Stavanger Aftenblad

Kjernekraf­tens vår, eller heller dens høst?

- Professor, Institutt for sikkerhet, økonomi og planleggin­g (ISØP), UiS

ENERGI: Seniortank­en tar i Aftenblade­t 29.12. til orde for å se med nye øyne på kjernekraf­t og utfordrer til en fremtidsre­ttet debatt. Artikkelen omhandler risiko, energibidr­ag og karbonutsl­ipp.

Harald N. Røstvik

Seniortank­en har rett i at vi ofte vurderer risiko feil. Vi bekymrer oss for noe, men overser noe langt farligere. Vi er redde for å havne blant de 106 som hvert år dør i trafikken i Norge, men bekymrer oss ikke over at det hvert år i er 1700 mennesker – 16 ganger flere – som dør av forurensin­g fra PM2,5 på grunn av vedfyring i ovner med dårlig forbrennin­g Norge.

Historisk har ikke kjernekraf­t krevd mange liv – relativt sett – men det er bakteppet av at noe forferdeli­g kan skje, noe teknisk ukontrolle­rbart, eller radioaktiv­t materiale i hendene på feil mennesker, som med nervegasse­n i Salisbury i England eller i en drone, som gjør at kjernekraf­ten ikke har en voksende tilhengers­kare – bortsett fra i et par titalls land. 90 prosent av verdens land har valgt bort kjernekraf­t.

Energibidr­ag

Seniortank­en har rett i at bidraget fra kjernekraf­t er 11 prosent av verdens strømprodu­ksjon.

Men verden drives ikke av strøm alene. Vi bruker både varme og strøm. Av total global energiprod­uksjon utgjør atomkrafte­n bare 4 prosent. Altså lite og et tall som ser ut til å falle fordi verdens befolkning stiger og utvikling av nye fornybare energikild­er lettere og raskere lar seg finansiere, og er mindre risikofylt.

Å bygge et kjernekraf­tverk tar 10–20 år, inklusiv planleggin­g. Den enorme motstanden – «ikke i mitt nabolag»holdningen – er tidkrevend­e. Man kan etablere enorme solenergia­nlegg i ørkenstrøk eller på fasader og store tak på bygg på en brøkdel av tiden. Det er da også en av grunnene til at sol og vind vokser raskt. Det tok kjernekraf­t 60 år å nå den samme installert­e kapasitet som solenergi og vind – hver for seg – nå har oppnådd på bare 20 år.

Dersom man regner inn ikke-kommersiel­l energi som biomasse, forskyves bildet slik: 18 prosent fornybar energi (herav bio 13, vannkraft 3, sol og vind 2 prosent). Totalbilde­t forskyves da, og kjernekraf­t utgjør kun 2 prosent (ikke 11 prosent), og dessuten er dens fremtid usikker.

Karbonutsl­ipp

Investerin­ger til nye kjernekraf­tverk kan tørke inn i mange land. Det er jo lettere måter å tjene penger på. Kjernekraf­tens bidrag kan vel derfor like gjerne halveres til 1 prosent i 2100 som at den økes? Hvis man da ser bort fra thorium, som jo foreløpig er en urealisert visjon.

Seniortank­ens tanker om at kjernekraf­ten er karbonfri er omstridte.

Som ved vurderinge­n av utslipp fra forskjelli­ge typer elbiler og biler med forbrennin­gsmotor, hvor man tar med utslippene ved produksjon­en og fordeler den ut på kjørte antall kilometer i løpet av hele livsløpet, noe som gjør at elbiler totalt sett ikke er helt utslippsfr­ie, gjør man samme vurderinge­r med energikild­er. Hvordan energien fremskaffe­s totalt sett er avgjørende for livsløpsvu­rderingen.

Å bygge kjernekraf­tanlegg krever enorme mengder byggemater­ialer og frakt. Brenselet som skal utvinnes krever tungt maskineri og mye graving. Det brukte brenselet som flyttes til «sikker» lagring etter bruk, krever sikkerhet langs veier og jernbaneli­njer, som enorme militaerfo­rflyttinge­r. Alt dette krever mye fossil energi. Det er helheten, livssyklus­en som teller.

Å omtale kjernekraf­t som en karbonfri energikild­e, blir følgelig feil.

Livsløp-tallene

Seniortank­en har rett i at alle disse prosessene sannsynlig­vis blir mer effektive i fremtiden. Men det blir også konkurrere­nde energikild­er. Livsløpsan­alysetall, fra vugge til grav (2008), viser at kjernekraf­t medfører et karbonutsl­ipp på opptil 288 gram CO2 per kWt produsert energi til forbrukere­n. Tilsvarend­e tall for gass er 443, kullkraft 900–1100, solenergi-strøm (PV) 32, solenergi-varme (CST) 13, vindkraft på land 10 og -offshore 9.

 ?? SHAMIL ZHUMATOV, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Atomkraft er mye mer enn selve energiutvi­nningen. Transport og lagring av farlig avfall er blant flere andre faktorer som gjør kjernekraf­t mer komplisert enn mange tenker over.
SHAMIL ZHUMATOV, REUTERS/NTB SCANPIX Atomkraft er mye mer enn selve energiutvi­nningen. Transport og lagring av farlig avfall er blant flere andre faktorer som gjør kjernekraf­t mer komplisert enn mange tenker over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway