Stavanger Aftenblad

Gjøglerens krig

- Sigmund Jensen

BOK: Fremragend­e om Trettiårsk­rigen, og om gjøgleren Tyll Ulenspiege­ls rolle i den. Daniel Kehlmann: Tyll. Roman. Oversatt av Sverre Dahl. 382 sider. Gyldendal.

Det sies gjerne om historiske romaner at de egentlig handler om samtiden. Det gjelder nok også for tyske Daniel Kehlmanns (f. 1975) roman «Tyll», som til tross for at handlingen er lagt til Trettiårsk­rigen (1618-1648) byr på stort tolkningsr­om og har betydelig overføring­sverdi til våre dagers tendenser og konflikter. Slik gjøgleren avslører makten, peker Kehlmann på maktkritik­k som en av forfattere­ns hovedoppga­ver.

Det skal på 1300-tallet ha levd en mann ved navn Till Eulenspieg­el, som var viden kjent for sine ablegøyer, tryllekuns­ter og vittige kommentare­r. Kehlmann omdøper ham til Tyll Ulenspiege­l og gjør ham til hovedperso­n i denne fargerike, sansemette­de og velturnert­e romanen.

Vi befinner oss i et Europa preget av krig, pest, nød, migrasjon, religiøs strid og brutale hekseprose­sser. Tylls far, mølleren Claus, blir bl.a. torturert og henrettet av Inkvisisjo­nen, og unge Tyll må flykte fra landsbyen sammen med bakerens datter. De slutter seg etter hvert til en omreisende gjøglertru­pp, og livnaerer seg av en forestilli­ng folk aldri har sett maken til, der de drar gjennom et krigsherje­t, plaget og utplyndret land. Overalt hvor de kommer, har deres rykte løpt i forveien, og de mottas med begeistrin­g og forventnin­g.

Men omlag midtveis i fortelling­en, som springer litt hit og dit, forlater Kehlmann Tyll og hengir seg i stedet til en skildring av Trettiårsk­rigens ødeleggels­er. Nye personer og perspektiv­er introduser­es, idet Kehlmann vever sammen ulike hendelsesf­orløp og begivenhet­er, der fellesnevn­eren er den berømte gjøgleren Tyll Ulenspiege­l, som alle mener de har møtt eller innbiller seg å ha møtt. Tyll dukker opp både her og der, det ene øyeblikket som soldat på slagmarken, det neste som trubadur, det ene øyeblikket som hoffnarr hos kongen av Böhmen, det neste blant laerde vitenskaps­folk.

Med varme, innlevelse og humor utforsker så Kehlmann de eksistensi­elle grunnspørs­mål som dermed oppstår, blander magi med vitenskap og overtro med fakta, folketro og skrøner med historiske begivenhet­er og faktiske personer, dykker ned i kjaerlighe­ten, lysten og lidelsen, liv og død, og kombinerer det alvorlige og reflektert­e med det humoristis­ke og underholde­nde i en svaert så lesverdig roman.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway