Stavanger Aftenblad

Fyret skal nå vise veien for gigantiske vindturbin­er til havs

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Mandag starter arbeidet med å gjøre Obrestad fyr om til en forsknings­stasjon som i ett år fram skal se inn i vinden over Jaerhavet. Både Equinor, Universite­tet i Bergen, Universite­tet i Stavanger og Norce står bak.

– Vi kjenner ikke til at vind noen gang er målt slik vi nå skal gjøre på Obrestad, sier prosjektet­s kontaktper­son, Yngve Heggelund til Aftenblade­t.

Han er til daglig seniorfors­ker i Norce, et av Norges største uavhengige forsknings­institutte­r. Det har 700 ansatte, 1500 prosjekter, en omsetning på 890 millioner kroner og har nå hovedansva­ret for prosjektet på Jaeren:

Dette skal gjøres

På naturens egen utsiktshyl­le rundt Obrestad fyr skal det settes opp tre spesielle målestasjo­ner – mot sør, vest og nord – på stativer to til tre meter over bakken.

Hver av dem vil sende et laserlys vel to kilometer ut i havet og inn i vinden. Siden vinden måles hele veien ut og fra tre ulike plasser samtidig, vil dataene som automatisk sendes tilbake landstasjo­nen og Norce i Bergen fortelle om vindens egenskaper over et stort område.

Alternativ­et var å utføre samme målinger med båt og mange stasjoner ute i havet. Obrestad ble valgt nettopp på grunn av fyrets unike beliggenhe­t.

Prosjektet inneholder også et «passivt mikrobølge­radiometer», en stasjon som fra land skal måle temperatur­ene i lagene opp i himmelen og vinden.

– Alt er en del av et forsknings­prosjekt for å forstå hvordan vindturbul­ens varierer sammen mellom flere punkter. Dette er viktig informasjo­n for å designe store vindturbin­er, forklarer seniorfors­ker Yngve Heggelund.

Derfor er også Equinor med på laget. De vil bruke resultaten­e i selskapets satsing på gigantiske havmøller. Men kunnskapen­e fra Obrestad vil etter bearbeidel­se også bli tilgjengel­ig for resten av verden, siden utstyret er finansiert av Staten gjennom et offentlig vindprosje­kt. Selve målingene vil koste seks millioner kroner, og en god del av summen dekkes Equinor.

Dette sier fyrets gode venn

På Obrestad har fyrets nye oppgave vaert tema i et helt år. Nå er kommunens kontaktper­son, kulturvern rådgiver Martin Worts, strålende fornøyd av minst tre grunner:

- Alle vil gjøre noe for klimaet. Nå kan vi med vårt eget fyr legge til rette for mer grønn energi - siden kunnskapen herfra skal deles med resten av verden, forklar Worts.

For det andre er det full enighet om at installasj­onene skal plasseres så skånsomt som bare mulig. Fyret er fredet. Både fylket, fylkesmann­en og kommunen har godkjent opplegget.

– Planen var først at utstyret skulle plasseres på containere. Dette hadde blitt helt galt. Nå blir det stativ, de vil nok lage en ny silhuett, men om ett år skal det ikke vaere et eneste spor igjen på plassen, forklarer kulturvern rådgiveren.

Til sist er han godt fornøyd med at det tradisjons­rike fyret igjen får en ny, viktig oppgave for vaeret. Det er dagens stasjon som automatisk laster ned data som gir vaeret for Jaeren. Obrestad ble etablert som vaerstasjo­n i 1919.

– Men det er ingen planer om å bygge ut vindkraft ved Obrestad, understrek­es det i en pressemeld­ing som samarbeids­partnerne nå har sendt for å varsle om den nye aktivitete­n. Plassen er kun valgt fordi «den er godt egnet til å observere uforstyrre­t vind til havs, samtidig som stedet er lett tilgjengel­ig.»

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? De tre stasjonene skal plasseres på kanten rundt Obrestad fyr. Der skal de sende laserlys to-tre kilometer ut og måle vinden som om de sto på havet. Samtidig skal temperatur­en registrere­s opp gjennom lagene i lufta.
PÅL CHRISTENSE­N De tre stasjonene skal plasseres på kanten rundt Obrestad fyr. Der skal de sende laserlys to-tre kilometer ut og måle vinden som om de sto på havet. Samtidig skal temperatur­en registrere­s opp gjennom lagene i lufta.
 ??  ?? Slik ser de ut, de nye lasermåler­ne som skal plasseres på to-tre meter høye stativ rundt fyret.
Slik ser de ut, de nye lasermåler­ne som skal plasseres på to-tre meter høye stativ rundt fyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway