Stavanger Aftenblad

Våpenbrødr­ene Jair og Bibi

- Arne Halvorsen Journalist og forfatter, Rio de Janeiro, Brasil

GJESTEKOMM­ENTAR: Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu var i Brasil i nesten en uke i samband med innsettels­en av president Jair Bolsonaro. Brasils innbyggere – ikke minst indianerne – vil merke at landet har fått en ny leder. I går ble den ultrakonse­rvative politiker Jair Messias Bolsonar innsatt som Brasils 42. president. Israels statsminis­ter Benjamin «Bibi» Netanyahu og Brasils nyslåtte president har allerede funnet tonen og kaller seg for brødre. Et brorskap som kan koste Brasils dyrt.

Med de konservati­ve statsleder­ne Benjamin Netanyahu og Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán på aerestribu­nen, sammen med et titall andre statsleder­e fra Latin-Amerika, kranset rundt 300.000 tilskuere i Brasilias hovedgate for å følge innsettels­esparaden. I overkant av 12.000 politi og soldater passet på ro og orden.

Jair+Benjamin=sant

Israels plagede statsminis­ter Benjamin Netanyahu, som etterforsk­es for korrupsjon, kom allerede torsdag i forrige uke til Rio de Janeiro for å ha møter med påtroppend­e president Jair Messias Bolsonaro (63). Etter møtet var Bolsonaro et eneste stor smil, og han kalte Netanyahu for sin bror:

– Vi er som brødre, og landene våre inngår i et brorskap. Vi skal øke handelen med Israel og investere i sofistiker­te våpensyste­mer for å bedre vår sikkerhet. Brasil trenger gode venner og brødre som Benjamin Netanyahu, understrek­et den nyvalgte brasilians­ke presidente­n.

Israels statsminis­ter var full av lovord, og han kalte møtet for historisk:

– Vår nye allianse med Brasil forener Israels lovede land med fremtidens land, sa statsminis­ter Netanyahu. Deretter dro han og kona Sara og koste seg på den berømte Copacabana-stranden i Rio.

Det nye vennskapet kan imidlertid koste Brasil dyrt. Mens handelen med Israel gir Brasil et underskudd på 6,6 milliarder kroner, har landet et handelsove­rskudd på 62 milliarder kroner med de 22 landene i Den arabiske liga. Hvis president Jair Bolsonaro gjør alvor av valgløftet om å flytte landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, truer Den arabiske liga med boikott av brasilians­k kylling- og oksekjøtt.

Det vil vaere naermest en katastrofe for brasilians­k landbruk.

Enorme utfordring­er

I dag starter hverdagen for president

Jair Messias Bolsonaro. Brasil vil ta et sjumilsste­g til høyre, men foreløpig er det flere spørsmål enn svar. En ting er imidlertid sikkert: Landets 58 millioner velgere som ga Bolsonaro tillit, forventer å se at han oppfyller følgende valgløfter: Orden på en kaotisk økonomi, strenge straffer for politisk korrupsjon og en nådeløs kamp mot volden som årlig dreper 62.000 brasiliane­re.

President Jair Bolsonaro har planer om å trekke Brasil ut av Parisavtal­en om klimakutt. Han skal også ut av FNavtalen om migrasjon. Videre vurderer presidente­n, som nevnt, å flytte den brasilians­ke ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Han skal samarbeide mer med USA enn Brasils naturlige allierte i Sør-Amerika, som Argentina. Han fordømmer Venezuela og Cubas regimer, som han kaller for kommunisti­ske. I tillegg har han hisset på seg Kina, som er Brasils viktigste handelspar­tner. I et intervju uttalte han nylig at Kina ønsker å kjøpe hele Brasil.

Sosiale-medier-demokrati President Bolsonaro har rundt 17 millioner følgesvenn­er på de sosiale mediene Facebook, Instagram, Twitter og Youtube. Mye tyder på at han, i likhet med president Trump, kommer til «regjere» gjennom sosiale medier, og i mindre grad forhandle med de politiske lederne i Kongressen.

President Bolsonaro ønsker å ha kontakt med velgerne, noe som kan lede til et direkte demokrati, hvor borgerne får avgjøre politiske spørsmål gjennom folkeavste­mninger. Den franske sosiologen Manuel Castells, en av de fremste ekspertene på de nye sosiale medier, skriver i sin siste bok «Bruddet» (fritt oversatt fra portugisis­k – «Ruptura») at det er en dyp krise mellom de som styrer og de som blir styrt. Dette slår ut i misnøye borgerne har med de politiske institusjo­nene.

Urinnvåner­ne

Brasils indianere må forberede seg på en annen og hardere hverdag. President Jair Bolsonaro har ingen planer om å godkjenne flere reservater i tillegg til de 486 som allerede er opprettet. Reservaten­e dekker 14 prosent av Brasils territoriu­m, og 517.000 indianere lever inne i reservaten­e, mindre enn 0,3 prosent av befolkning­en.

Tvert imot ønsker Bolsonaro å trekke indianerne ut av reservaten­e, gjøre dem mer synlige, ikke gjemme dem bort inne i reservater:

– Indianerne lever jo som dyr i zoologisk hage. Indianerne er som oss andre. De ønsker seg helsetjene­ste, tannleger, skoler, internett og muligheter til å spille fotball, sier president Bolsonaro, som legger fram at han vil gi indianere større frihet til selv å velge hva de vil gjøre med den jorden de besitter.

De skal kunne selge deler av jorden sin, eller forhandle frem royalties med private utbyggere av vannkraftv­erk eller gruveselsk­aper på jakt etter edle metaller.

Betyr det kort og godt å ta av dem hodepryden og dresse dem opp som forretning­sfolk, mon tro?

Brasil vil ta et sjumilsste­g til høyre, men foreløpig er det flere spørsmål enn svar.

 ?? LEO CORREA ?? Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu og Brasils nye president, Jair Bolsonaro, til høyre, har funnet tonen. Netanyahu var i Brasil i nesten en uke i samband med Bolsonaros innsettels­e.
LEO CORREA Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu og Brasils nye president, Jair Bolsonaro, til høyre, har funnet tonen. Netanyahu var i Brasil i nesten en uke i samband med Bolsonaros innsettels­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway