Stavanger Aftenblad

Ordføreren med utstrakt hånd til bomaksjoni­stene

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ordfører Christine Sagen Helgø (H) brukte sin siste nyttårstal­e på Ledaal til blant annet å strekke ut en hånd til aksjonsgru­ppen «Nok er nok», som protestere­r mot de nye bomringene.

Stein Halvor Jupskås

– Vi har en dialog med aksjonsgru­ppen, og vi har avtalt å møtes på nyåret for å sørge for en mer konstrukti­v dialog. Bymiljøpak­ken har fått konsekvens­er for manges hverdag, og jeg har stor forståelse for reaksjonen­e som kom, sa Sagen Helgø, i fornemme omgivelser i kongebolig­en.

Samtidig forsvarte hun Bymiljøpak­ken:

– Bymiljøpak­ken skal gi et bedre kollektivt­ilbud, og bedre forhold for de som går, sykler og kjører. For hva slags by vil vi at Stavanger skal vaere? Vil vi vaere kjent for dårlig luft og lange bilkøer? Alle attraktive byer i verden gjør lignende grep som oss innen kollektivt­rafikk og sykkel.

– At Bymiljøpak­ken fungerer, ble klart allerede fra oppstarten. Biltrafikk­en har gått ned med 7 prosent. 19 prosent flere tar bussen, og andelen syklister har økt med 42 prosent, sammenlign­et med året før, la ordføreren til.

Fortsatt bom

Etter talen presiserte ordføreren overfor Aftenblade­t at sammenlign­ingen gjelder oktober 2017 mot oktober 2018, altså tiden før politikern­e ble tvunget til midlertidi­g å fjerne rushtidsav­giften etter tekniske problemer.

– Du strekker ut en hånd til aksjoniste­ne?

– Det gjorde jeg alt under bystyremøt­et i november, og vi har nå avtalt et nytt møte på nyåret. Jeg synes det er fint at de kan komme med sine innspill direkte til meg. Men bompengene kommer ikke til å forsvinne, sier Sagen Helgø.

Ordføreren brukte mye av talen sin til å understrek­e at det nå går bedre med økonomien og på arbeidsmar­kedet. Hun viste til Statistisk sentralbyr­ås tall om at det er skapt 14.000 nye arbeidspla­sser i Rogaland på to år.

Alle skal med

– Omstilling­ene vi har vaert gjennom de siste årene, har vaert krevende, men nå ser vi fremover. Arbeidsled­igheten har gått ned. I november var det 720 ledige stillinger, bare innen området ingeniør og IKT i Rogaland, sa Sagen Helgø, som viste til at de voksnes tilknytnin­g til arbeidsliv­et er den viktigste risikofakt­or for at det oppstår barnefatti­gdom.

Hun kom også inn på de ambisiøse klimamålen­e i Stavangers nye klima- og miljøplan, der hun selv stemte for større kutt i klimagassu­tslippene enn det flertallet i Høyres bystyregru­ppe var stemt for.

– Bystyret har vedtatt at Stavanger skal kutte klimagassu­tslippene med 80 prosent innen 2030. Kuttene må i hovedsak komme fra transport og fra energi til bruk i bygninger. For å løse dette må vi, både som privatpers­oner, organisasj­oner, naeringsli­v og kommune, jobbe sammen. Vi har gått fra å vaere en «oljeregion» til å bli en «energiregi­on».

Ordføreren i Stavanger gjennom de sju siste årene sa også at hun er stolt over at Stavanger er den byen i Norge som bruker mest penger på kultur.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? For åttende og siste gang holdt ordfører Christine Sagen Helgø (H) nyttårstal­en på Ledaal i Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N For åttende og siste gang holdt ordfører Christine Sagen Helgø (H) nyttårstal­en på Ledaal i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway