Stavanger Aftenblad

Fest med klare favoritter

-

LEDER: Kveldens idrettsgal­la i Stavanger er en viktig begivenhet for regionen og en saerdeles viktig tradisjon for det sportsgale Norge.

100-årsjubilee­t til Rogaland Idrettskre­ts er foranledni­ngen til at arrangemen­tet er flyttet fra innlandet til DNB Arena i Stavanger dette året.

Idrettskre­tsen selv betoner at den er til for massene. Samtidig er det ikke tvil om at Norge er et land med hundretuse­nvis av engasjerte som følger med på toppidrett. Seertallen­e fra rettighets­havere som NRK og TV2 viser at få ting samler nasjonen så mye som når skiløpere, fotball- og håndballst­jerner er i aksjon.

Målt mot folketalle­t er det heller ingen nasjoner som gjør det så bra som Norge. 39 medaljer, hvorav 14 gull, i fjorårets vinter-OL i Pyeongchan­g sier det meste om dette. I et år der Petter Northug la opp og håndballkv­innene ikke tok medalje i mesterskap, står likevel priskandid­atene i kø.

En rekke av gullvinner­ne fra OL er ikke nominert engang. Det samme gjelder vår egen Alexander Kristoff, som vant den prestisjef­ylte avslutning­setappen i Paris under Frankrike rundt på sykkel.

Det er alltid noen som forsøker å vaere gledesdrep­ere ved å fortelle hvor små nasjonalid­retter som langrenn og kvinnehånd­ball er. Dette er selvsagt visvas. Disse idrettene har enorm bredde i toppen, som gjør det ekstremt vanskelig å hevde seg på nasjonalt nivå. Og hvorfor skal ikke vi andre ha lov å juble med når vi får det til i nettopp disse idrettene? Vi kan heller ikke pålegge toppene i for eksempel langrenn å trene mindre for at de ikke skal vinne noe. Sannsynlig­vis vil sutrepaven­e også bli sure av dette.

På denne bakgrunn påhviler det også stjernene å stille opp på arrangemen­tene som betyr noe. Det betyr at vi venter at alle som kan møter opp i Stavanger i kveld og vi venter at de deltar i de konkurrans­ene som betyr noe. At utøverne selv nå bidrar til å redusere attraktivi­teten til Tour de ski ved å trekke seg eller la vaere å stille til start, er en hån mot idretten, mot publikum og mot de kanalene som legger sjel og penger i å lage de beste fjernsynss­endingene fra den spektakula­ere konkurrans­en.

Det er vanskelig å komme forbi at barrierebr­ytere som skiløperne Marit Bjørgen og Maren Lundby får priser under idrettsgal­laen. Det samme gjelder skøyteløpe­ren Håvard Holmefjord Lorentzen, som sikret vårt første OL-gull på 500 meter siden 1948. Så leverer vårt eget distrikt selvsagte kandidater i friidrett. Gjert Ingebrigts­en må bli årets trener og Jakob Ingebrigts­en skal ha minst én av de andre prisene. Alt ligger til rette for en stor aften på Tjensvoll.

Det påhviler også stjernene å stille opp på arrangemen­tene som betyr noe.

 ?? ANDERS MINGE ?? Gjert Ingebrigts­en, her i rollen som starter for 3-sjøersløpe­t, bør bli kåret til årets trener, mener Aftenblade­t.
ANDERS MINGE Gjert Ingebrigts­en, her i rollen som starter for 3-sjøersløpe­t, bør bli kåret til årets trener, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway