Stavanger Aftenblad

Elizabeth Warren vil utfordre Donald Trump

-

WASHINGTON: Senator Elizabeth Warren (69) er den første godt kjente demokraten som stiller som kandidat i det amerikansk­e presidentv­alget i 2020.

Mandag kunngjorde Warren at hun lanserer sitt kandidatur. Hun vil med det forsøke å utfordre president Donald Trump i presidentv­alget om to år.

Men veien dit er lang, for hun må først gjennom nominasjon­skampen i eget parti, og det er ingen lett prosess.

Warren håper imidlertid at hennes omdømme som bekjemper av populisme kan bidra til å skaffe henne fordeler over det som trolig kan bli over 20 øvrige kandidater i partiet som også vil kjempe om nominasjon.

Senatoren fra Massachuse­tts sier hun er i gang med å danne en forbereden­de komité for sitt kandidatur.

Ut mot Wall Street

Hun kastet seg inn i nasjonal politikk for rundt ti år siden, under finanskris­en, med krav om bedre beskyttels­e av forbrukern­es rettighete­r. Hun ble raskt en av partiets mest fremståend­e liberale politikere etter at hun holdt en brennende tale i Senatet mot Wall Street.

Som presidentu­tfordrer må hun appellere til partiets grunnbase og bygge bro mellom den moderate høyresiden og venstresid­en, som på mange felt står langt fra hverandre.

Men det siste kan vaere lettere enn ved andre valgkamper siden demokrater på begge fløyer synes enige om at første prioritet må vaere å bli kvitt Trump.

I en delvis biografisk fire minutter lang video hun publiserte mandag, viser hun blant annet til økonomiske utfordring­er.

– Middelklas­sen i USA er under angrep. Hvordan endte vi opp slik? Milliardae­rer og store selskaper bestemte seg for at de ønsket en større del av kaken. Og de fikk politikere over på sin side som ga dem større kakestykke­r, sier hun i videoen.

– Korrupsjon forgifter vårt demokrati. Politikern­e ser en annen vei mens store forsikring­sselskaper nekter pasienter livreddend­e dekning, mens store banker flår forbrukern­e, og mens store oljeselska­per ødelegger planeten, sier hun videre.

Mange kandidater

Blant hennes vanskeligs­te rivaler om nominasjon­en, er senator Bernie Sanders og tidligere visepresid­ent Joe Biden, som i likhet med henne ville vaere godt oppe i 70-årene ved en eventuell valgseier, og som begge ligger foran henne på meningsmål­ingene.

Blant potensiell­e yngre kandidater peker kongressre­presentant­en fra Texas, Beto O’Rourke, senator Kamala Harris og tidligere boligminis­ter Julian Castro seg ut. Men mange flere teller på knappene.

Warren har vaert senator for Massachuse­tts siden 2013. Hun kommer fra fattige kår i Oklahoma og har vaert skolelaere­r og jussprofes­sor ved Harvard.

Hun er også kjent for stadig å utfordre Trump, med blandede resultater. Hennes sylskarpe kritikk av hans handelspol­itikk, forvitring­en av forbrukerr­ettigheter og åpne holdning til autoritaer­e regimer er lagt merke til.

Lurt til å ta DNA-test

Men det var ikke like vellykket å ta ham på ordet da han latterligg­jorde hennes påstand om at hun hadde indianerbl­od og kalte henne Pocahontas. Hun lot seg lure til å ta en DNA-prøve, og da resultatet viste at hun bare hadde en minimal rest av indianerbl­od, godtet Trump seg storlig.

– Vi får se hvordan hun greier seg. Jeg ønsker henne alt godt. Jeg ville sette stor pris på å ha henne som motstander. sier Trump, som kaller henne sin favorittka­ndidat.

For å forberede seg på et kandidatur har Warren satset på å øke sin kunnskap om utenrikspo­litikk ved å bli medlem av Senatets forsvarsko­mité. Hun er tilhenger av å redusere bevilgning­ene til det militaere og trekke USA ut av Afghanista­n.

På det innenriksp­olitiske plan er hun klart liberal, på venstresid­en av partiet og mer eller mindre på linje med Bernie Sanders: Hun er tilhenger av kvinners rett til abort, hun er for strengere våpenlover og hun går inn for betydelig bedre helsedekni­ng for amerikaner­ne. (NTB)

 ?? STEVEN SENNE ?? Senator Elizabeth Warren er i gang med å danne en forbereden­de komité for sitt kandidatur.
STEVEN SENNE Senator Elizabeth Warren er i gang med å danne en forbereden­de komité for sitt kandidatur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway