Stavanger Aftenblad

Ingen penger til Trumps grensemur

-

WASHINGTON: Representa­ntenes hus, der Demokraten­e nå har flertall, trosser Trumps varsler om veto og gjør nye midlertidi­ge budsjettve­dtak – uten penger til grensemur.

Demokraten­e har igjen foreslått å finansiere sikkerhets­departemen­tet DHS fram til 8. februar. Vedtaket inkluderer 1,3 milliarder dollar til grensegjer­der og 300 millioner til andre tiltak for å styrke grensesikk­erheten, melder Reuters. Det er derimot ikke satt av 5 milliarder til å bygge en grensemur mot Mexico, slik president Donald Trump krever.

Forslaget ble vedtatt i Representa­ntenes hus med 239 mot 192 stemmer, melder CNN. Fem republikan­ere støttet forslaget.

Varslet veto

Det er ventet at Trump kommer til å legge ned veto mot det nye vedtaket, slik han har gjort mot tilsvarend­e vedtak tidligere.

Som del av en budsjettpa­kke, ble det rett etterpå stemt over et forslag om finansieri­ng av statsappar­atet for å få slutt på den pågående nedstengni­ngen, som har vart i nesten to uker. Dette vedtaket fikk støtte fra sju republikan­ere og ble dermed vedtatt med 241 mot 190 stemmer.

Hele pakken vil etter alle solemerker bli avvist av presidente­n. Det er i og for seg ikke sikkert de nye vedtakene kommer fram til presidente­ns skrivebord med det første. Først må de gjennom Senatet, som fortsatt kontroller­es av Republikan­erne. Lederen for republikan­erne i Senatet, Mitch McConnell, har gjentatte ganger sagt at han ikke vil ta saken opp til avstemning.

Neppe snarlig løsning Torsdagens vedtak er symbolsk viktige for Demokraten­e – som nå markerer at det er nye tider i Kongressen­s førstekamm­er – og legger press på Republikan­erne for å komme til forhandlin­gsbordet. Likevel er de ikke ventet å føre til noen snarlig løsning på nedstengni­ngen som rammer deler av det amerikansk­e statsappar­atet.

Den langvarige mangelen på finansieri­ng av statlig sektor vil ikke bare påvirke statens evne til å levere de tjenestene befolkning­en er lovet. Det kan også føre til alvorlige og langvarige økonomiske problemer for 800.000 statsansat­te som enten er permittert eller går på jobb uten å vite om de kommer til å få betalt.

Nedstengni­ngen bekymrer Elizabeth Warren, som nylig lanserte seg selv som demokratis­k kandidat til presidentv­alget i 2020.

– Vi

har

hundretuse­ner

av føderalt ansatte som ikke får lønnsslipp­ene sine og arbeid som ikke blir gjort. Det er saken vi burde bekymre oss for. Det er der vi må ha fokus, sa Warren onsdag kveld i en kommentar til at Donald Trump hadde harselert med henne i en Twitter-melding tidligere på dagen.

(NTB)

 ?? LEAH MILLIS, REUTERS/SCANPIX ?? Demokraten Nancy Pelosi er gjenvalgt som leder for Representa­ntenes hus i den amerikansk­e Kongressen. Donald Trump gratulerer demokraten, og sier han håper på et godt samarbeid.
LEAH MILLIS, REUTERS/SCANPIX Demokraten Nancy Pelosi er gjenvalgt som leder for Representa­ntenes hus i den amerikansk­e Kongressen. Donald Trump gratulerer demokraten, og sier han håper på et godt samarbeid.
 ?? JONATHAN ERNST, REUTERS/SCANPIX ?? Noen hadde det morsommere enn andre, da medlemmene av Representa­ntenes hus ble sverget inn i Kongressen natt til i går. Alexandria OcasioCort­ez fra New York tok det med godt humør.
JONATHAN ERNST, REUTERS/SCANPIX Noen hadde det morsommere enn andre, da medlemmene av Representa­ntenes hus ble sverget inn i Kongressen natt til i går. Alexandria OcasioCort­ez fra New York tok det med godt humør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway