Stavanger Aftenblad

Hellvik legger opp, satser mot eliten som dommer

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

FOTBALL: Han elsker fotball og har et sterkt ønske om at den skal vaere så rettferdig som mulig. Derfor legger Preben Hellvik (26) opp og satser på en karriere som toppdommer. – Jeg har veldig stor respekt for fotballen, det skal dømmes korrekt. Dessuten er jeg en person som liker å ha kontroll og styre. Derfor har jeg gitt beskjed til Frøyland om at jeg legger opp og satser alt på å bli en toppdommer, forklarer Preben Hellvik overfor Aftenblade­t.

Han startet karrieren som ung fotballspi­ller i Bryne, tok et halvt år i Rosseland før karrieren endte med sju sesonger i Frøyland. Selv om han aldri fikk en karriere som faren Nils Ove Hellvik (Bryne, Viking og landslaget), var Preben en fryktet spiss som banket inn mål i lokalfotba­llen.

Han erkjenner å ha vaert en «spillende dommer» de siste årene, det vil si at han har gitt klare tilbakemel­dinger de gangene han har vaert uenig med mannen i svart. Hellvik beskriver sin egen psyke som så sterk at han ikke frykter hets og kjeft fra spillere eller publikum i framtiden.

– Det blir ikke et problem, jeg er ikke redd for det. Det er bare å dømme godt, så slipper du det, sier Hellvik og smiler.

Interessen for dømming kom for tre-fire år siden. Etter noen kurs og en bestått teoriprøve hos Rogaland Fotballkre­ts, dømte Hellvik sin første juniorkamp for to år siden. Siden har det gått kjapt via 7. divisjon og ned til seniorfotb­all i 4. divisjon forrige sesong. Han har allerede gitt kretsen beskjed om sitt valg og fått gode tilbakemel­dinger.

Målet for framtiden er klart. Hellvik beholder sin sivile jobb på lageret på Asko, men satser alt på å komme seg videre opp i divisjonss­ystemet. Målet er å bli dommer i Eliteserie­n, der får dommerne 15.600 kroner i honorar (se faktaboks) for hver kamp de dømmer.

Bortsett fra å kunne reglene, vaere tydelig og ha kontroll på kampen, mener Hellvik forståelse for spillet er viktig for å lykkes som dommer. Der mener han å ha en fordel etter å ha spilt aktiv siden han var en liten pjokk.

– Så er det viktig ikke å vaere overlegen, men kunne kommuniser­e og ha en god dialog med spillerne, påpeker 26-åringen som håper å få dømme en kamp i 3. divisjon i løpet av kommende sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway