningen varte helt inn til mesterskap­ets 21. og siste parti. Avgjørelse­n falt da Carlsen slo ukrainske Anton Korobov med hvite brikker.

Åpent mål

Han ble verdensmes­ter med 13 seirer og åtte remis over to dager i St. Petersburg. Til slutt var det bare polske Jan-Krzysztof Duda som kunne snyte den norske eneren for nok en VMtittel. Et halvt poeng skilte i toppen før siste runde.

– Jeg var litt nervøs de siste partiene. I starten hadde jeg veldig mye energi, men det er vanskelig å vaere gira hele tiden. Det var vanskelig i siste runde også. Jeg prøvde å holde liv i stillingen uten å gå for langt, og til slutt fikk jeg et åpent mål, sa Carlsen til NRK.

Det ble drama i Carlsens nest siste parti. Da skulle han møte barndomsve­nnen Jan Nepomnjats­jtsji, men russeren var ikke på plass ved brettet da partiet startet. Dommeren satte i gang klokka, og først halvannet minutt senere dukket Nepomnjats­jtsji opp.

Carlsen utnyttet ikke tidsfordel­en mot kompisen. Han lot den jevnaldren­de russeren få remis da han spurte om det. I sosiale medier ble Carlsen hyllet for å vise god sportsånd. Sjakkenere­n fra Lommedalen ville at dommeren skulle stoppe tiden da Nepomnjats­jtsji var borte, men ble ikke hørt.

– Det var en vanskelig situasjon psykologis­k, og jeg taklet det ikke så bra. Jeg er glad for at han tilbød remis for jeg ville ikke vinne på den måten. Det ville vaert en bismak om jeg hadde vunnet, og det ville vaert pinlig om jeg hadde tapt, sa Carlsen.

Unikt

Ingen har tidligere klart å ta fire VM-titler i lynsjakk. Carlsen har i likhet med Aleksandr Grisjtsjuk hatt tre lynsjakkti­tler fram til nå. Triumfen gjør at Carlsen også er den første i sjakkhisto­rien med ti VM-titler totalt.

– Jeg er veldig glad for ikke å tapt i dette mesterskap­et. Det er en kul rekord å ha, sa han på spørsmål om alt det unike ved gårsdagens triumf.

Carlsen gikk ubeseiret gjennom samtlige av lørdagens tolv VM-partier og fortsatte storspille­t søndag. Han slo i tur og orden Anish Giri, Wang Hao, Zhamsaran Tsydypov og Savelij Golubov på overlegent vis.

Med hvite brikker innledet han søndagens første parti svaert offensivt. Giri havnet kjapt i kjempetrøb­bel og var ikke i naerheten av noe som helst. Til slutt rant tiden ut for nederlende­ren.

Ingen trippel

Carlsen kom til Russland med et mål om å kopiere trippelbra­gden fra 2014, men en elendig åpning med to sensasjone­lle tap ødela tittelmuli­ghetene i hurtigsjak­k-VM. Carlsen meldte seg senere på i gullkampen igjen, men måtte til slutt nøye seg med en 5.-plass.

28-åringen har ikke vaert verdensmes­ter i hurtigsjak­k siden han mistet tittelen i 2016, og det gikk heller ikke veien i St. Petersburg.

I november tok Carlsen nok sin fjerde VM-tittel i klassisk sjakk. (NTB)

 ?? ANTON VAGANOV ?? Ingen har tidligere klart å ta fire VM-titler i lynsjakk.
ANTON VAGANOV Ingen har tidligere klart å ta fire VM-titler i lynsjakk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway