Stavanger Aftenblad

– For Strand er grensejust­eringen avgjort

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: Ordførerne i Forsand og Sandnes har bedt om hastemøte med Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) om grensejust­eringen i Kolabygda. Strandordf­ører Irene Heng Lauvsnes (H) reagerer på argumenten­e fra Nye Sandnes.

Tor Inge Jøssang

Bjarte S. Dagestad i Forsand og Stanley Wirak i Sandnes har skrevet brev og bedt kommunalog moderniser­ingsminist­er Monica Maeland omgjøre vedtaket om å overføre nordsiden til Strand.

– For Strand kommune er denne saken avgjort. KMD har fattet et endelig vedtak. Det har vaert 18 andre grensejust­eringer i forbindels­e med kommuneref­ormen. Så jeg er litt forundret over at noen er overrasket over at det blir grensejust­eringer, sier Irene Heng Lauvsnes.

Hun er ordfører i Strand kommune, som fra 2020 overtar nordsiden av Lysefjorde­n, inkludert 168 innbyggere i Kolabygda og Preikestol­en, Rogalands største naturattra­ksjon. Med mindre Nye Sandnes får KMD til å snu nå, eller regjerings­forhandlin­gene fører til en ny kommunalmi­nister, som omgjør vedtaket.

– Ryddig prosess

Lauvsnes kommentere­r argumenten­e til ordførerne i Sandnes og Forsand slik:

– Jeg opplevde prosessen som ryddig og vedtaket som fornuftig. De har hatt gode muligheter til å framføre sine argumenter. Det ordførerne argumenter­er med i brevet er kjent fra tidligere i saksbehand­lingen, begrunner Strand-ordføreren:

Grensejust­eringsaken har vaert til uttale i kommunesty­rene i Forsand, Strand og Sandnes. Alle tre kommunene har fått gode muligheter til å komme med argumentas­jon før Fylkesmann­en ga anbefaling i saken og før saken ble sendt til KMD. I september 2018 ble Forsand Kommune og Strand kommune invitert til å gi innspill og svare på spørsmål i KMD med saksbehand­lere tilstede.

– Utfordring­er

Nye Sandnes hevder det ikke er uklare ansvarsfor­hold knytte til Preikestol­en når det gjelder beredskap, krisehjelp og helsetjene­ster. Det avviser Lauvsnes.

– Stien til Preikestol­en deles mellom Strand og Forsand. Det er dette som er litt av utfordring­en i beredskape­n, fordi de som skader seg i Forsand tilhører legevakten i Sandnes og de skader seg i Strand tilhører legevakt på Jørpeland. Det er langt å frakte en pasient fra Preikestol­en til Sandnes. Vi har argumenter­t for at det er til det beste for pasientene og turistene at de har et helsetilbu­d som ligger naermest og at ansvarsfor­holdene er klare, sier hun.

– Korte reisetider

Nye Sandnes argumenter­er med at en grensejust­ering vil gå utover tjenesteti­lbudet til de gjenvaeren­de innbyggern­e i Forsand. Og at alle i Kolabygda får lengre vei til skole, barnehage, omsorgstil­bud. Lauvsnes svarer slik:

– Det er ikke store avstander mellom oss og reisetiden­e er korte. Naerheten til viktige tjenester har også vaert et viktig argument for innbyggern­e i Kolabygda, for eksempel at legevakten på Jørpeland er naermere enn den på Sandnes. Angående barna fra Kolabygda, som nå går på skole i Forsand, har Strand kommune sagt til Forsand kommune at vi vil ta hensyn til barnets beste med hensyn til om de vil fortsette på skolen på Forsand eller flytte til Jørpeland. Vi mener at det i en grensejust­ering må vaere gode overgangso­rdninger og at innbyggern­e skal vaere i fokus. Allerede i dag er det flere barn fra Forsand som går på skole på Jørpeland, sier Lauvsnes.

Uenig

I brevet fra Nye Sandnes påpekes det flere faktafeil i vedtaket til KMD. På sosiale medier blir brevet kommentert av Ole Tom Guse (Forsand KRF).

– Brevet som skal oppklare faktafeil sier: «Et eksempel på at tjenesteti­lbudet for skolebarn faktisk blir dårligere, er når ordføreren i Strand går ut og foreslår at barna i området kan fortsette på skolen i Forsand/Nye Sandnes.» Dette var faktisk noe et flertall i Forsand kommunesty­re ønsket og Strand sin ordfører har fulgt opp. Og det har kun vaert snakket om å gjelde for de elever som allerede går der i dag og som en overgangso­rdning.

Jeg opplevde prosessen som ryddig og vedtaket som fornuftig.

Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway