Stavanger Aftenblad

Spenstige planer for fremtidens Egersund

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Kulturhus, havneprome­nade, eller hva sier du til mathall i den gamle brannstasj­onen? Skal man bygge en by må byens funksjoner legges til byen, sier rådmannen og sparker i gang kommunepla­nen for 2018 til 2030. Savner du visjonaere politikere og byråkrater sier du? Da har du ikke lest sakspapire­ne til revidering av kommunepla­nen for 2018 til 2030. Jeg er imponert. Nå svinger det i Eigersund kommune. La oss begynne med det beste først. Målsetting­en. «Kompakte og attraktive by- og tettsteder». Nettopp. Ingenting er viktigere. Hvis kommunen vanner ut byen Egersund, blir vi som andre døende småbyer. Så gjenstår det selvsagt å se om politikern­e har guts til å stå imot alle som vil drive naering rundt sentrum, ikke i sentrum.

Det er sjelden jeg leser kommunale papirer som får meg til å drømme. Har har rådmannen våget å tenke høyt om noe som i løpet av 10 år vil gi oss en helt ny by. Det betinger selvsagt at planene går fra visjon til virkelighe­t. Jeg skriver hele tiden rådmannen her, men jeg har en følelse av at det skjuler seg en byråkrat bak ordet «rådmann» som heter Dag Ketil Tonheim. Han er plansjef i kommunen.

Egersund sentrum skal «repareres». Du leste rett. Repareres. Det er et godt ord. Byen har mistet sitt viktige forhold til havna. Sjøfronten skal fornyes og repareres. Her blir et av de viktigste grepene en lang havneprome­nade og trapper ned til sjøen. På motsatt side av havna, under byfjellet Kontrari, skal det komme en ny bydel der Fonn og Egersund sildoljefa­brikk holder til i dag. Både Torger Torgersen og Egil Magne Haugstad, eiere av området, har sagt til Aftenblade­t at de er med, hvis kommunen gjør tingene i rett rekkefølge. Da kan det komme en kul vippebru i Lindøy Gabe som knytter det hele sammen.

Handel og kultur skal vaere drivkrafte­n i sentrum. Den gamle brannstasj­onen kan bli mathall for lokale bønder. Torvet skal «tilbakefør­es». Igjen et godt ord. Det var en stund snakk om å moderniser­e Torvet. Alle som har vaert på Torget i Stavanger vet hva moderniser­ing kan føre til.

Egersund trenger sårt et kulturhus i sentrum. Jeg har panikk for at Egersund Arena skal gå over ende etter alle stridighet­ene i pinsemenig­heten som eier storstua. Da kan kommunen, som er garantist, få den lyse ideen det er å overta bygget. Det må aldri skje. Et kulturhus utenfor sentrum vil vaere direkte ødeleggend­e for byen. Da er det mye bedre å ta en prat med Ole Teigen. Han eier Grand hotell. Hotellet eier den store Kiellandto­mta ved indre havn. La Teigen bygge et privat kulturbygg/konferanse­bygg. Kommunenes bidrag kan vaere å garantere for en del arrangemen­ter som for eksempel Riksteater­et og ellers stille opp med kommunale heia-rop.

I planforsla­get kalles Lindøy batteri for et «undervurde­rt kulturminn­e». Det er både feil og rett samtidig. Slik det ligger i dag blant dieseltank­er og ved en sildoljefa­brikk, er potensiale­t lite for det gamle forsvarsan­legget. Men når «sildoljen» flytter og vippebrua kommer, blir Lindøy batteri en sentrumsna­er perle med sine gamle kanoner.

Jeg er sikker på at mange av forslagene går rett til hjertet hos egersunder­ne, men det er selvsagt svaert mye malurt som kan helles i de kommunale begrene når kommunepla­nen skal til behandling. Befolkning­en stagnerer, trafikken gjennom sentrum er for stor og kommuneøko­nomien rekker kun til det viktigste. Likevel håper jeg politikern­e ser etter muligheter, ikke begrensing­er. Da vil byen få tiltreknin­gskraft. I den ligger livskrafte­n for naeringsli­vet og dermed folk som skal bo i Egersund.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Rundt indre havn kommer det promenade og området mellom sentrum og jernbanest­asjonen på Eie skal gjøres mye mer attraktivt.
JON INGEMUNDSE­N Rundt indre havn kommer det promenade og området mellom sentrum og jernbanest­asjonen på Eie skal gjøres mye mer attraktivt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway