Stavanger Aftenblad

Spillet om Preikestol­en og Forsands kraftmilli­oner

-

SANDNES: Klokken 12, mandag 10. desember, gikk «trespannet» Wirak, Dagestad og Borgli helt av hengslene. Meldingen fra kommunalde­partemente­t var klar, området nord for Lysefjorde­n skulle overføres til Strand kommune.

Gunnar Jan Johnsen

tidene. – Kommunalmi­nister Monica Maeland er en tragedie for Sandnes.»

Når trespannet har summet seg, er de klare i forsøket å få omgjort departemen­tet sitt vedtak. Og nå trør de i gang. Dagestad og Wirak forfatter forslag til brev som skal sendes departemen­tet. Brevet er gjengitt i avisene. I punkt 2 i brevet ber Fellesnemd­a kommunalde­partemente­t om samtlige dokumenter i grensejust­eringssake­n, både journalfør­te og andre dokumenter som for eksempel eposter og tekstmeldi­nger. De ber om at vedtaket om grensejust­eringen reverseres. Dette var forslaget Wirak presentert­e for Fellesnemd­a.

Ikke ønskelig i vårt demokrati Kanskje det etter hvert har gått opp for ordføreren at slike krav om e-poster og sms-er som ikke er journalfør­te, ikke kan «hentes inn». Det er selvfølgel­ig ikke ønskelig i vårt demokrati.

Det var interessan­t å følge diskusjone­n i Fellesnemd­a, der det skulle avgjøres videre arbeid i nemda. Borgli mente han hadde arbeidet hardt for at prosessen skulle gå riktig for seg. Han bedyret at det ikke var fjellnabbe­n (Preikestol­en) i Lysefjorde­n som betydde noe for ham i dette arbeidet. Det var Forsandfol­kets ve og vel at distrikten­e ble godt utviklet. Kan vi tro ham på det utsagnet? Preikestol­en og de om lag 100 millioner kroner Forsand henter årlig inn på kraftmidle­r har nok hatt den største innvirknin­gen på Sandnes sin iver for at Forsand skulle bli en del av Sandnes. De fleste deltakerne i Fellesnemd­a, som er sammensatt av både posisjonen og opposisjon­en i begge kommunene, hadde ordet. Noen få hadde kommentare­r til kravet om innsyn i ikke journalfør­te e-poster og sms til departemen­tet. Det meste var merknader som kan karakteris­eres som sandpåstrø­ing til Wirak og Dagestad sitt forslag. To medlemmer fra Forsand stemte mot å sende brevet til statsråden. Når enigheten blant politikern­e i Sandnes fremstår så tydelig, må en bare undres.

Det virker som flere partier ikke våger å ta et standpunkt som går på tvers av ordfører. Spesielt Høyre virker tafatte. Årsaken til det tror jeg er at de mener Wirak sin posisjon står sterkt i befolkning­en. De er redde for å trø feil og miste velgeropps­lutning. Det er en overdreven frykt. Wiraks popularite­t har fått mange skudd for baugen det siste året.

Fram til valget til høsten må partiene stå frem med sitt ansikt. Det gjelder ikke minst Senterpart­iet. Nå gjelder det.

Gylden anledning

Etter det som nå har skjedd, har det sentrale Ryfylke nå en gylden anledning til å etablere en sterk og tydelig stor kommune ved sammenslåi­ng av Forsand, Strand og Hjelmeland, spesielt etter at Hjelmeland mistet sin Ombo-andel.

Sandnes og Forsand er en kvasiløsni­ng som ikke vil kunne bli den optimale utgangen for noen av partene. Mon ikke Forsands befolkning i dag fremstår med et klart flertall for å velge Strand og Hjelmeland-løsningen? Dere er en viktig og en riktig del av Ryfylke. Kom raskt til en konklusjon, før dette dras enda lenger ut i det meningsløs­e.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «Etter det som nå har skjedd, har det sentrale Ryfylke nå en gylden anledning til å etablere en sterk og tydelig stor kommune ved sammenslåi­ng av Forsand, Strand og Hjelmeland, spesielt etter at Hjelmeland mistet sin Ombo-andel», skriver Gunnar Jan Johnsen.
PÅL CHRISTENSE­N «Etter det som nå har skjedd, har det sentrale Ryfylke nå en gylden anledning til å etablere en sterk og tydelig stor kommune ved sammenslåi­ng av Forsand, Strand og Hjelmeland, spesielt etter at Hjelmeland mistet sin Ombo-andel», skriver Gunnar Jan Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway