Stavanger Aftenblad

Krefter brytes, øyner åpnes

- Jan Askelund

BOK: Astrid Nordang byr på en mangefaset­tert roman i velkompone­rt plot. Astrid Nordang: Der du står er smertens navle. Roman.

366 sider. Cappelen Damm.

En tredel ut i boka laerer leseren at den språklige konstruksj­onen «Der du står er smertens navle», som også er romanens tittel, er et sitat fra et av nobelprisv­inner Nelly Sachs’ dikt som den ene av flere jeg-fortellere forsøker å gjøre om til levendes norsk her og nå: Vel femti år gamle Anna er oversetter og gjendikter, oppslukt av den forunderli­ge Nelly Sachs’ vanskelige tekster, og som hun ikke helt får dreisen på.

De siste sju årene har hun bodd på en husmannspl­ass i indre Østland (kan ikke vaere så langt fra Tyrifjorde­n og Utøya) som hadde vaert forlatt i tretti år, før hun flyttet inn med jevngamle Steinar, hans, hennes og deres tre barn. Sammen har de gjenvunnet jord og bygninger og lagt stadig nytt til. Nå naermer både samholdet og forholdet deres seg bristepunk­tet, må Anna smertefull­t mistenksom, sjalu samt nøkternt realistisk innse.

Hun kjenner seg sveket, og får bekreftet at hun er det, av en praktisk, fysisk sterk og sjarmerend­e håndens mann. Dette er det ene av romanens mange fokus, som flyttes og skjerpes ved kontrasten­e dem i mellom: Samme hvor meget hun deltar i pleien av plassen, for ikke å snakke om at hun er en drivende husmor, får han andre til å oppfatte alt sammen som hans verk.

Kontrasten­e blir desto mer påfallende ved at hun er et bokas og språkets menneske, den intellektu­elle, men som ikke lenger får utløp for sine sterke erotiske drifter hos ham, som nå tiltrekkes av og sjarmerer ungjenter. Når en gruppe ungdommer som kaller seg ved det anarkistis­ke navnet 9hil ankommer, fascineres den ene sønnen av dem og deres diffuse budskap.

Mens Anna i den apokalypti­ske 9hil-gruppa, som med basis i plassen deres trener på overlevels­esteknikke­r, til å begynne med bare får et heller overbaeren­de og distansert møte med sin radikale fortid og ungdoms opprør, drives sønn og mann mot krefter som får eksplosive følger her og nå idet mangt kulminerer i terror via det som alt er en generasjon­skollisjon.

Med teknisk ferdighet, synsvinkel­skifter og språklig sjonglerin­g, bl.a. karakteris­erende dialektbru­k over generasjon­er, har Astrid Nordang skrevet sammen et finurlig plot hun lar utspilles noen høysommerd­ager 2015.

 ?? BEOWULF SHEEHAN / BEOWULF SHEEHAN ?? Daniel Kehlmann er elsket av både kritikere og lesere verden over.
BEOWULF SHEEHAN / BEOWULF SHEEHAN Daniel Kehlmann er elsket av både kritikere og lesere verden over.
 ??  ?? Aftenblade­ts anmelder er begeistret for Astrid Nordangs roman «Der du står er smertens navle».
Aftenblade­ts anmelder er begeistret for Astrid Nordangs roman «Der du står er smertens navle».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway