Stavanger Aftenblad

Kan hørselstap framskynde utvikling av demens?

- Gunnar Vigesdal Utvalg for helse- og sosialtjen­ester, Sandnes kommune (H)

HELSE: Får en i familien demensdiag­nose, rammes hele familien. Hjelpen finnes, bruk den. Forsknings­sjef Geir Selbaek og fagsjef Ellen Melby Langballe ved Nasjonal kompetanse­tjeneste for aldring og helse, viser til nyere forskning som dokumenter­er at hørselstap er blant de viktigste risikofakt­orene for utvikling av demens, kanskje den viktigste?

Stimulerin­g av hjernen; alle typer mental aktivitet gir som kjent kognitiv stimulerin­g i hjernen og kan forebygge utvikling av demens. Det er viktig å vaere sosial, også etter fylte 65 år. Sunt kosthold og et aktivt liv er viktig også i voksen alder. Det som er bra for hjertet, er også godt for hjernen!

Fornekter realiteten

Når hørselen svekkes, er det altfor mange som fornekter realiteten, og de er alt for sene til å få høreappara­t. Når barnebarna knapt nok orker å vaere sammen med bestefar lenger på grunn av at han ikke hører hva de sier, da først innser han realiteten. I mange tilfeller har det da gjerne gått totre år siden hjelpemidl­er skulle vaert tatt i bruk?

Hørselshem­mede tror de hører hva som blir sagt, og bommer ofte i sine replikker. Dette kan føre til misforståe­lser. Noen tror at personen er dement, men så hører han bare dårlig. De som trekker seg vekk fra diskusjone­r og sosiale arenaer kan bli pasifisert, og inneslutte­t.

Koordinato­r ansatt

I Sandnes er Kari Aaltvedt ansatt som koordinato­r. Det er veldig bra. Håpet er at hun virkelig blir brukt, og at hun har ressurser rundt seg til å kartlegge påbegynnen­de demens. Pårørende må melde om mistanke om utvikling av demens. Det er ikke noe som skal skjules for omgivelsen­e.

Får en i familien demensdiag­nose, rammes hele familien. Hjelpen finnes, bruk den. Nasjonalfo­reningen for folkehelse og Sandnes kommune samarbeide­r om et mer demensvenn­lig samfunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway