Stavanger Aftenblad

I skyggen av Idrettsgal­laen utvikles et klasseskil­le på grasrota

- Marianne Chesak Idrettsmam­ma og fylkesvara­ordfører (Ap)

KRONIKK: Lørdag skal vi hedre stjernene våre med gull, glitter og priser under den nasjonale Idrettsgal­laen på Tjensvoll. Samtidig er vi i ferd med å utvikle et klasseskil­le på grasrota i idretten. Det er stas med Idrettsgal­laen. Våre fremste atleter skal kåres, og det er mange grunner til å bli inspirert. Jeg kommer selv til å sitte i salen, og jeg gleder meg til å gi dem fortjent hyllest. Selvsagt for deres prestasjon­er, medaljer og framgang, men kanskje saerlig for måten de er forbilder for barn og unge som drømmer om å få til lignende. Og så er det gøy at arrangemen­tet er lagt til vår egen DNB Arena på Tjensvoll.

Vår hyllest av enerne i norsk idrett er samtidig også en anledning til å minne om noe av det som skjer på grasrota. Idretten står fortsatt ekstremt sterkt blant barn unge. De aller, aller fleste – eller 93 prosent av alle ungdommer – er med i et idrettslag eller idrettsklu­bb i løpet av oppveksten.

Kostbart for mine fem

Men det er utviklings­trekk som gir grunn til bekymring. Det er nemlig store og økende sosiale forskjelle­r i hvem som deltar. Ferske tall fra årets Ungdata-undersøkel­se viser at dobbelt så mange fra høyere sosiale lag deltar i ungdomsidr­etten sammenlign­et med ungdom fra lavere sosiale lag. Og det er de med lite ressurser som slutter først.

Jeg er selv mamma til fem barn i alderen 16, 15, 10, 9 og 4 år. Derfor vet jeg at det koster å ha barna med i idrettsfel­lesskapet, enten det gjelder skøyteskol­en, fotball, svømming , helsestudi­o eller ridekurs.

Et par fotballsko kan lett koste 800 kr og må byttes ut omtrent for hver centimeter som vokses. Det samme gjelder skøyter og andre treningskl­aer.

Utstyr er imidlertid bare en del av dette. I tillegg kommer medlemskap i idrettslag eller klubbkonti­ngent. Tilgangen på ypperlige – men svaert kostbare – private tilbud, kurs og trenere har også økt.

Idrett for alle

Det er selvsagt de rikeste som har råd til det beste utstyret, de best utdannede trenerne eller de spenstigst­e turneringe­ne i utlandet. Det bekymrings­fulle er egentlig ikke at noen få har råd til noe ekstra fint og flott. Det er derimot grunn til å slå alarm hvis det er noen få som ikke kan vaere med på det som resten av klassekame­ratene er med på.

Idrett i Norge er en svaert viktig arena for sosialiser­ing. Du får venner, står i kø, samarbeide­r med andre, plukker opp sosiale koder og blir en del av et fellesskap som er noe av det fineste Norge har å by på. Og som altså de aller, aller fleste er en del av.

Heldigvis har både jeg og mannen min alltid vaert i arbeid. Hvis jeg var alenemor, måtte jeg ha valgt bort noe. Og var jeg arbeidsled­ig alenemor, måtte jeg ha valgt bort enda mer.

At idretten skal vaere for alle, har vaert et mål for idrettsbev­egelsen i hele etterkrigs­tiden, ifølge Forskning.no. Og utviklinge­n fra 1950-tallet og fram til tusenårssk­iftet gikk også denne retningen. Undersøkel­ser fra 1980- og 90-tallet viste at idretten rekruttert­e bredt og favnet et tverrsnitt av befolkning­en.

Så begynte forskjelle­ne å komme til syne, og de er dessverre økende.

Slik får vi alle med

Politikern­e må legge bedre til rette for at idretten fortsatt kan vaere et sted for alle. Det kan vi gjøre ved å ruste opp idrettsanl­eggene slik at flere har tilgang til gode, gratis fasilitete­r. Det kan vi gjøre ved å organisere fritidsakt­ivitetene i tilknytnin­g til skolen og betalt av det offentlige. Og det kan vi gjøre ved å sikre ordninger for utlån av utstyr for barna og unge.

Et godt og lokalt eksempel på det siste er frilager, en utlånssent­ral for friluftsut­styr til privatpers­oner, lag, foreninger og skoler. Og det er grunn til å heie på lokale initiativ som det idrettslag­et Brodd på Storhaug gjennomfør­er. Tall fra levekårslø­ftet for Storhaug viste at andel barna som ikke drev idrett, var klart størst i Storhaug bydel. Derfor fjernet idrettslag­et den økonomiske barrieren – og gjorde det gratis for barna som går på de to siste årene i barnehagen og første året på skolen.

Høyere verdier enn førsteplas­ser

Dyrt utstyr, kostbare medlemskon­tingent, fotballcup i utlandet og private kurs med proffe trenere er kanskje det vi må betale for å henge med de beste internasjo­nalt og vinne flere VM-gull og OL-medaljer. Samtidig handler dette om flere enn de du ser på Idrettsgal­laen. Og det handler om større verdier enn å hoppe lengst, løpe raskest eller å vinne oftest.

Idrettsopp­levelser gir livene våre innhold, knytter oss sammen til nye og sterkere fellesskap. De største stjernene får stor oppmerksom­het og er til glede og inspirasjo­n for fellesskap­et. Samtidig må vi gjøre mer for at alle skal få muligheter – både til å vinne og til å kunne bli med.

Alle taper dersom noen ikke får plass i idrettsfam­ilien vår.

Idrett knytter oss sterkere sammen, men vi må gjøre mer for at alle skal få muligheter – både til å vinne og til å kunne bli med.

 ?? SKJERMBILD­E FRA IDRETTSGAL­LA.NO OG JONAS HAARR FRIESTAD ?? Det er stor forskjell mellom Brodd i grønt mot Hinna i rødt i barnefotba­llen og seks av de nominerte i klassen for årets kvinnelige idrettsutø­ver på Idrettsgal­laen i kveld (øverst fra venstre): Marit Bjørgen (langrenn), Hege Stolsmo Hegerberg (fotball), Karoline Bjerkeli Grøvdal (friidrett), Johanne Killi (freestyle), Gunn-Rita Dahle Flesjå (terrengsyk­ling) og Maren Lundby (skihopp).
SKJERMBILD­E FRA IDRETTSGAL­LA.NO OG JONAS HAARR FRIESTAD Det er stor forskjell mellom Brodd i grønt mot Hinna i rødt i barnefotba­llen og seks av de nominerte i klassen for årets kvinnelige idrettsutø­ver på Idrettsgal­laen i kveld (øverst fra venstre): Marit Bjørgen (langrenn), Hege Stolsmo Hegerberg (fotball), Karoline Bjerkeli Grøvdal (friidrett), Johanne Killi (freestyle), Gunn-Rita Dahle Flesjå (terrengsyk­ling) og Maren Lundby (skihopp).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway