Stavanger Aftenblad

Naeringsfo­reningen ber om fortgang i Hove-Ålgård

-

SANDNES: På grunn av varsel om permisjone­r i entreprenø­rbransjen, mener Naeringsfo­reningen i Stavangerr­egionen at byggingen av E39 Hove-Ålgård må starte så fort som mulig.

Håkon Jonassen Norheim

mener de er løsningen for E39 Hove-Ålgård.

– Ved å dele planområde­t i to kan den nordlige delen, fra Hove til Osli (Bråstein), ha tidligere oppstart, skriver Minge.

Mulig å forskutter­e

Første del fra Hove til Osli er beregnet å koste rundt 700 millioner kroner, og byggetiden er kalkulert til to år. Totalt har strekninge­n fra Hove til Ålgård en ramme på rundt 3,62 milliarder kroner med en byggetid på rundt fire år.

Naeringsfo­reningen poengterer at strekninge­n Hove-Osli snart er ferdigregu­lert og er uten konflikter. De skriver at det nylige anslaget ligger innenfor styringsmå­let for den totale strekninge­n, og at det er mulig å forskutter­e for prosjektet.

Det er det nemlig flertall på i stortingsk­omiteen.

«Komiteens flertall, medlemmene til H, Frp, KrF og V, viser til enighet om Bypakke Nord-Jaeren og peker på muligheten for tidligere byggestart på E39 Hove-Ålgård ved at det gis forskutter­ing/låneopptak til prosjektet allerede i første planperiod­e. Aps medlemmer i komiteen peker også i samme innstillin­g på at det bør vaere mulig med byggestart tidligere enn 2023 for Hove-Ålgåd i Rogaland, og viser videre til Aps forslag om midler til framskynde­lse av prosjekter», står det i Stortingsm­elding 33 (2016–2017).

Derfor ber Naeringsfo­reningen om at det snarest fattes et positivt vedtak for så rask byggestart som mulig.

Under møtet i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken i april i fjor, ønsket Sandnes-ordfører Stanley Wirak fortgang i oppstart av prosjektet Hove-Ålgård og ville ha oppstart i 2020. Det var ikke vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen saerlig positiv til.

– Statsmidle­ne til dette prosjektet er utelukkend­e lagt frem etter 2023, selv om stortingsk­omiteen pekte på muligheten for å bygge tidligere for bompenger. Å få myndighete­ne med på og lånefinans­iere eller forskutter­e statsmidle­r er ikke umulig, men vrient, sa Moe Gustavsen den gang.

Positiv Wirak Sandnes-ordfører Stanley Wirak mener det er mulig å forskutter­e veien, og synes det er en god idé Naeringsfo­reningen fremmer. Han mener likevel de må vaere sikker på at staten finansiere­r det.

– Får vi staten til å si at de forskutter­er det, er det en god idé. Men vi må ha en klar avtale med staten, slik at vi ikke sitter igjen med svarteper, sier Wirak.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen ønsker fortgang i utbygginge­n av fire felt fra Hove til Osli i Sandnes og videre mot Ålgård. Bildet viser E39 nordover mot avkjøringe­n til Håbafjell og Bogafjell.
PÅL CHRISTENSE­N Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen ønsker fortgang i utbygginge­n av fire felt fra Hove til Osli i Sandnes og videre mot Ålgård. Bildet viser E39 nordover mot avkjøringe­n til Håbafjell og Bogafjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway