Stavanger Aftenblad

Kokken håper talen til Erna får flere til å bli fosterfore­ldre

-

NYTTÅRSTAL­E: Stavanger-kokken Christophe­r Davidsen synes det er fantastisk at statsminis­teren valgte å trekke fram hans historie og håper at det inspirerer andre og motiverer flere til å bli fosterfore­ldre.

Ove Heimsvik Ola Fintland

i Kvernevik utenfor Stavanger.

– Fantastisk­e fosterfore­ldre

– De har betydd alt. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk så fantastisk­e fosterfore­ldre. De har ikke hatt en enkel jobb. De tok til seg meg på seks og lillesøste­r Cheryl på to. De tok oss inn i varmen og behandla oss som sine egne unger. Ga oss en trygghet som var helt fantastisk, og de har laert oss folkeskikk, sier Christophe­r Davidsen til Aftenblade­t.

Samtidig synes han det er stas at nettopp hans historie ble tatt fram av statsminis­ter Erna Solberg i nyttårstal­en hennes. Han ble overrasket da han ble kontaktet av statsminis­terens kontor i forkant.

–Jeg synes det er helt fantastisk at min historie blir dratt fram. Det er nok ganske mange rundt i Norge som har lignende historier. Det er veldig kjekt at det tilfeldigv­is ble meg, og jeg håper det kan inspirere andre som har problemer og få flere til å bli fosterfore­ldre, sier Davidsen.

Han har valgt å vaere åpen om sin bakgrunn både i intervjuer og i forordet til kokeboken «Mat hjemmefra».

Rømte hjemmefra

Til tross for en trygg og god oppvekst hos fosterfore­ldrene, og selv om han kalte dem for mor og far, rømte han hjemmefra da han var 14 år, etter at han utfordret grensene og ble tatt i å røyke og stjele fra farens konjakkfla­ske.

I stedet for å prate ut med foreldrene, rømte han hjem til den biologiske moren der det ikke var noen regler. Første gangen han røykte hasj, var sammen med sin egen mor. Etter eget ønske havnet han på ulike institusjo­ner i stedet for å dra tilbake til fosterfore­ldrene.

–Det var helt forferdeli­g, og jeg tror det er lett for folk som har egne unger, å sette seg inn i den situasjone­n, sier fosterfar Ole Geir Skjaevelan­d.

Han legger ikke skjul på at han er lite fornøyd med den avgjørelse­n fra barneverne­t og mener at det er mer på tross av enn på grunn av at sønnen likevel har klart seg bra.

–Christoffe­r skulle ikke selv stått for det valget, og jeg blir oppgitt av å tenke på det, sier Skjaevelan­d.

I dag er han likevel glad for at sønnen har klart seg bra og at de har god kontakt.

– Jeg var aldri borti veldig sterke stoffer, men havnet i et ganske dårlig miljø. Jeg hadde egentlig ikke problemer med rusavhengi­ghet da jeg flytta til institusjo­nene, men var oppi et miljø med flere andre som var eldre enn meg. Jeg var yngst, og det var vanskelig å si nei når de ville ha meg med på noe, sier Christophe­r Davidsen.

– Så du har et rulleblad?

– Det har jeg. En del rus- og vinningssa­ker. Jeg kom ut av det da jeg var 21 år gammel. Da jeg fikk jobb, betydde det mye å sette seg mål og bli noe mer. Jeg ville ikke bli slik som min mor, sier Davidsen.

Nå har kokken det han kaller «gulljobb» med å åpne restaurant i speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim, der han bor med kona Siri og døtrene Amalie og Hedda. Hotellet åpner 1. april, etter å ha vaert stengt i tre år.

Stolte foreldre Fosterfore­ldrene Ole Geir og Wenche synes også at det er smigrende at sønnen blir nevnt med navn i nyttårstal­en til statsminis­teren.

– Vi er stolte av ungene våre slik alle foreldre kan vaere når de har gjort sitt beste, og det er som regel godt nok, sier Skjaevelan­d.

Som far er han rask til å understrek­e at han er like stolt av de andre tre ungene. To av dem er egenprodus­erte, men han og kona sier alltid at de har fire barn og er ikke så opptatt av det biologiske opphavet.

– Da det sto på som verst, sa jeg at vi ville få belønninge­n vår når alle ungene betaler skatt og har et sted å bo. Det har de klart, og det er det som er belønninge­n. Nå er vi trygge på at de vil klare seg godt om vi faller fra, sier Skjaevelan­d.

Den biologiske moren til Christophe­r døde i november 2016, 51 år gammel.

Da det sto på som verst, sa jeg at vi ville få belønninge­n vår når alle ungene betaler skatt og har et sted å bo.

Ole Geir Skjaevelan­d, fosterfore­lder sammen med Wenche Skjaevelan­d

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Kokken Christophe­r Davidsen fra Stavanger ble nevnt med navn i nyttårstal­en til statsminis­teren. Her er han i aksjon under Gladmat i 2018 der han fikk prisen for Årets Gladmattre­tt.
TOMMY ELLINGSEN Kokken Christophe­r Davidsen fra Stavanger ble nevnt med navn i nyttårstal­en til statsminis­teren. Her er han i aksjon under Gladmat i 2018 der han fikk prisen for Årets Gladmattre­tt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway