Stavanger Aftenblad

Kjøpte 220 oliventrae­r i Hellas

- Janne.haland@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JU: Han sa opp jobben for å reise i ett år. Så flyttet Jon Kjetil Uppstad fra Tasta til et telt på en olivengård på Kreta.

Janne Håland

Jobben han hadde som hydrogeolo­g i Norconsult var egentlig interessan­t nok.

– Men det ble litt mye stress og press om å tjene penger og sånt. Det trivdes jeg ikke med, sier Jon Kjetil Uppstad.

Derfor sa han i 2012 opp jobben på Østlandet. Det ene året han hadde planlagt å reise, ble til tre. Uppstad jobbet som frivillig på små gårder rundt om i Europa, og i Brasil og Tyrkia. Så fikk han lyst på egen gård. På reisene sine hadde han vaert på Kreta. Der likte han seg godt, og han hadde også fått venner der. – De kikket i avisene for meg for å se på hvilke tomter som var til salgs til en rimelig pris.

Kan ikke leve av oliven

Da han fikk se en tomt naer landsbyen Houdetsi, 500 meter over havet, falt han pladask.

– Utsikten var helt fantastisk, og lå ti minutters gange unna landsbyen.

Han var solgt, og snart var tomta det også. Siden 2015 har Uppstad vaert eier av en økologisk gård, med solpaneler, vindturbin og 220 oliventrae­r. Hele desember har gått med til innhøsting av oliven. Av olivenene har han laget flere hundre liter olje. Mesteparte­n selger han, men det er ikke nok til å leve av.

– Det var heller aldri planen å leve av traerne, det ser jeg ikke på som reelt. Fortsatt lever jeg stort sett av oppsparte midler, men oljen gir en ekstra inntekt, sier Uppstad.

Vil laere andre om hage

For tiden tar han et kurs i permakultu­r, for å laere å produsere baerekraft­ig mat i sin egen hage. Målet er å bli rådgiver for andre som har lyst til det samme.

– Jeg bruker det jeg laerer på kurset til å designe min egen tomt. Jeg planter frukttraer, har anlagt grønnsaksh­age og fått høner og gjess som legger egg. Jeg prøver å lage mye av maten min her, sier han.

Jorden er vanskelig å jobbe med. Somrene er tørre, og for å gjøre jorda mer fruktbar, graver Uppstad grøfter for å holde på regnvann.

– Jeg kan mye om vann. Det er jo faget mitt. Men jeg ble ikke interesser­t i hage før jeg la ut på reisen.

Nesten alltid besøk

Det var ingen hus på tomta da Uppstad kjøpte den. Han bor derfor i en mongolsk jurt, et slags telt. I tillegg har han en annen jurt og en campingvog­n på området. For selv om han egentlig bor alene, er det nesten alltid folk rundt ham på gården. Slik han selv besøkte gårder som frivillig, får han nå besøk av andre frivillige fra hele verden. De bor der i alt fra en uke til to-tre måneder og hjelper ham med oliveninnh­østing og andre gjøremål.

– Det er kjempekjek­t, det blir nesten som å reise uten å reise.

Gjennom yrkeskarri­eren har han blant annet jobbet i Slovakia og Angola.

– Jeg er fra Norge, men trives godt i andre miljøer. Jeg tenker mye på at naturen og klimaet er veldig annerledes her.

Innimellom tenker han på fremtiden, og hvordan det skal gå.

– Det er vanskelig i noen perioder, men stort sett er det kjekt. Jeg vil gjerne bli boende her hvis jeg får det til å gå rundt. Her er jeg ikke stresset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway