Stavanger Aftenblad

Britene ser lyst på økonomien, til tross for brexit

- Aftenblade­t/Politiken

STORBRITAN­NIA: Halvparten av den britiske befolkning­en tror at deres egen økonomi vil vaere like god eller bedre om ett år, til tross for at et vell av eksperter advarer om at avskjeden med EU kan gi landet en større nedtur enn finanskris­en i 2008 gjorde.

Peter Schøler

Britene har hørt om igjen og om igjen at deres avskjed med EU er på vei til å ende i en økonomisk nedtur. Likevel er halvparten av britiske innbyggere ikke nevneverdi­g bekymret over at det vil gå ut over deres egne lommebøker.

50 prosent av britene forventer at deres personlige økonomiske situasjon vil vaere den samme eller bedre om ett år. Det viser en måling utført av analysefir­maet YouGov på oppdrag for avisa The Times. Eksperter mener resultaten­e er bemerkelse­sverdige.

– Enten er de urealistis­k likegyldig, eller så tror de ikke på institusjo­ner og kloke hoder. Kanskje begge deler, sier Claus Grube, Danmarks ambassadør til Storbritan­nia fra 2013 til 2017.

Men mange er bekymret

40 prosent av britene forventer at deres økonomi vil vaere dårligere om ett år, mens ti prosent har svart «vet ikke». At så mange som 40 prosent sier de er bekymret for egen økonomi er alvorlig, ifølge den danske forskeren Sara Hagemann, lektor ved London School of Economics og rådgiver for det britiske parlamente­t.

– Men det er ikke så høyt som vi kunne ha forstilt oss, med tanke på hvilken effekt brexit kan ha på Storbritan­nia, sier Sara Hagemann.

Analyser fra både OECD, den britiske nasjonalba­nken og det britiske finansdepa­rtementet viser at bruddet med EU kommer til å koste penger, uansett hvordan landet forlater unionen. Om man ikke har noen såkalt «skilsmisse­avtale» klar før 29. mars i år kan det britiske bruttonasj­onalproduk­tet falle med åtte prosent og forårsake stor arbeidsled­ighet.

Storbritan­nias statsminis­ter, Theresa May, har sagt at parlamente­t omtrent midt i januar skal stemme over avtalen hun ble enig med EU om i november i fjor. Foreløpig ser det imidlertid ut til at det vil bli vanskelig å få til et flertall for Mays avtale. Brexitmini­ster Stephen Barclay kunne torsdag fortelle at regjeringe­n i den kommende uken vil begynne å instruere befolkning­en om å vaere klar i tilfelle bruddet med EU kommer uten en avtale.

Risikoen for et brexit uten en avtale er for øyeblikket stor, vurderer Claus Grube. Mange i den britiske debatten avskriver imidlertid enhver advarsel som ren skremselsp­ropaganda.

– Mange av britene som ønsker å forlate EU tror simpelthen ikke på disse prognosene. Blant vanlige mennesker har det blitt en farlig mangel på tillit til eksperters advarsler, sier Grube.

Politikere motsier eksperter Denne tendensen blir forsterket av politikere, påpeker Grube. Da nasjonalba­nkdirektør Jay Carney i november i fjor presentert­e prognosene for brexits innflytels­e på den britiske økonomien ble han angrepet av EU-motstander­e som kalte ham «pervers».

– Nå er prognosene så hysteriske at det er vanskelig å ta dem seriøst, sa parlaments­medlem Jacob Rees-Mogg, en av de ledende EU-motstander­ne i det konservati­ve partiet.

Heller ikke opposisjon­spartiet Labour støtter opp om prognosene fra eksperter.

Som ekspert i Storbritan­nia opplever Sara Hagemann å bli lyttet til, men hun opplever også at man hurtig blir stemplet.

– Man blir raskt satt i bås som enten for eller imot EU, selv om vi i universite­tsverdenen ikke bygger våre konklusjon­er på politiske ståsteder, sier hun, og fortsetter:

– Når så mange eksperter sier det samme, så skyldes det at bevismater­ialet er så overvelden­de imot brexit at man ikke ville vaert noen god analytiker om man konkludert­e med noe annet. Så kan politikere si at det er nødvendig å leve med disse konsekvens­ene fordi man vil oppnå selvstendi­ghet, men å benekte at de vil komme blir helt feil.

Situasjone­n skyldes også at deler av britisk presse bekrefter det budskapet leserne gjerne vil høre, men Claus Grube vurderer at dette gir et fordreid syn på virkelighe­ten.

– Det er naivt å tro at det etter brexit vil vaere et status quo når det gjelder sysselsett­ing og levestanda­rd – og det gjelder uansett hvilken form for brexit vi får.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway