Stavanger Aftenblad

Et heftig politisk år

-

LEDER: Mye kan bli snudd på hodet både i nasjonal og lokal politikk dette året.

Det begynner denne uken.

Allerede i dag setter regjerings­partiene H, V og Frp seg ned med KrF på Granavolde­n Gjaestgive­ri for å begynne arbeidet med en mulig plattform for landets første flertallsr­egjering siden 2013. Det er antatt at de vil holde på i naermere to uker, og de fleste tror også de blir enige. Mange uklarheter skal vaere ryddet bort i sonderings­samtalene før jul.

Etter at en ny regjering er utnevnt, får vi fort de virkelige smakebiten­e på hvordan det vil utvikle seg. Hvordan vil for eksempel «den solbergske paralament­arisme», den som tillater partiene å forfekte noe annet hver for seg enn de gjør i regjerings­kollegiet, fortone seg i en flertallsr­egjering?

Og hvordan går det med regjerings­partiene i høstens lokalvalg?

Normal erfaring for regjerings­partier er at de går tilbake ved lokalvalg. For KrF, og også for Venstre, er det likevel et behov for å få uttelling for å vaere støttepart­ier/ partnere for regjeringe­n. Lokalvalge­ne blir derfor usedvanlig viktige for disse to partiene.

I vår region er det mye som står på spill ved lokalvalge­ne. Fylkets to største kommuner, Sandnes og Stavanger, får nye grenser. Nominasjon­sprosessen­e har så langt også brakt på det rene at det blir mange personskif­ter i disse to kommunene. De to frontfigur­ene i Sandnes, ordfører Stanley Wirak (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp), fortsetter derimot.

Åtte og en halv måned er lenge i politikken, men det skal godt gjøres å vippe dem av pinnen. Selv med et mer normalt valgresult­at enn valgskrede­t i 2015, ligger de an til å få fornyet tillit. Høyre stiller med relativt ukjente Inger Klippen som ordførerka­ndidat og sliter fortsatt med uroen fra nominasjon­sprosessen.

I Stavanger stiller Ap, MDG, Høyre, Venstre og KrF med nye frontfigur­er. Mye av samholdet i dagens posisjon skyldes god personkjem­i. Men toppene i H, V og KrF skal slutte, og dette gjør feltet åpnere enn det har vaert på lenge. At KrF har valgt dagens finnøyordf­ører Henrik Halleland som toppkandid­at, tyder likevel på at de vil vaere innstilt på å fortsette dagens samarbeid.

KrF har en unik historie i Stavanger, fordi de har hatt ordfører eller varaordfør­er sammenheng­ende siden 1970-tallet. Den statistikk­en blir vanskelig å holde dersom valgresult­atet blir som meningsmål­ingene har vaert etter det dårlige stortingsv­alget i forfjor.

Forhandlin­gene på Hadeland gir den første indikasjon­en på hvordan året blir for det splittede partiet, men det blir et heftig politisk år også for de andre partiene. Og mest av alt for velgerne.

Det skal godt gjøres å vippe Wirak og Borgli av pinnen.

 ?? ØRN E. BORGEN / NTB SCANPIX ?? Regjerings­partienes tre partileder­e Erna Solberg, til venstre, Siv Jensen og Trine Skei Grande skal i løpet av de neste ukene prøve å få med seg Kjell Ingolf Ropstad og KrF på laget.
ØRN E. BORGEN / NTB SCANPIX Regjerings­partienes tre partileder­e Erna Solberg, til venstre, Siv Jensen og Trine Skei Grande skal i løpet av de neste ukene prøve å få med seg Kjell Ingolf Ropstad og KrF på laget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway